Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a avertizat Congresul american că efectivele de trupe desfășurate acum în Ucraina de armata rusă sunt mai mari decât la începutul invaziei și că Kievul rămâne fără timp din cauza penuriei de proiectile și alte muniții, relatează Reuters și Business Insider.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al fortelor NATO din EuropaFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

„Armata [rusă] este de fapt acum mai mare cu 15% față de atunci când a invadat Ucraina”, a spus Cavoli în timpul unei audieri în Comisia pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților de la Washington.

Cavoli, un general american care a devenit comandantul suprem al forțelor NATO din Europa în iulie 2022, le-a spus congresmenilor că în ultimul an Rusia și-a sport efectivele de trupe desfășurate pe front de la 360.000 de militari la 470.000.

El a pus această creștere pe seama majorării vârstei maxime până la care rușii pot fi chemați să efectueze stagiul militar obligatoriu. Vladimir Putin a promulgat în august 2023 legea care crește de la 27 la 30 de ani vârsta până la care cetățenii Rusiei pot fi încorporați în forțele armate.

Numeroși oficiali ruși de rang înalt au dat asigurări atât înainte, cât și după adoptarea legii, că recruții nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina în condițiile în care legislația rusă interzice ca bărbații care efectuează stagiul militar obligatoriu să fie trimiși într-o zonă de război în afara țării.

Cavoli spune însă că măsura permite Rusiei să își lărgească „bazinul de recruți disponibili cu două milioane în următorii ani”.

„Rezumând, Rusia este pe cale să comande cea mai mare forță militară de pe continent”, le-a spus generalul congresmenilor americani.

„Indiferent de deznodământul războiului din Ucraina, Rusia va fi mai mare, mai letală și mai furioasă pe Occident decât când a invadat”, a subliniat el.

Comandantul forțelor NATO din Europa face o evaluare sumbră privind situația de pe front

Vorbind de situația despre frontul din Ucraina, el a spus că ucrainenii „chiar depind anul acesta de noi... și fără sprijinul nostru nu vor putea să izbutească”.

„Dacă o parte poate trage și cealaltă parte nu poate riposta, partea care nu poate riposta pierde. Așadar, miza este foarte mare”, a mai subliniat generalul în fața congresmenilor.

Cavoli a explicat că forțele rusești trag în prezent cinci proiectile la fiecare proiectil tras de ucraieni, un raport despre care a avertizat că ar putea crește la zece la unu în următoarele săptămâni.

În timpul audierii reprezentanta democrată Elissa Slotkin l-a îndemnat pe speakerul Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, să ia pe el „pantalonii de băiat mare” și să ia o decizie dificilă, chiar și cu riscul de a-și pierde postul. „Asta înseamnă leadership-ul”, a punctat ea.

Ea se referea la faptul că Johnson refuză din februarie, pe fondul nemulțumirilor din Partidul Republican, să supună la vot în Cameră noul pachet de asistență militară pentru Ucraina propus de Casa Albă și adoptat de Senat, camera superioară a legislativului american, cu aproape două luni în urmă.

Nicio perspectivă pentru deblocarea ajutorului american pentru Ucraina

Johnson a sugerat la începutul lunii aprilie că adoptarea pachetului de asistență va avea loc după ce Congresul își reia sesiunea după vacanța de Paște și că acesta va veni cu „inovații importante”. Vacanța de Paște a congresmenilor s-a încheiat marțea aceasta.

Însă întrebat fiind miercuri despre acest subiect, speakerul Camerei a refuzat din nou să avanseze un calendar pentru supunerea la vot a proiectului. „Aleşii din Cameră continuă să dezbată calea de urmat”, a răspuns Mike Johnson în cadrul unei conferințe de presă.

„Sunt o mulţime de idei diferite de studiat”, a mai afirmat el, adăugând în fața reporterilor că „după cum ştiţi, este o chestiune foarte complicată şi într-un moment extrem de complicat”.

De departe cel mai important susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un pachet major de asistenţă Kievului din decembrie 2023.