Iulia, mamă a trei fetițe, cea mai mică în vârstă de 3 ani, povestește lupta sa pentru supraviețuire în Mariupol, oraș devastat în urma bombardamentelor rușilor, unde a reușit să se adăpostească într-un subsol. După ce ploua, femeia ieșea din subsol cu copiii, pentru a bea apă din băltoace, scrie BBC.

Mariupol, oraș complet distrus de bombardamentele ruseștiFoto: Nikolai Trishin / TASS / Profimedia

După ce casa lor a fost distrusă de bombele rusești, Iulia și fiicele ei - în vârstă de 11, șase și trei ani - au trebuit să găsească un adăpost într-un subsol comunal, în timp ce soțul ei se află în prima linie a frontului. Cu mâncare extrem de puțină, fără apă, fără electricitate sau toaletă.

„Copiii cereau de mâncare și ea a încercat să-i hrănească doar la culcare, pentru a se simți sătui înainte de somn”, a spus pentru BBC Natalia, o prietenă a Iuliei plecată în Țara Galilor.

„Am avut un castron mic (de supă) pentru copii, o dată pe zi. Și un pahar cu apă ca să îi spăl”, a povestit, la rândul ei, Iulia.

După ploaie, Iulia și cele trei fetițe fugeau din subsol pentru a bea apă din băltoace: „Apa aceea era atât de gustoasă”. Apoi, au găsit niște tigăi pe care le umpleau cu apă atunci când ploua.

De cele mai multe ori, Iulia era nevoită să-și lase copiii ascunși în subsol, în timp ce ea mergea să caute apă proaspătă. „Era o fântână la trei kilometri distanță. A trebuit să fug acolo sub focuri de armă, sub bombe”, își amintește Iulia.

Fiica ei mijlocie s-a îmbolnăvit, dar în Mariupol nu mai există de mult timp nici medicamente: „Aveam bani, dar nu puteam să cumpăr nimic pentru că nu era nimic nicăieri. Totul era jefuit și distrus”.

Iulia și Nataliia au fost prietene încă din școală și au păstrat mereu legătura, până la izbucnirea războiului, în 24 februarie. Apoi, zile, uneori săptămâni, Iulia nu a putut să mai ia legătura cu prietena ei stabilită în Țara Galilor în urmă cu 5 ani. Acum, Natalia încearcă să o aducă pe Iulia cu ea în Țara Galilor.

Orașul-port Mariupol, devastat și încercuit de la începutul lunii martie, se află acum în cea mai mare parte sub controlul forțelor ruse. Ultimul bastion al ucrainenilor este în combinatul Azovstal, bombardat puternic de ruși, deși în subsolurile acestuia se află, alături de soldații ruși, sute de civili.

Asediul asupra Mariupol, în care forțele ruse și ucrainene s-au lovit reciproc timp de aproape două luni, a transformat portul într-un oraș pustiu cu un număr necunoscut de morți și cu mii de oameni care încearcă să supraviețuiască fără apă, canalizare sau hrană.