Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat miercuri o lege controversată pentru înfiinţarea unei comisii speciale privind influenţa rusă, criticată de Washington şi Bruxelles şi suspectată că vizează opoziţia, informează France-Presse și Agerpres.

Andrzej DudaFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Legea a fost modificată faţă de versiunea originală adoptată la sfârşitul lunii mai de majoritatea populistă naţionalistă.

Noul text elimină sancţiunea iniţială de a le refuza accesul la funcţii publice timp de zece ani persoanelor care, potrivit comisiei, erau „sub influenţa Rusiei”.

Această măsură a fost înlocuită cu o posibilă constatare că o persoană „acţionează sub influenţa Rusiei” şi că „nu garantează exercitarea corespunzătoare a activităţilor de interes public”.

De asemenea, cei nouă membri ai organismului excepţional din afara sistemului juridic în vigoare nu vor fi aleşi dintre deputaţi sau senatori, contrar formulei iniţiale.

O contestare a deciziei comisiei va fi acum posibilă la o curte de apel.

Noul text a fost adoptat în ciuda veto-ului camerei superioare a parlamentului, controlată de opoziţia de centru.

Legea, vehement contestată

Senatul polonez, precum şi Comisia de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei compus din experţi independenţi în drept constituţional, au acuzat propunerea de o serie de încălcări ale principiilor constituţionale.

După adoptarea legii iniţiale la sfârşitul lunii mai, Comisia Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la crearea acestui organism, Departamentul de Stat considerând că „ar putea fi folosit în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere şi corecte din Polonia” programate pentru toamnă.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a trimis o scrisoare guvernului polonez, exprimându-şi îngrijorarea că acest „organism administrativ ar putea împiedica accesul persoanelor la funcţii oficiale”.

Opoziţia a calificat textul incriminat drept „Lex Tusk” („Legea Tusk”), numită după liderul Platformei Civice, Donald Tusk, fost prim-ministru polonez în perioada 2007-2014, apoi preşedinte al Consiliului European, inamic al guvernului în funcţie.