Aproximativ 10.000 de persoane au protestat joi în centrul capitalei Praga împotriva a ceea consideră că este o politică pro-rusă a preşedintelui Milos Zeman, informează dpa.

Protest la PragaFoto: youtube.com

Preşedintele Zeman a intervenit duminică la televiziunea naţională pentru a contesta versiunea guvernului cu privire la detaliile din jurul exploziei din 2014, spunând că există cel puţin două aspecte diferite ale anchetei, inclusiv una în care explozia a fost cauzată de modul în care au fost manevrate muniţiile.

Păstrând distanţarea socială pentru a respecta reglementările impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, protestatarii s-au adunat în piaţa Wenceslas din Praga, susţinând că politica preşedintelui Zeman împinge Cehia în braţele Rusiei.

Zeman vehiculează "aceleaşi poveşti ca paginile de dezinformare şi propagandă ruseşti", a declarat Benjamin Roll, şeful grupului Un milion de momente pentru democraţie.

Păstrarea în funcţie a preşedintelui Milos Zeman ar fi un "risc de securitate", a adăugat Roll, citează Agerpres.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut vertiginos după ce autoritățile de la Praga au decis expulzarea a 18 diplomați ruși, acuzând Moscova că a pus la cale explozia din estul Cehiei în urma cărora două persoane și-au pierdut viața în 2014.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Andrej Babiš într-o scurtă intervenţie televizată.

Poliția cehă caută doi bărbați în legătură cu explozia, aceștia fiind suspectați că s-ar afla în spatele și a unei a doua explozii ce a avut loc în Cehia în 2014 care însă nu s-a soldat cu victime.

Bărbații au fost de asemenea identificați drept suspecți în cazul de otrăvire din 2018 a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul englez Salisbury.

Autoritățile cehe afirmă că explozia din 2014 era planificată să aibă loc în Bulgaria, nu în Cehia.

Muniția care a explodat trebuia să fie transportată de traficantul bulgar de arme Emilian Gebrev - un om de afaceri care a supraviețuit unei tentative de otrăvire în 2015 - și trimise în Ucraina sau Siria.

Pe același subiect: