Civilii care locuiesc în jurul uzinei Azovstal, cât și cei care se adăpostiseră în subsolurile oțelăriei au început să fie evacuați. Un convoi de vehicule cu simbolurile ONU vin și pleacă din Mariupol.

Un reprezentant al Crucii Rosii îi ajuta pe civilii din Mariupol sa urce intr-un autobuz de evacuareFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

UPDATE Un grup de 100 de civili ucraineni sunt pe cale de a ieși din Mariupol, ca parte a evacuarii ONU, potrivit președintelui țării, Volodimir Zelenski.

„Primul grup de 100 de persoane se îndreaptă deja către zona controlată. Mâine îi vom întâlni la Zaporojie. Recunoscător echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează pentru evacuarea altor civili din uzină”, a spus Zelenski.

UPDATE ONU confirmă „operațiunea de evacuare sigură” aflată în desfășurare pentru civilii din oțelăria Azovstal, din orașul Mariupol, spune un purtător de cuvânt al ONU, potrivit Reuters.

FOTO: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia Images

Operaţiunea a început pe 29 aprilie şi este coordonată cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Saviano Abreu pentru Reuters.

FOTO: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia Images

Potrivit unui fotograf Reuters, un grup de încă 14 persoane au ajuns la un centru de cazare temporară după ce au părăsit zona din jurul oțelăriei Azovstal din Mariupol.

Anterior, Reuters spunea că un grup de aproximativ 40 de civili, despre care se spune că provin din zona de lângă Azovstal, au fost fotografiați sosind astăzi la unitatea din satul Bezimenne din regiunea Donețk.

Asediul asupra Mariupol, în care forțele ruse și ucrainene s-au lovit reciproc timp de aproape două luni, a transformat portul într-un oraș pustiu cu un număr necunoscut de morți și cu mii de oameni care încearcă să supraviețuiască fără apă, canalizare sau hrană.

Fotografiile Reuters i-au arătat pe civili cum soseau în satul Bezimenne din regiunea Donețk cu autobuze cu plăcuțe de înmatriculare ucrainene într-un convoi cu forțe ruse și vehicule cu simboluri ale Națiunilor Unite.

Sâmbătă au fost evacuate alte 20 de persoane.

Există o „șansă” ca duminică să urmeze o evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol, a anunțat consiliul orașului Mariupol, relatează CNN.

Consiliul îndeamnă oamenii să se adune la ora 16:00, ora locală (13.00 GMT), lângă un centru comercial numit „Port City” pentru a-i evacua în regiunea de sud a Zaporojie.

"Dacă aveți rude sau cunoștințe în Mariupol, încercați să-i contactați pe toate căile. Sunați, trimiteți mesaj și spuneți că este posibil să plece la Zaporojie unde sunt în siguranță", a spus Consiliul pe Telegram.

„Ne rugăm ca totul să funcționeze”, a adăugat acesta.