O mare termocentrală din regiunea Kiev a fost distrusă total în timpul atacului aerian masiv desfășurat de ruși în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Interfax-Ucraina.

Termocentrala Trypilska a fost distrusă complet de loviturile ruseștiFoto: Captura X

Centrala Trypilska a companiei de stat ucrainene Centrenergo a fost distrusă de un incendiu de proporții provocat de loviturile rusești. Cu o capacitate teoretică de 1800 MW, aceasta era cea mai mare din regiunea Kiev și mai furniza energie electrică și în regiunile Jîtomîr și Cerkasî, potrivit site-ului Centrenergo.

„Toți lucrătorii care se aflau în tură în timpul atacului sunt în viață", a declarat Andriy Hota, președintele Consiliului de supraveghere al Centrenergo.

Imagini apărute pe rețelele de socializare arată un masiv incendiu la această centrală.

Rusia a desfășurat peste noapte un atac masiv cu 82 drone și rachete, iar Volodimir Zelenski a spus că „teroriștii ruși au vizat din nou infrastructura esențială”.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, au fost doborâte 39 dintre cele 40 de drone explozive Shahed lansate de ruși, dar doar 18 din cele 42 de rachete de diferite tipuri cu care a fost atacată infrastructura ucraineană.

Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a transmis joi că substațiile sale de electricitate și instalațiile de generare din cinci regiuni au fost avariate în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a scris pe Telegram că ultimele atacuri rusești au vizat instalații de generare și distribuție a energiei electrice din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov și Kiev.

De mai multe săptămâni, Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, în special în zona Harkov, provocând ample întreruperi de energie electrică, amintește AFP.

Distrugerea centralei Trypilska este o nouă pierdere importantă pentru sistemul energetic ucrainean.

La 22 martie 2024, centrala electrică de la Zmiyivska din regiunea Harkov a fost complet distrusă, iar la 25 iulie 2022, trupele rusești au ocupat centrala electrică de la Vuhlehirska din regiunea Donețk, amintește Interfax-Ucraina.