​Drone rusești au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, incendiind unele dintre ele, a spus guvernatorul regional Oleh Kiper. Kievul a fost și el atacat cu drone peste noapte, resturi ale dronelor doborâte de unitățile antiaeriene căzând în trei districte, dar fără a provoca răniți, potrivit primarului Vitali Klitschko.

Zaporojie: Memorial pentru soldații ucraineni căzuți în luptăFoto: Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia Images

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 525, LIVETEXT:

07:43 Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI DE MIERCURI

  • Ucrainenii sunt forțați să ia cetățenia rusă. Cercetătorii de la Universitatea Yale afirmă într-un raport că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt vizați într-un „efort sistematic de a-i deposeda de identitatea ucraineană”.
  • Putin le-a înmânat decoraţii văduvelor militarilor ruşi morţi în Ucraina / Care mai sunt estimările privind pierderile suferite de armata rusă.
  • Are dreptate Polonia să fie îngrijorată de Wagner? Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că nu.
  • Zelenski speră la un summit de pace în această toamnă. Președintele Zelenski le-a spus diplomaților ucraineni că speră că o întâlnire cu Rusia ar putea avea loc în această toamnă, afirmând că discuțiile planificate pentru această săptămână în Arabia Saudită sunt un „pas înainte” în acest sens.
  • Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că ţara sa depune eforturi pentru pacea în Ucraina, dar că nici liderul ucrainean Volodimir Zelenski şi nici cel al Rusiei, Vladimir Putin, nu sunt pregătiţi pentru discuţii de pace în acest moment.
  • Putin îi cere lui Erdogan sprijinul să exporte cerealele ruseşti - şi să ocolească astfel, de facto, sancţiunile impuse de Occident -, însă refuză să relanseze acordul sub egida Ankarei care permite exportul cerealelor ucrainene / Ce i-a răspuns Erdogan.
  • Forțele ucrainene au reușit să alunge trupe rusești de pe poziții în partea de est a țării, în timp ce în alte părți forțele Moscovei rămân în mare parte în defensivă, au declarat oficiali de la Kiev.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că decizia de înarmare a voluntarilor din forțele de apărare teritorială din regiunea Belgorod a fost luată „în strictă conformitate cu legea”. El a adăugat că distribuirea de arme vine ca răspuns la situația actuală din regiunea de frontieră: „Acestea sunt măsuri care sunt necesare pe fondul atacurilor care se provin de pe teritoriul Ucrainei”.
  • Voluntarii ucraineni lucrează la crearea „Trembita”, o „rachetă a poporului” denumită astfel după un instrument tradițional de suflet și cu care forțele Kievului speră să întoarcă împotriva rușilor o tactică folosită pe scară largă de aceștia.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară: „Rusia duce o luptă pentru o catastrofă globală. Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva...”

Preşedintele Ucrainei afirmă că este foarte important ca lumea să nu se obişnuiască cu teroarea rusească şi că „Moscova duce o luptă pentru o catastrofă globală: aceşti nebuni au nevoie ca piaţa alimentară mondială să se prăbuşească”. „Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva... Acestea sunt nişte speranţe foarte, foarte periculoase”, a adăugat Zelenski.

01:09 Polonia: Preşedintele Andrzej Duda promulgă controversata lege privind „influenţa rusă”

00:50Ucrainenii sunt forțați să ia cetățenia rusă - Raport

Cercetătorii de la Universitatea Yale afirmă într-un raport că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt vizați într-un efort sistematic de a-i deposeda de identitatea ucraineană”, potrivit Sky News.

00:38Putin le-a înmânat decoraţii văduvelor militarilor ruşi morţi în Ucraina / Care mai sunt estimările privind pierderile suferite de armata rusă

00:2637 de drone de fabricație iraniană au fost folosite în atacurile asupra Ucrainei miercuri dimineață

Treizeci și șapte de drone de fabricație iraniană au atacat Ucraina în primele ore ale zilei de miercuri, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn.

„Unele dintre ele au fost doborâte, dar numai o parte dintre ele”, a spus el, precizând că nu au existat victime.

Statele baltice se vor deconecta în 2025 de la reţeaua electrică rusească

00:01Are dreptate Polonia să fie îngrijorată de Wagner? ISW spune că nu

Polonia a trimis peste 1.000 de soldați la granița sa estică cu Belarus din cauza amenințării grupului de mercenari Wagner, promițând să trimită și mai mulți după ce două elicoptere belaruse au fost raportate ieri în spațiul aerian polonez, potrivit Sky News.

Letonia și Lituania s-au alăturat, de asemenea, Poloniei și au amenințat că își vor închide granițele cu Belarus.

23:26 Rusia a comis aproape 100.000 de crime de război, susține un procuror ucrainean

Cel care conduce investigațiile federale ucrainene privind crimele de război spune că echipa sa a înregistrat 98.000 de infracțiuni comise de forțele rusești de la începutul războiului. Vorbind pentru site-ul ucrainean Interfax-Ucraina, Iurii Bielousov a declarat că marea majoritate a crimelor de război sunt investigate în Ucraina.

„Cei vinovați de aceste crime vor fi pedepsiți și în Ucraina”, a spus el. „Doar 1%, sau chiar mai puțin, vor fi urmăriți penal de către partenerii noștri internaționali”.

23:14Papa Francisc reproşează Uniunii Europene că nu oferă soluţii pentru oprirea războiului în Ucraina

22:46 Statele baltice se vor deconecta în 2025 de la reţeaua electrică rusească

21:45Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace, afirmă Lula da Silva

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că ţara sa depune eforturi pentru pacea în Ucraina, dar că nici liderul ucrainean Volodimir Zelenski şi nici cel al Rusiei, Vladimir Putin, nu sunt pregătiţi pentru discuţii de pace în acest moment.

Zelenski speră la un summit de pace în această toamnă

21:33VIDEO Cum s-a produs uriașa explozie din portul Izmail

Sky News a verificat această înregistrare video care arată o imensă minge de foc în timpul atacului rusesc de noaptea trecută asupra portului ucrainean Izmail.

Ucraina spune că rachetele au distrus aproximativ 40.000 de tone de cereale care erau destinate Chinei, Israelului și unor țări din Africa.

21:2417 soldați ruși ar fi fost otrăviți în Mariupol de activiști pro-ucraineni

Activiști pro-ucraineni ar fi otrăvit otrăvit soldați ruși în Mariupolul ocupat, potrivit unui oficial local, citat de Sky News.

20:10Zelenski spune că speră la un summit de pace în această toamnă / Toți ochii la Arabia Saudită

Președintele Zelenski le-a spus diplomaților ucraineni că speră că o întâlnire cu Rusia ar putea avea loc în această toamnă, afirmând că discuțiile planificate pentru această săptămână în Arabia Saudită sunt un „pas înainte” în acest sens, potrivit Sky News.

19:50 România şi Portugalia au predat Italiei conducerea misiunii de Poliţie Aeriană sub comandă NATO în țările baltice

Putin îi cere lui Erdogan sprijinul să exporte cerealele ruseşti

19:24 Rusia limitează transportul pe o rută cheie din Marea Neagră

Sky News relatează că presa de stat rusă anunță că au fost introduse restricții asupra navelor și aeronavelor care se deplasează prin Strâmtoarea Kerci. Ministerul rus al Apărării nu a oferit până acum niciun motiv cu privire la această decizie.

Strâmtoarea Kerci e fâșia îngustă de apă care separă Crimeea de restul Rusiei și care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Strâmtoarea a fost scena unor dispute în ultimele săptămâni, după ce un atac asupra podului Kerci, soldat cu doi morți, a avut loc luna trecută. Rusia a acuzat Ucraina de atac, dar Kievul a negat orice implicare.

17:53 Reuters relatează că agenția oficială rusă de presă RIA scrie, fără a prezenta însă dovezi, că Rusia a vizat ținte militare atunci când a lovit orașul ucrainean Izmail, port la Dunăre.

RIA citează o sursă care susține că țintele au fost un terminal petrolier, un șantier de reparații navale și o clădire care adăpostea forțe militare străine.

Amintim că drone rusești au atacat și avariat instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii ucrainene Odesa, lângă granița cu România, în primele ore ale zilei de miercuri.

16:36 Putin îi cere lui Erdogan sprijinul să exporte cerealele ruseşti - şi să ocolească astfel, de facto, sancţiunile impuse de Occident -, însă refuză să relanseze acordul sub egida Ankarei care permite exportul cerealelor ucrainene / Ce i-a răspuns Erdogan

15:45Forțele ucrainene au reușit să alunge trupe rusești de pe poziții în partea de est a țării, în timp ce în alte părți armatele Moscovei rămân în mare parte în defensivă, au declarat oficiali de la Kiev.

„În cursul asaltului ofensiv al forțelor de apărare, inamicul a fost forțat să se retragă de pe pozițiile sale din zona de la sud de Avdiivka”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Pavlo Kovalciuk, citat de CNN. De asemenea, în est, trupele ucrainene își continuă ofensiva în jurul orașului Bahmut.

„[Rusia] a făcut încercări nereușite de a recâștiga pozițiile pierdute la nord și la vest de Klishchiivka, precum și la nord-vest de Kurdiumivka”, a declarat Kovalciuk, adăugând că forțele de apărare ucrainene continuă să blocheze ofensiva rusă pe direcțiile Kupiansk și Lîman.

Kremlinul îi înarmează pe civilii ruși de la granița cu Ucraina

15:19 Viceministrul polonez de externe, Pawel Jablonski, a declarat că relațiile cu Ucraina „nu au fost cele mai bune” în ultima vreme, după ce un oficial a fost criticat de Kiev după ce a sugerat că națiunea aflată în conflict a fost nerecunoscătoare pentru sprijinul primit.

Jablonski a declarat că există multe chestiuni asupra cărora Polonia și Ucraina „nu pot fi de acord” și că „din cauza remarcilor făcute de unii reprezentanți ai autorităților ucrainene în ultima vreme” relațiile nu au fost „cele mai bune, nimeni nu ascunde acest lucru”.

„Urmăm o politică a intereselor naționale poloneze. Susținem Ucraina în măsura în care se aliniază cu interesele naționale poloneze. Acest lucru a fost întotdeauna cazul și va fi întotdeauna cazul”, a adăugat el. (European Pravda via The Guardian)

15:02 Ucrainenii au încercat să atace azi-noapte cu o dronă maritimă o navă a marinei ruse în sud-vestul Mării Negre, a afirmat ministerul rus al apărării, citat de agenția RIA.

„În această seară, regimul de la Kiev a făcut o nouă încercare de a ataca cu o ambarcațiune fără echipaj o navă a Marinei ruse care escorta un transport maritim civil în partea de sud-vest a Mării Negre”, afirmă Moscova, adăugând că „ambarcațiunea ucraineană a fost detectată și distrusă la timp".

14:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că decizia de înarmare a voluntarilor din forțele de apărare teritorială din regiunea Belgorod a fost luată „în strictă conformitate cu legea".

El a adăugat că distribuirea de arme vine ca răspuns la situația actuală din regiunea de frontieră: „Acestea sunt măsuri care sunt necesare pe fondul atacurilor care se provin de pe teritoriul Ucrainei".

Presat de jurnaliști să comenteze îngrijorările că armele ar putea cădea „în mâini greșite", Peskov a dat asigurări că toate mecanismele de control sunt în vigoare și vor fi implementate cu atenție pentru a se asigura că distribuția de arme este bine reglementată și că nu există un acces necontrolat la arme de foc. (CNN)

Voluntari ucraineni lucrează la crearea „Trembita”, o „rachetă a poporului”

14:11 Curtea Supremă din Rusia a respins miercuri apelul formulat de respectatul jurnalist rus Ivan Safronov pentru anularea condamnării sale la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare".

„S-a decis să se lase neschimbat verdictul instanței de fond", a transmis Curtea Supremă, citată de agenția oficială de presă TASS, după audierea cu ușile închise.

Încarcerat din 2020, bărbatul în vârstă de 33 de ani fusese găsit vinovat de transmiterea de informații despre operațiunile militare rusești din Siria unui expert politic ruso-german și de informații despre livrările de arme ale Moscovei către Africa către serviciile de informații cehe.

14:06 Vladimir Putin i-a spus miercuri lui Tayyip Erdogan că Moscova este pregătită să revină la acordul privind cerealele din Marea Neagră de îndată ce Occidentul își îndeplinește obligațiile în ceea ce privește exporturile de cereale ale Rusiei.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu Erdogan, Putin a enumerat motivele pentru care Rusia a ieșit din acord luna trecută, a precizat Kremlinul într-o declarație.

13:54VIDEO Voluntarii ucraineni lucrează la crearea „Trembita”, o „rachetă a poporului” denumită astfel după un instrument tradițional de suflet și cu care forțele Kievului speră să întoarcă împotriva rușilor o tactică folosită pe scară largă de aceștia.

Erdogan anunță că Putin va vizita Turcia

13:41 Polonia a transmis un protest față de acțiunile Belarusului în apropierea graniței sale, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski, după ce această țară a acuzat Belarusul că i-a încălcat spațiul aerian cu elicoptere militare.

„Polonia a emis un protest ferm împotriva acțiunilor Belarusului, pe care le percepem ca fiind provocări", a declarat Jablonski după ce însărcinatul cu afaceri belarus a fost convocat la minister. Armata belarusă a negat că ar fi avut loc o astfel de încălcare.

13:29 Președintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că va continua să se angajeze în diplomație pentru a restabili inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră, a anunțat miercuri biroul lui Erdogan.

De asemenea, Erdogan și Putin au convenit asupra efectuării de către președintele rus a unei vizite în Turcia, se arată în comunicatul președinției turce.

13:08 Operațiunile au fost suspendate în portul ucrainean Izmail de pe Dunăre după atacul cu drone rusești, au declarat miercuri două surse din industrie pentru Reuters

12:56 Marina rusă și-a început exercițiile programate în Marea Baltică, la care participă peste 30 de nave și ambarcațiuni, împreună cu 20 de nave de sprijin și 30 de aeronave, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării.

Aproximativ 6.000 de militari ai marinei sunt implicați în exercițiu, a precizat acesta într-un comunicat citat de Reuters.

Ucrainenii au lovit cu HIMARS Insula Giarîlgaci

12:43 Kremlinul și-a reafirmat miercuri poziția cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, afirmând că Moscova este pregătită să revină la acordul care permite exportul de cereale ucrainene pe mare, odată ce partea care privește Rusia va fi pusă în aplicare.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Vladimir Putin va avea miercuri o convorbire telefonică cu președintele Turciei, Tayyip Erdogan.

12:01 Forțele armate ucrainene au distribuit o înregistrare video cu o acțiune enigmatică a lor, imaginile arătând cum trupele Kievului au lovit cu sisteme HIMARS trupele rusești aflate pe Insula Giarîlgaci pentru a încerca să le disloce de aici.

11:47 Principala companie aeriană din Turkmenistan a suspendat zborurile către Moscova, invocând probleme de siguranță după atacurile cu drone ucrainene asupra capitalei ruse.

„Din cauza situației din zona aeriană a Moscovei și pe baza unei evaluări a riscurilor pentru a asigura siguranța zborurilor, toate zborurile Turkmenistan Airlines pe ruta Ashgabat-Moscova-Ashgabat vor fi suspendate", a precizat compania aeriană într-un comunicat.

Turkmenistan Airlines a precizat că va zbura acum în schimb spre Kazan, care se află la peste 700 km est de Moscova. (Reuters)

Lovituri cu drone în Izmail, lângă granița cu România

11:42 Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe contul său oficial de Twitter la noile lovituri rusești asupra infrastructurii portuare din sudul Ucrainei.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie în lume.”

10:57 Misiunea de poliţie aeriană a trupelor italiene în România se încheie joi, după opt luni în care task force-ul a efectuat cu aparatele sale de zbor Eurofighter Typhoon patru decolări de urgenţă cu sarcini de interceptare, numeroase decolări similare în scop de antrenament şi descurajare şi a participat la diferite exerciţii internaţionale sub egida NATO.

09:53 VIDEO Rușii au lovit cu drone lângă granița cu România / Zelenski: „Din păcate, există pagube. Teroriștii au atacat din nou porturile și cerealele”

09:27 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 540 de soldați, 1 tanc, 8 alte blindate de luptă, 27 de piese de artilerie, 2 lansator multiplu de rachete, 25 diferite vehicule și 1 sistem antiaerian.

Rusia încearcă să creeze noi corpuri de armată

09:16 Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

  • „În ultimele două luni, Rusia a început probabil să constituie noi formațiuni majore pentru a adăuga substanță forțelor sale terestre. Printre acestea se numără Armata 25 de Arme Combinate.
  • După începutul invaziei sale în Ucraina, Rusia a desfășurat în principal rezerviști mobilizați pentru a suplimenta formațiunile consacrate sau ca parte a regimentelor de infanterie de apărare teritorială.
  • Rareori a înființat organizații noi, care să cuprindă toate armele, cum ar fi armatele de arme combinate, care sunt concepute pentru a fi o forță autosuficientă. O excepție în acest sens a fost Corpul 3 Armată creat în vara anului 2022, care, în general, a avut performanțe slabe.
  • Rusia va desfășura probabil orice nouă formațiune ca forță de rezervă în Ucraina. Cu toate acestea, pe termen mai lung, Rusia aspiră să își consolideze forțele care să facă față NATO.
  • Fără un nou val major de mobilizare obligatorie, este puțin probabil ca Rusia să găsească suficiente trupe noi pentru a dota chiar și o singură nouă armată.”

08:55 Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, care este deja încarcerat și pedepsit în mod regulat într-o colonie penitenciară, riscă alte câteva decenii de închisoare într-un proces pentru „extremism", așteptat să înceapă vineri, în plină campanie de represiune în Rusia. Procuratura a cerut 20 de ani de închisoare pentru acest vechi opozant al lui Vladimir Putin și luptător anticorupție.

Audierile au loc cu ușile închise în colonia penală IK-6 din Melejovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde carismaticul militant de 47 de ani este deținut din ianuarie 2021, după ce a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru „fraudă", un alt caz pe care el îl denunță ca fiind o răzbunare politică. (AFP)

08:22 Forțele rusești au desfășurat marți operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în apropiere de Bahmut, pe linia Avdiivka-Orașul Donețk, în zona de frontieră dintre Donețk și regiunea Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și au făcut progrese în anumite zone.

Forțele ucrainene au continuat marți operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au avansat în apropiere de Kremina și Bahmut. (Institutul pentru Studiul Războiului)

Atacuri cu drone asupra Kievului

07:54 Un număr mare de prizonieri deținuți în centrele improvizate din sudul ocupat al Ucrainei au fost torturați și agresați sexual, a spus miercuri o echipă de experți internaționali într-un rezumat al ultimelor lor constatări.

Cel mai recent raport al Mobile Justice Team, finanțat de Marea Britanie, UE și Statele Unite, a analizat 320 de cazuri și relatări din 35 de locuri din regiunea Herson.

Dintre relatările victimelor, „43% au menționat în mod explicit practici de tortură în centrele de detenție, citând violența sexuală ca fiind o tactică obișnuită impusă asupra lor de către gardienii ruși". (Reuters)

06:05​Ucraina: Atac cu drone ruseşti asupra Kievului. „Ca urmare a atacului inamicului asupra capitalei şi a căderii resturilor de la drone, o clădire nerezidenţială a fost avariată în districtul Solomyansky. Un copac a luat foc în districtul Svyatoshynsky", a spus Klitschko.

01:00VIDEO Zelenski, invocând un raport secret: Ocupanţii vor simţi cu siguranţă consecinţele muncii noastre. Le vor simţi puternic.

00:00Statele Unite afirmă că au fost informate că Rusia este dispusă să revină la discuțiile privind restabilirea acordului privind cerealele cu Ucraina, dar încă nu se vede nicio dovadă în acest sens.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------