Rusia a desfășurat peste noapte un atac masiv cu drone și rachete, iar Volodimir Zelenski a spus că „teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială”. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri trase de ruși și 39 dintre cele 40 de drone explozive Shahed lansate. Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina a spus că au fost avariate substații și instalații de producere a energiei din cinci regiuni.

Soldat rus trăgând cu un lansator antitanc Fagot pe frontul din UcrainaFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

07:45Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 778 - LIVE pe HotNews.ro:

01:08 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat, într-o postare pe X, discuția avută la summitul de joi de la Vilnius cu omologul român. Zelenski a menționat că a vorbit cu Klaus Iohannis, printre altele, despre funcționarea coridorului de export între Ucraina, România și Republica Moldova.

„Apreciem poziția României cu privire la tranzitul produselor agricole ucrainene. În condițiile agresiunii rusești, tandemul Ucraina-România are o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare globale”, a scris liderul de la Kiev.

00:50Ucraina riscă să se prăbușească sub asaltul Rusiei fără sprijinul Statelor Unite, le-a transmis joi premierul Japoniei, Fumio Kishida, politicienilor americani.

În primul discurs ținut de un lider japonez în fața unei ședințe comune a Congresului SUA în ultimii nouă ani, Fumio Kishida i-a îndemnat pe americani să nu se îndoiască de rolul „indispensabil” al țării lor în politica internațională.

„Vreau să mă adresez acelor americani care simt singurătatea și epuizarea de a fi țara care a menținut ordinea internațională. Leadership-ul SUA este indispensabil. Fără sprijinul SUA, în cât timp speranțele Ucrainei se vor prăbuși sub asaltul Moscovei? Fără prezența SUA, cât timp va trece până când regiunea Indo-Pacific se va confrunta cu realități și mai dure?”, a spus Kishida.

Comentariile premierului japonez vin pe fondul unor diviziuni profunde în politica americană cu privire la rolul țării pe plan internațional, într-un an cu alegeri prezidențiale.

00:24Memoriile postume ale lui Aleksei Navalnîi vor fi publicate în octombrie

Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, o mărturie a „angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii”, potrivit văduvei sale, vor fi publicate pe 22 octombrie, a anunţat joi editorul american Knopf.

Putin: Rusia e „obligată” să atace infrastructura energetică ucraineană

23:52Polonia e discuții cu Ucraina pentru a-i furniza rachete din epoca sovietică, a declarat joi președintele polonez Andrzej Duda, într-o conferință de presă la summitul de la Vilnius.

„Am discutat cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski despre un anumit stoc de rachete din epoca sovietică, pe care le avem în depozitele noastre, și am vorbit despre predarea lor”, a spus Andrzej Duda. (Reuters)

23:31 Putin afirmă că Rusia e „obligată” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene

Rusia a fost „constrânsă” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene, ca răspuns la atacurile Kievului asupra obiectivelor rusești, a susținut joi Vladimir Putin.

Putin ar mai fi declarat că aceste lovituri asupra infrastructurii energetice fac parte din obiectivul Rusiei de a „demilitariza” Ucraina, întrucât atacurile au afectat industria militară a Kievului.

Rusia - a mai susținut el - „s-a abținut” de la efectuarea acestor atacuri în timpul iernii, „din considerente umanitare”.

22:56Autorităţile din regiunea estică Harkov, puternic lovită de bombardamente ruseşti, au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei cu Rusia.

Acestea sunt comunităţi din cele trei districte Bogoduhov, Izium şi Harkov, a anunţat joi pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Oleg Siniegubov. Cu toate acestea, capitala regională nu a fost afectată, a adăugat el.

Motivul evacuării este bombardarea aproape zilnică a oraşelor de către Rusia. Guvernatorul a promis că toţi cei afectaţi vor primi asistenţă umanitară şi juridică corespunzătoare.

Robert Fico, ton mai conciliant în privința Ucrainei

22:33 ONU condamnă tendinţa „crudă” a loviturilor duble comise de Rusia în Ucraina

Naţiunilor Unite au condamnat joi atacurile „crude şi inacceptabile” asupra echipelor de salvare şi a persoanelor rănite în Ucraina, afirmând că folosirea de lovituri duble reprezintă o „schemă tulburătoare”. „În timp ce primii salvatori sau echipe de urgenţă se grăbesc la locul unui atac, o a doua lovitură vizează acelaşi loc, omorând răniţii şi provocând decesul şi rănirea membrilor echipelor de salvare”, a explicat un oficial ONU la o reuniune a Consiliului de Securitate.

21:57 Premierul slovac adoptă un ton mai conciliant în privința Ucrainei

Premierul slovac Robert Fico a făcut joi apel la o soluție pașnică la războiul din Ucraina care să respecte „integritatea teritorială” a acestei țări, o schimbare de ton după ce declarațiile sale anterioare au fost considerate mai favorabile Rusiei, potrivit AFP.

„Utilizarea forței militare de către Rusia în Ucraina este o încălcare gravă a dreptului internațional”, a declarat el de data aceasta, adăugând că Kievul are nevoie de ajutor și solidaritate.

21:15 Atacul Rusiei asupra termocentralei din Sumî, nord-estul Ucrainei, efectuat cu bombe ghidate

Spre deosebire de bombardamentul din cursul nopţii - care a distrus cea mai mare termocentrală din regiunea capitalei Kiev -, efectuat cu drone şi rachete, cel care a ţintit termocentrala de la Sumî a fost executat cu avioane de luptă care au lansat bombe ghidate, modalitate de atac favorizată de faptul că acest oraş ucrainean se află aproape de frontiera cu Rusia.

Aceste bombe sunt prevăzute cu dispozitive de planare şi corecţie a traiectoriei şi pot fi lansate de avioane de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă. Chiar şi cele mai mici bombe de acest fel, care au o greutate de 500 de kilograme, au o mare putere distructivă şi sistemele antiaeriene cu greu le pot neutraliza întrucât au o amprentă radar redusă.

Avertismentul AIEA privind atacurile asupra centralei din Zaporojie

20:16 Atacurile asupra centralei din Zaporojie, „un punct de cotitură semnificativ în acest război”, atenționează șeful AIEA

Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni.

19:55Sfârșitul monitorizării sancțiunilor: Coreea de Nord mulțumește Rusiei pentru veto-ul său

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU a mulțumit joi Rusiei pentru veto-ul său în Consiliul de Securitate, care a dus la dizolvarea sistemului de monitorizare a sancțiunilor ONU împotriva Phenianului, potrivit AFP.

Coreea de Nord „este foarte recunoscătoare pentru veto-ul Rusiei la rezoluția ilegală de reînnoire a comitetului de experți” care monitorizează sancțiunile, a declarat Kim Song în fața Adunării Generale, salutând un „exercițiu independent al dreptului la justiție internațională și imparțialitate”.

19:22Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară luată de Viena

„La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest vehement pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae”, a transmis MAE rus.

Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care partea austriacă era informată despre declararea drept „persona non grata” a unui angajat al ambasadei Austriei la Moscova. Funcţionarul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la 19 aprilie. „Măsurile noastre de răspuns nu se vor opri aici”, a avertizat Moscova.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, și-a încheiat misiunea

18:26 Rusia a atacat joi după-amiază încă o termocentrală în Ucraina, de data aceasta în regiunea Sumî din nord-estul țării, anunță SkyNews.

Potrivit administraţiei militare din această regiune, Rusia a folosit bombe ghidate pentru a ataca termocentrala.

Autoritățile ucrainene nu menționează deocamdata eventuale victime.

17:51 Ungaria introduce noi restricţii la importurile de produse agricole din Ucraina

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy.

17:20Ambasadorul Rusiei la București Valeri Kuzmin și-a încheiat misiunea și a plecat la Moscova. Nu este clar când va sosi noul emisar diplomatic

Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin și-a încheiat misiunea în România cu două săptămâni mai devreme decât ar fi trebuit, în urma decesului soției sale, a confirmat biroul de presă al ambasadei pentru HotNews.ro.

Forțele rusești, de 7-10 ori mai numeroase pe front

16:34 Suedia îşi întăreşte apărarea civilă şi adăposturile antiatomice

Guvernul suedez a anunţat joi că va aloca 385 de milioane de coroane suplimentare (33 de milioane de euro) pentru a-şi consolida adăposturile antiatomice, serviciile de urgenţă şi apărarea civilă, după ce anterior a avertizat că ţara trebuie să se pregătească de război.

Suedia, care a aderat la NATO la începutul lunii martie, alocă sume suplimentare pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile operaţionale ale serviciilor de urgenţă în caz de conflict, pentru a-şi consolida securitatea cibernetică şi pentru a suplimenta stocurile de medicamente, a declarat ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferinţă de presă. Fondurile vor fi direcţionate de asemenea către modernizarea adăposturilor antiatomice, a sistemului de alimentare cu apă şi a infrastructurii de transport.

Suedia şi-a redus cheltuielile militare după încheierea Războiului Rece, însă a inversat tendinţa după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. În martie 2022, după invazia rusă în Ucraina, Suedia a anunţat că va creşte în continuare cheltuielile militare pentru a le aduce „cât mai repede” la 2% din PIB, obiectivul stabilit de NATO. Guvernul suedez a declarat la sfârşitul anului 2023 că acest obiectiv va fi atins în 2024, relatează AFP.

15:46 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că orice negociere privind Ucraina fără Rusia este lipsită de sens. „Am spus în repetate rânduri că negocierile fără Rusia nu au sens... Președintele Putin a subliniat de mai multe ori că rămânem deschiși la procesul de negociere”, a declarat Peskov.

Reacția vine după ce guvernul elvețian a anunțat miercuri că va găzdui în iunie o conferință de două zile la nivel înalt care va avea ca scop obținerea păcii în Ucraina, dar Rusia a spus clar că nu va participa la această reuniune. (Reuters)

15:28 Forțele rusești sunt de șapte până la zece ori mai numeroase decât trupele ucrainene în regiunile estice, a declarat joi în parlament generalul ucrainean Iuriy Sodol.

„Inamicul ne depășește în număr de 7-10 ori, ne lipsește forța de luptă”, a declarat Sodol, care comandă trupele din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Acord de securitate semnat între Ucraina și Letonia

13:54 Ucraina și Letonia au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, care prevede un sprijin militar leton anual pentru Ucraina de 0,25% din PIB, a declarat Zelenski.

„Letonia și-a luat, de asemenea, un angajament pe 10 ani de a asista Ucraina în domeniul apărării cibernetice, al deminării și al tehnologiilor pentru vehicule fără pilot, precum și în ceea ce privește sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO”, a scris președintele ucrainean pe X.

13:33 Ministerul ucrainean al apărării a postat pe platforma X un clip ce arată, potrivit sursei citate, cum este doborâtă o dronă Shahed cu un sistem antiaerian portabil Stinger.

13:22 Ministerul rus al Apărării a afirmat că a lovit în noaptea de miercuri spre instalații de petrol, gaze și energie electrică din Ucraina cu „raiduri masive” folosind arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune și drone.

„Ca urmare, activitatea întreprinderilor din industria militară ucraineană a fost perturbată, transferul rezervelor către zonele de luptă a fost zădărnicit, iar aprovizionarea cu combustibil a escadrilelor și unităților militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei a fost împiedicată”, a transmis ministerul citat, potrivit Reuters.

13:00 Un atac rusesc a ucis două persoane și a rănit alte patru joi în Nikolaev, un mare oraș din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

„Ca urmare a bombardamentelor din oraș, două persoane au murit și patru au fost rănite, potrivit informațiilor preliminare”, a scris guvernatorul Vitaly Kim pe Telegram. (AFP)

Rușii au distrus cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev

12:40 Dmitri Medvedev, ​vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei,a invocat din nou Cartea Apocalipsei din Biblie pentru a-i ura președintelui american Joe Biden să moară cât mai repede.

12:32 Rubla rusă a scăzut joi la cel mai slab nivel față de dolarul american de după sfârșitul lunii octombrie, afectată de vânzările de valută ale statului rus, semnificativ mai mici în această lună.

Săptămâna trecută, Ministerul rus de Finanțe a spus că își va dubla achizițiile de valută și aur în luna următoare, într-o mișcare care, combinată cu vânzările băncii centrale, va aduce intervențiile valutare nete ale statului aproape de zero.

Joi dimineață, rubla era în scădere cu 0,5%, la 93,873 unități pentru un dolar, după ce anterior a atins nivelul de 93,9350, cel mai slab de după 30 octombrie 2023. (Reuters)

12:24 VIDEO Cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev a fost distrusă complet de ultimul atac aerian rusesc. Cu o capacitate teoretică de 1800 MW, aceasta era cea mai mare din regiunea Kiev și mai furniza energie electrică și în regiunile Jîtomîr și Cerkasî.

Rusia are mai mulți soldați în Ucraina decât la începutul invaziei

11:36 Comandantul trupelor NATO din Europa spune că Rusia are mai mulți soldați în Ucraina decât la începutul războiului: „Este pe cale să comande cea mai mare forță militară de pe continent”

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a avertizat Congresul american că efectivele de trupe desfășurate acum în Ucraina de armata rusă sunt mai mari decât la începutul invaziei și că Kievul rămâne fără timp din cauza penuriei de proiectile și alte muniții.

11:23 Zelenski a anunțat pe X că a sosit în Lituania pentru a participa la Summitul celor Trei Mări și pentru a purta discuții cu liderii țărilor partenere.

„Sunt programate întâlniri importante și urmează să fie semnat un nou acord bilateral de securitate. Principala sarcină pentru moment este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale forțelor de apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă. Răul rusesc este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru fiecare națiune care se învecinează cu Rusia și pentru toți cei care prețuiesc dreptul internațional”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Furie în Ucraina, după ce Kievul a amânat demobilizarea militarilor aflați pe front

10:21 Compania națională ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a afirmat joi că Rusia a atacat două instalații subterane de stocare a gazelor în timpul nopții.

„În dimineața zilei de 11 aprilie, inamicul a atacat două instalații ucrainene subterane de stocare. Instalațiile de stocare continuă să funcționeze", a transmis Naftogaz pe aplicația de mesagerie Telegram.

10:02Parlamentarii ucraineni au stârnit nemulțumire în țară și printre militari în special, miercuri, prin eliminarea unui amendament dintr-un proiect de lege care ar fi permis soldaților aflați de multă vreme pe front să se întoarcă acasă, scrie AFP.

„Ofensiva continuă de-a lungul întregii linii a frontului. Iar în prezent este imposibil să slăbim forțele de apărare”, a declarat miercuri Dmitro Lazutkin, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, la televiziunea de stat.

„Nu putem lua decizii pripite acum”, a spus el, explicând opoziția armatei față de această prevedere.

Atac aerian masiv cu 82 de rachete și drone contra sistemului energetic ucrainean

09:32 Forțele aeriene ucrainene au spus pe Telegram rușii au lansat azi-noapte cu 82 de rachete de diferite tipuri și drone explozive, iar direcția principală de atac a fost regiunea Liov. Astfel, rușii au atacat cu:

  • 20 de rachete de croazieră X-101/X-555 de pe avioanele de aviație strategică Tu-95 MS (zona de lansare - regiunea Saratov, Rusia);
  • 6 rachete aerobalistice X-47M2 Kinjal de pe avioane de vânătoare MiG-31K (zona de lansare - regiunea Tambov - Federația Rusă);
  • 12 rachete antiaeriene ghidate S-300 (lansate din regiunea Belgorod - Federația Rusă);
  • 40 de UAV-uri de atac Shahed-131/136 (din regiunea Primorsko-Akhtarsk - Federația Rusă, Chauda - Crimeea).
  • 4 rachete teleghidate X-59 (din spațiul aerian al regiunii ocupate Zaporojie).

Potrivit sursei citate, au fost distruse 57 de ținte aeriene: 16 rachete de croazieră X-101/X-555, 39 drone de atac Shahed-131/136 și 2 rachete ghidate X-59.

09:03 Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, potrivit Reuters.

Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de rachete și 40 de drone în cursul nopții trecute.

„Unele rachete și drone Shahed au fost doborâte cu succes. Din păcate, doar o parte dintre ele. Teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială. A avut loc un alt atac atroce cu rachete asupra orașului Harkov și a regiunii Harkov. De asemenea, au vizat obiective din regiunile Kiev, Zaporojie, Liov și Odesa”, a scris președintele ucrainean pe X.

08:27 Rusia a lansat joi o „operațiune antiteroristă" în unele părți ale orașului Nalchik și în districtul Cherek din regiunea Kabardino-Balkaria (sud), a transmis joi agenția de știri RIA, citând autoritățile locale.

De asemenea, Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a afirmat că un grup de bărbați înarmați a deschis focul asupra forțelor de securitate care i-au înconjurat lângă Nalchik.

07:52 Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a scris pe Telegram că ultimele atacuri rusești au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov și Kiev.

Forțele ruse au efectuat cel puțin 10 lovituri în cursul nopții împotriva „infrastructurii esențiale" din regiunea Harkov, a anunțat joi dimineață guvernatorul local. 200.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără electricitate, a afirmat Oleksiy Kuleba, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.

De mai multe săptămâni, Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, în special în zona Harkov, provocând ample întreruperi de energie electrică, notează AFP.

General america: Ucraina va rămâne curând fără muniție pentru antiaeriană

07:31 O dronă a căzut joi dimineața devreme pe un spital în construcție din regiunea Lipetsk, în zona central-sudică a Rusiei, declanșând un incendiu care a fost stins rapid, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov.

În postarea lui Artamonov de pe aplicația de mesagerie Telegram se afirmă că nu s-au înregistrat victime sau pagube. Acesta nu a precizat dacă drona a fost interceptată înainte de a cădea asupra orașului Dobroye. (Reuters)

07:25Autoritățile ucrainene au raportat joi dimineață explozii în regiunile de nord-est, sud și vest ale țării, din cauza unui nou val de atacuri rusești cu rachete.

Explozii au fost auzite în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul acestuia, Ihor Terejov, precum și în regiunea Zaporojie, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov. Guvernatorul regiunii vestice Lviv, Maksim Kozytskyi, a anunțat și el pe Telegram că apărarea aeriană a intrat în acțiune în zonă.

06:38 Poliția lui Vladimir Putin interoghează rușii îmbrăcați în galben. Antonida Smolina, 38 de ani, a fost reclamată represivelor organe ale legii din Rusia din cauză că, prin pelerina galbenă de ploaie pe care o poartă, ar susține Ucraina, „discreditând” astfel armata lui Putin.

01:33 Avertismentul unui general american în Congres: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”.

Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare pentru sistemele de apărare antiaeriană „într-un timp destul de scurt” fără un sprijin suplimentar din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, în cadrul unei audieri în Congres, generalul american Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, în continuare fără un calendar cu privire la Ucraina. Mike Johnson, a refuzat să avanseze miercuri un calendar cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dând asigurări că negocierile continuă, în pofida apelurilor repetate de a se trece la acţiune.
  • Elveţia confirmă găzduirea unei conferinţe pentru pace în Ucraina pe 15-16 iunie. Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa.
  • Faimosul „tanc-țestoasă” rusesc ar fi trebuit să reziste atacurilor cu drone. Ucrainenii l-au reperat ascuns într-un hangar și l-au distrus.
  • Rusia: Șoferul care l-a lovit mortal pe poetul anti-Kremlin Lev Rubinstein a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, deși avea un cazier rutier deosebit de încărcat dinainte de incident.
  • Doi miliardari ruși au câștigat la Curtea de Justiție a UE, dar totuși au rămas pe lista de sancțiuni. Un purtător de cuvânt al instanței a explicat că sancțiunile care au fost atacate cu succes au expirat deja. El a spus că Mihail Fridman și partenerul său de afaceri Petr Aven rămân în prezent sub incidența sancțiunilor UE, deoarece măsurile împotriva lor au fost între timp prelungite.
  • O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene, în timp ce alte filmări recente au surprins folosirea unor carturi de golf.
  • Infiltrarea Rusiei în spionajul austriac: un cutremur care zguduie Viena (comentariu EFE). Viena, un cuib de spioni în timpul Războiului Rece, este din nou scena unei intrigi demne de un roman de John le Carre, care scoate la iveală infiltrarea profundă a Rusiei în forţele de securitate ale Austriei.
  • Ungaria prelungeşte cu încă şase luni starea de urgenţă. Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea cu şase luni a stării de urgenţă în urma războiului din Ucraina, situaţie în care Ungaria se află, din diferite motive, încă din 2016.
  • Proiectarea în București a două filme de propagandă rusă a fost oprită. ​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

---------------