Misiunea Națiunilor Unite și Crucea Roșie negociază pentru asigurarea evacuării a sute de localnici care sunt prinși în combinatul siderurgic Azovstal, a spus primarul Mariupol, Vadim Boicenko, relatează CNN.

In buncarele de sub uzina Azovstal din MariupolFoto: Captura video

UPDATE Există semne ale unor posibile progrese privind securizarea a cel puțin unei rute de evacuare din orașul asediat Mariupol, dar nu este clar dacă vreo evacuare ar include oameni prinși în complexul uzinei siderurgice Azovstal. (Consiliul orașului).

Vorbind la televiziunea ucraineană sâmbătă, el a îndemnat „toți partenerii internaționali să se unească pentru un singur obiectiv - să salveze viețile localnicilor, să salveze fortăreața și acei localnici care se ascund acum în adăposturile antiaeriene de la Azovstal”.

"Misiunea ONU și Crucea Roșie negociază. Așteptăm rezultatele acestor discuții. Așteptăm să vedem că vom obține acest coridor și vom salva viețile a sute de locuitori ai Mariupolului", a spus Boicenko.

Biroul președintelui ucrainean a declarat vineri că are un plan pentru evacuarea uzinii Azovstal, dar oficialii ucraineni au spus ulterior că rușii au blocat accesul la fabrică.

Aproape fiecare clădire a uzinii Azovstal, ultima redută în apărarea ucraineană din Mariupol, a fost distrusă, arată noile imagini de satelir de la Maxar Technologies, în timp ce sute de civili s-au adăpostit de bombardamente în subsolurile oțelăriei.

Sviatoslav Palamar afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.

Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.

  • Urmărește ultimele evoluții din a 66-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO