Satele membre recunosc că se confruntă cu resurse financiare limitate pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni. Statele membre subliniază, de asemenea, probleme în implementarea proiectelor politicii de coeziune, din cauza dificultăților din lanțul de aprovizionare și a altor provocări.

Refugiati in Vama SiretFoto: Israel Fuguemann/SOPA Images/Shutterstock Editorial/Profimedia Images

Letonia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia sunt țările semnatare ale cererii, potrivit Rador.

În același timp, comunicatul felicită CE pentru inițiativele pe care le-a luat deja pentru a sprijini refugiații (REACT-EU, CARE), dar recunoaște că acestea nu abordează, de fapt, provocările majore pe care le reprezintă războiul pentru aceste state membre.

Potrivit Ministerului de Finanțe, declarația îndeamnă CE să vină cu soluții suplimentare la aceste provocări și să propună linii concrete de acțiune, inclusiv prelungiri ale perioadelor de finanțare și plafoane de finanțare reduse pentru unele proiecte.

„CE este invitată să caute flexibilitate în bugetul multianual al UE pentru a găsi fonduri suplimentare pentru statele membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați ucraineni”, se arată într-o declarație a Ministerului de Finanțe despre mesajul comun.