Forțele armate ucrainene au distribuit o înregistrare video cu o acțiune enigmatică a lor, imaginile arătând cum trupele Kievului au lovit cu sisteme HIMARS trupele rusești aflate pe Insula Giarîlgaci pentru a încerca să le disloce de aici.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei afirmă într-un comunicat de presă citat de Ukraîinska Pravda că „mulțumită informațiilor oferite de rezistența din teritoriile ocupate temporar, zeci de invadatori și echipamente inamice au fost distruse”.

Aceeași sursă afirmă că, în total, cinci unități rusești au fost depistate pe insulă și atacate cu lovituri separate ale lansatoarelor HIMARS. Forțele armate ucrainene afirmă că toate rachetele lansate și-au lovit țintele.

Insula Giarîlgaci se află în zona de sud-vest a regiunii Herson, în Golful Karkinit, aparținând administrativ de raionul Skadovsk. Acesta este situat pe malul de est al râului Nipru, fiind ocupat de forțele ruse în primele zile ale invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Insula Giarîlgaci este cea mai mare insulă a Ucrainei, ea aflându-se în prezent la o distanță de aproximativ 70 de kilometri de cele mai apropiate teritorii controlate de forțele Kievului și, prin urmare, la limita razei de acțiune a rachetelor furnizate de SUA pentru sistemele HIMARS pe care le-a furnizat forțelor ucrainene.

După cum se poate observa și din înregistrarea video distribuită de forțele ucrainene, insula este una asemănătoare unui grind sau banc de nisip, având o formă alungită cu o suprafață totală de 56 de kilometri pătrați. Lungimea sa este de 42 de kilometri iar lățimea de 4,8 kilometri.

Soldații ruși de pe Insula Giarîlgaci, o țintă sigură pentru armata ucraineană

Cu excepția informațiilor transmise acum de Centrul Național de Reziliență al Ucrainei, detaliile cu privire la operațiunile ucrainene împotriva invadatorilor ruși de aici sunt cvasi-inexistente, situația amintind oarecum de acțiunile învăluite în mister ale trupelor ucrainene împotriva apărătorilor ruși de pe Peninsula Kinburn din apropiere în luna noiembrie a anului trecut.

De asemenea vizibil în imagini este faptul că, la fel ca în cazul Insulei Șerpilor, trupele ruse dislocate aici nu au niciun fel de refugiu, fiind pradă sigură unor lovituri cu rachete, deși distanța mare față de linia de contact dintre cele două armate i-a făcut probabil pe ruși încrezători că nu pot fi loviți aici.

Aceste atacuri cu HIMARS împotriva rușilor de pe Insula Giarîlgaci au avut loc în contextul în care în luna mai Statul Major de la Kiev a declarat că forțele de invazie au legat-o de zona continentală a regiunii Herson după ce au umplut cu nisip o fâșie de apă care le despărțea.

Întregul teritoriu al insulei și apele adiacente fac parte din Parcul Național Giarîlgaci, forțele ucrainene acuzând armata rusă că folosește rezervația pentru antrenamente și alte activități militare.

Nu este clar ce rol ar putea avea aceste lovituri, dacă există vreunul, în ofensiva mai largă a Ucrainei sau operațiunile din regiunea Herson.

Este posibil ca acesta să fi fost doar un atac de hărțuire a invadatorilor ruși, cum Ucraina continuă să efectueze în această regiune din sudul său, în timp ce ofensiva sa principală este îndreptată împotriva regiunii Zaporojie învecinate.

Urmărește ultimele evoluții din a 525-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.