Președintele ceh Milos Zeman, considerat unul dintre aliații lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană, spune că acesta a fost înșelat să creadă că armata sa este una dintre cele mai puternice din lume și că „rușii sunt nebuni”, relatează presa din Cehia.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

El a spus de asemenea într-un amplu interviu acordat Prima News, o televiziune din Cehia afiliată CNN, că atacul asupra Ucrainei va distruge Rusia din punct de vedere economic și politic și a subliniat că „nebunii trebuie izolați”.

Zeman a spus că pentru Cehia cea mai mare îngrijorare în momentul de față o reprezintă o posibilă întrerupere de către Moscova a furnizării de gaze naturale rusești, cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și Bulgariei.

Milos Zeman spune că „rușii sunt nebuni”

Președintele Cehiei a amintit că a spus în public la un moment dat că rușii nu sunt nebuni să atace Ucraina dar că aceștia „ s-au dovedit a fi nebuni”.

El a afirmat în interviu că oprirea furnizării de petrol și gaze naturale întregii Europe ar reprezenta o nouă nebunie din partea Kremlinului pentru că acestea reprezintă cea mai importantă parte a veniturilor lor din exporturi.

Zeman a declarat însă că nu este sigur că rușii vor merge până la capăt cu amenințările dacă UE nu se va conforma să plătească importurile energetice rusești în ruble, dar că nu este sigur nici că nu o vor face.

Președintele ceh, unul dintre aliații lui Vladimir Putin în UE

„Atacul asupra Ucrainei va distruge Rusia, o va distruge din punct de vedere economic, politic și ca reputație, nu este o mișcare mai rea în interesul poporului rus și totuși s-a întâmplat pentru că politicienii acționează irațional și se comportă ca niște nebuni”, a spus Milos Zeman duminică.

„Iar nebunul trebuie izolat”, a subliniat acesta, adăugând că Vladimir Putin a cedat iluziilor pe care i le-au vândut oficialii de la Moscova.

El a spus despre Putin, pe care l-a numit cândva prieten, că „a cedat iluziei că Rusia este atotputernică și că armata rusă este a doua cea mai puternică armată din lume”.

„Dacă agresiunea rusă are vreun aspect pozitiv, ar fi că a dovedit că armata rusă este mai slabă decât credeau toți experții în război”, a adăugat Zeman, cândva un mare susținător al Rusiei.

Cu toate acestea, mulți cehi nu cred în schimbarea sa la față recentă vizavi de Rusia.

Zeman a mai amintit în timpul interviului că i se atribuie o declarație potrivit căreia „doar un idiot nu se răzgândește”, subliniind însă că aceasta îi aparține fostului prim-ministru britanic Winston Churchill.

„M-am răzgândit pentru că nu sunt un idiot”, le-a transmis Milos Zeman criticilor săi.

Urmărește ultimele evoluții din a 68-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.