Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat joi expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena.

Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, MoscovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

„La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest vehement pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae”, menţionează comunicatul oficial al MAE rus, potrivit EFE și Agerpres.

Diplomatului i-a fost înmânată o notă prin care partea austriacă era informată despre declararea drept „persona non grata” a unui angajat al ambasadei Austriei la Moscova, conform textului.

Funcţionarul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la 19 aprilie.

„Măsurile noastre de răspuns nu se vor opri aici”, a avertizat Moscova.

Austria a anunţat la 13 martie expulzarea a doi membri ai misiunii diplomatice ruse la Viena, acuzându-i de comportament „incompatibil cu statutul lor diplomatic”, o formulă standard în cazurile de suspiciune de spionaj, şi le-a acordat şase zile pentru a părăsi ţara.

Unsprezece diplomaţi ruşi au fost nevoiţi să părăsească Austria în ultimii patru ani, dintre care zece de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022.

Austria este una dintre puţinele ţări din UE care nu a trimis asistenţă militară Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă, argumentându-şi poziţia prin principiul neutralităţii stipulat în Constituţia ţării.

Totuşi, Viena a denunţat invazia rusă ca fiind o acţiune ilegală, a oferit ajutor umanitar Ucrainei şi a primit 94.000 de refugiaţi din această ţară.

Citește și:

____