Unii civili au fost evacuați din oțelăria Azovstal din Mariupol după ce a fost introdusă o încetare focului, potrivit unui comandant din Regimentul Azov, unul dintre militarii ucraineni aflați în fabrică, relatează CNN.

Uzina Azovstal din Mariupol, bombardată de rușiFoto: Mariupol City Council/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov, a declarat că încetarea focului, care trebuia să înceapă la ora locală 6 a.m., a început la ora locală 11 a.m.

„De acum, este adevărul, ambele părți urmează regimul de încetare a focului”, a spus el.

Convoiul de evacuare a fost foarte întârziat, a spus el. „De la ora 6 a.m., așteptăm sosirea convoiului de evacuare, care a sosit abia la 18:25”.

20 de evacuați din câteva sute de civili aflați în subsoluri

"Am adus 20 de civili la punctul de întâlnire convenit, pe care am reușit să-i salvăm de sub dărâmături. Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor merge la destinația convenită, care este Zaporojie, teritoriul controlat de Ucraina, ", a spus Palamar.

„De acum, operațiunea de salvare este în desfășurare, condusă de militarii Azov - salvăm civilii de sub dărâmături”, a adăugat el.

„Aceștia sunt femei, copii și bătrâni”, a spus el într-un mesaj video pe canalul Telegram al regimentului.

„Sperăm că acest proces va fi extins și mai mult și vom evacua cu succes toți civilii”, a spus el.

„În ceea ce privește răniții – acele persoane care au nevoie de îngrijiri medicale urgente – nu ne este clar de ce nu sunt evacuați și nu se discută despre evacuarea lor către teritoriul controlat de Ucraina”, a adăugat el.

„Subliniez că cerem garanții că vor fi evacuați nu doar civili, ci și militarii noștri răniți care au nevoie de îngrijiri medicale”, a mai spus el.

FOTO: Soția unui membru al Regimentului Azov a transmis o fotografie cu un bărbat neidentificat rănit întins pe o saltea în incinta oțelăriei Azovstal din Mariupol / AP - The Associated Press / Profimedia Images

TASS, agenția de presă de stat a Rusiei, a declarat sâmbătă devreme că un grup de civili a părăsit uzina siderurgică. Un corespondent de la fața locului a declarat pentru TASS că au ieșit în total 25 de persoane, inclusiv șase copii sub 14 ani. Cu toate acestea, CNN notează că nu poate verifica în mod independent raportarea TASS.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus anterior că Misiunea Națiunilor Unite și Crucea Roșie negociau pentru asigurarea evacuării a sute de localnici care sunt prinși în combinatul siderurgic Azovstal

Sute de oameni s-au adăpostit în subsoluri

CNN a raportat anterior că forțele ucrainene și sute de civili rămași în Mariupol s-au refugiat în subsolurile adânci ale fabricii de oțel. Din imaginile din satelit făcute vineri nu este clar dacă vreunul dintre atacurile militare a distrus vreunul dintre subsoluri.

Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov la uzină, a declarat vineri pentru CNN că oțelăria a fost bombardată intens.

„Sunt pivnițe și buncăre la care nu putem ajunge pentru că sunt sub moloz”, a spus Palamar. "Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu poți ajunge".

Sviatoslav Palamar afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.

Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.

Imagini din satelit făcute publice sâmbătă de Maxar arată distrugeri masive ale clădirilor uzinei.