Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un viitor posibil embargo privind cumpărarea de petrol rusesc, ținând cont de dependența energetică a celor două țări de Rusia, au declarat luni doi oficiali UE, citați de The Guardian.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Se așteaptă ca Comisia să finalizeze marți lucrările privind următorul și al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, care ar include interdicția de a cumpăra petrol rusesc.

Ungaria - care a primit anul trecut 58% din importurile sale de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IAE) - este puternic dependentă de petrolul rusesc și a declarat în repetate rânduri că nu va adera la sancțiunile care implică energie.

Slovacia a primit 96% din aprovizionarea sa din Rusia, conform datelor AIE.

Pentru a menține unitatea blocului celor 27 de națiuni, Comisia poate oferi Slovaciei și Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziție”, a spus un oficial, după cum a raportat Reuters.

Embargoul petrolier va fi introdus treptat, cel mai probabil intrând în vigoare pe deplin de la începutul anului viitor, au spus oficialii. În general, UE este dependentă de Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol.