Ucrainenii spun că forțele rusești nu au făcut niciun progres de-a lungul liniilor de front, dar acestea și-au consolidat pozițiile în zonele puternic minate pe care le controlează, îngreunând avansul trupelor ucrainene spre est și sud. Armata rusă a afirmat că a respins 12 atacuri ucrainene în regiunea Donețk. Capitala ucraineană Liev a fost sub alarmă aeriană peste noapte, iar forțele antiaeriene au intrat în acțiune.

Soldat ucrainean pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski spune că luptele de pe front sunt „dure”, dar Ucraina „domină”. „Ocupanții încearcă din toate puterile să-i oprească pe băieții noștri. Luptele sunt foarte violente”, a recunoscut el în mesajul său zilnic, asigurând totuși că „orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină”.
  • Măsura luată de Moscova după ce România a decis reducerea personalului diplomatic din Ambasada rusă la Bucureşti
  • Până unde merge dreptul la autoapărare al Ucrainei? - O analiză a Deutsche Welle
  • Rubla rusească, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni: Afectată de inflație și de fuga de capitalului
  • Dificultățile contraofensivei: „​Rușii își minează până și morții. În fiecare zi moare un genist ucrainean”
  • Kievul s-a aflat în spatele ambelor atacuri asupra podului din Crimeea, afirmă un oficial ucrainean
  • UE înăspreşte sancţiunile împotriva Belarusului şi ţinteşte producţia de drone
  • Misiune la centrala nucleară din Zaporojie, întreruptă după descoperirea unor mine antipersonal
  • Germania exclude din nou livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 526, LIVETEXT:

01:30 Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul transmis joi seară, că verificările privind „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că verificărille făcute în ceea ce priveşte „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri. „Sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înţeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu preţul deciziilor. Oameni care au văzut războiul şi au trecut prin el ar trebui să lucreze în «birourile de înrolare în armată»”, afirmă el.

01:17Câți ruși s-au înrolat în armată până acum în acest an, potrivit lui Dmitri Medvedev. „Trebuie să facem serviciul contractual cât mai prestigios posibil”

00:08UE înăspreşte sancţiunile împotriva Belarusului şi ţinteşte producţia de drone

Uniunea Europeană a anunţat joi înăsprirea sancţiunilor sale împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Moscovei în războiul acesteia din Ucraina, prin extinderea listei negre şi restricţionarea exporturilor, în special în ceea ce priveşte tehnologia destinată dronelor.

23:47Rubla rusească, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni: Afectată de inflație și de fuga de capitalului

23:07Zelenski spune că luptele de pe front sunt „dure”, dar Ucraina „domină”

„Ocupanții încearcă din toate puterile să-i oprească pe băieții noștri. Luptele sunt foarte violente”, a recunoscut el în mesajul său zilnic, asigurând totuși că „orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină”.

22:12 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis că Washingtonul se va asigura că toată lumea - inclusiv Rusia - poate exporta produse alimentare în condiții de siguranță dacă acordul privind cerealele din Marea Neagră va fi restabilit.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Blinken a condamnat Rusia pentru retragerea sa și pentru atacurile sale împotriva aprovizionării cu cereale în Ucraina.

21:26Misiune la centrala nucleară din Zaporojie, întreruptă după descoperirea unor mine antipersonal

Membrii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar fi fost nevoiți să își amâne misiunea la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după ce două mine antipersonal au fost descoperite în drumul lor către această centrală, potrivit Sky News.

Până unde merge dreptul la autoapărare al Ucrainei?

20:56Kievul s-a aflat în spatele ambelor atacuri asupra podului din Crimeea, afirmă un oficial ucrainean

Într-o rară recunoaștere a responsabilității, un oficial ucrainean a declarat că Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului din Crimeea, scrie Sky News.

20:26Germania exclude din nou livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi-a reiterat joi reticenţa de a livra rachete de croazieră solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse şi să urmeze astfel exemplul Marii Britanii şi al Franţei.

19:48Dificultățile contraofensivei: „​Rușii își minează până și morții. În fiecare zi moare un genist ucrainean”

Trupele rusești de ocupație au plantat mine și capcane pe sute de kilometri de front ucrainean, o tactică pe care comandanții Kievului o descriu ca fiind principalul motiv pentru care contraofensiva de vară mult așteptată a încetinit, potrivit Sky News.

19:29Până unde merge dreptul la autoapărare al Ucrainei? - O analiză a Deutsche Welle

19:10Măsura luată de Moscova după ce România a decis reducerea personalului diplomatic din Ambasada rusă la Bucureşti

Moscova a introdus, ca represalii, cote pentru numărul de membri ai personalului instituţiilor diplomatice şi consulare ale României în Rusia, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul său.

18:25 Rusia promovează recrutarea în armată într-o țară vecină. Reclamele cu care sunt ademeniți kazahii

18:10Rusia a înrolat peste 230.000 de personal suplimentar în armată de la începutul anului, a declarat joi președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Moscovei, Dmitri Medvedev.

Ucraina spune că are nevoie de trupe mecanizate, de până la 300 de tancuri

17:15Oficialii români anunță că, în două zile, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care aşteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre, un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit în pofida atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene.

17:11 Rusia va reduce exporturile de petrol cu ​​300.000 de barili pe zi în septembrie, a declarat joi viceprim-ministrul Alexander Novak. Rusia s-a angajat deja să își reducă producția de petrol cu 5%, din martie până la sfârșitul anului.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită. Prețurile petrolului au crescut semnificativ de când ambii au anunțat reduceri de aprovizionare la începutul lunii iulie.

16:23 Opozantul rus Alexei Navalnîi, deja încarcerat, dar judecat pentru „extremism” într-un nou proces al cărui verdict este aşteptat vineri, estimează că i se va administra o pedeapsă „lungă, stalinistă”, de circa 18 ani de închisoare.

15:41 Consilier al lui Zelenski: Avem nevoie de trupe mecanizate, de până la 300 de tancuri / Ce spune Podolyak despre contraofensiva ucraineană

15:24Adidas încă se află în procesul de a se debarasa de aproximativ 100 de magazine, firma germană de îmbrăcăminte sportivă acționând pentru o lichidare completă a activității sale din Rusia, a declarat joi directorul general Bjorn Gulden.

„Avem aproximativ 100 de magazine care nu sunt operaționale și, bineînțeles, au fost oferite pe piață”, a declarat Gulden în cadrul unei convorbiri telefonice cu presa.

„Ele pot fi vândute unor persoane fizice sau pot fi subînchiriate. Nu există un calendar pentru asta, dar în acest moment plătim chirie, așa că, cu cât se întâmplă mai devreme, cu atât mai bine”, a spus Gulden. (Reuters)

India va participa la negocierile de pace din Arabia Saudită

15:09 Rusia a declarat joi că grupul de țări BRICS va fi consolidat prin adăugarea de noi membri, aceasta fiind cea mai explicită susținere de până acum de către Moscova a ideii de extindere. Grupul BRICS al economiilor emergente cuprinde în prezent Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

„Bineînțeles că noi credem că, într-o formă sau alta, extinderea BRICS va contribui la dezvoltarea și consolidarea în continuare a acestei organizații", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a reacționat astfel după o declarație a președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a afirmat că este „extrem de important" ca Arabia Saudită să se alăture BRICS, alături de Argentina și Emiratele Arabe Unite, dacă acestea doresc acest lucru.

14:40 Agenția de administrare a Dunării din România a declarat că va da undă pentru până la 30 de nave care așteaptă să intre în Marea Neagră din porturile interioare ucrainene până vineri, în urma atacului rusesc asupra portului Izmail.

„Încercăm să gestionăm aceste grupuri cât mai bine posibil, pentru a decongestiona navigația pe Dunăre. Vom da liber pentru aproximativ 30 de nave în două zile, cel puțin 12 astăzi, dacă nu 14, iar restul mâine", a declarat pentru Reuters Florin Uzumtoma, directorul de navigație al administrației.

14:19 India va participa la negocierile de pace privind Ucraina care vor fi găzduite de Arabia Saudită pe 5 și 6 august, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în timpul unei conferințe de presă.

13:27 Mateusz Morawiecki: Luptătorii Wagner sunt mutați pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza / Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește.

Ucraina ar putea asigura navele de pe „coridorul cerealelor”

13:16Un tribunal din Moscova a amendat joi Apple cu 400.000 de ruble (4.274 de dolari) pentru că nu a șters conținutul „inexact" despre „operațiunea militară specială" din Ucraina, transmite TASS. Agenția de presă a precizat că este pentru prima dată când Apple a fost amendată în Rusia pentru această infracțiune.

Compania a întrerupt toate vânzările de produse în Rusia la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022 și a suspendat serviciul Apple Pay în Rusia.

12:54 Ucraina ia în considerare posibilitatea de a asigura navele care tranzitează „coridorul cerealelor", a anunțat joi premierul Denis Șmihal, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.

„Acum discutăm în cadrul guvernului și, sunt sigur, vom lua o decizie privind asigurarea navelor și a companiilor implicate în „coridorul pentru cereale", a declarat el la o reuniune a ambasadorilor ucraineni.

12:15 Cel puțin 10.749 de civili au fost ucişi şi alţi 15.599 au fost răniţi în Ucraina de când Rusia a invadat ţara în februarie anul trecut, potrivit autorităţilor ucrainene citate de CNN. Bilanţul victimelor include 499 de copii, a declarat Iurii Belousov, şeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii Generale din Ucraina, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina.

Odată ce teritoriile ocupate ale Ucrainei vor fi eliberate, este de aşteptat ca bilanțul celor ucişi să „crească de multe ori", a spus el. „Cred că vor fi zeci de mii de morţi numai în Mariupol", a adăugat Belousov.

Cifrele Procuraturii Generale ucrainene sunt similare cu cele ale unor organizaţii internaţionale precum ONU, a afirmat el. La 7 iulie, ONU a anunţat că a confirmat moartea a „peste 9.000 de civili, inclusiv peste 500 de copii", dar se aşteaptă ca numărul real să fie mai mare.

Rușii au doborât 6 drone în regiunea Kaluga

12:04 Forțele Grupului Wagner al Rusiei sunt mutate în apropierea flancului estic al NATO pentru a-l destabiliza, a spus joi premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Declarația vine după ce un număr nespecificat de luptători Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să mute peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță. (Reuters)

11:37 Trei civili și patru lucrători ai serviciilor de urgență au fost răniți într-un atac rusesc asupra orașului Herson, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, potrivit Suspilne TV, preluată de The Guardian.

Armata rusă a tras asupra unei biserici din centrul orașului Herson - trei persoane care călătoreau cu un troleibuz pe lângă catedrală au fost rănite și spitalizate, a declarat Prokudin.

În timpul stingerii incendiului, care a apărut în urma bombardamentului asupra bisericii, rușii au bombardat iar locul și patru salvatori care stingeau focul au fost răniți, a anunțat serviciul de urgență de stat.

11:10 Rusia a afirmat joi că a doborât șase drone ucrainene în regiunea Kaluga, la mai puțin de 200 km sud-vest de Moscova. În cursul nopții, forțele rusești „au împiedicat o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul dronelor deasupra regiunii Kaluga", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Guvernatorul regional, Vyacheslav Chapcha, a scris pe Telegram că dronele au fost distruse în timp ce încercau să traverseze regiunea Kaluga, sugerând că regiunea nu era ținta lor. Incidentul nu a provocat „nicio victimă sau pagubă", a precizat Ministerul Apărării.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:58 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 7 tancuri, 21 de blindate de luptă ale infanteriei, 26 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene și 3 echipamente speciale.

10:44 Moscova a adăugat Norvegia pe lista statelor străine care au comis așa-zise acte „neprietenoase" împotriva misiunilor diplomatice ruse. Țările de pe listă sunt limitate în ceea ce privește numărul de persoane pe care le pot angaja în Rusia, Norvegia fiind limitată la 27, a precizat agenția de presă de stat RIA Novosti.

Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși pentru presupus spionaj în aprilie, iar Rusia a răspuns prin ordinul de expulzare a 10 diplomați norvegieni.

UE: Rusia pretinde că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o

10:06Avertismentul UE pentru țările sărace: Rusia pretinde că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o

09:41 Un grup de hackeri legat de guvernul rus a atacat zeci de organizații globale cu o campanie de furt de date de autentificare prin contactarea utilizatorilor în chat-urile Microsoft Teams, pretinzând că sunt de la asistența tehnică, au declarat miercuri cercetătorii Microsoft.

Aceste atacuri de inginerie socială „extrem de bine direcționate" au afectat „mai puțin de 40 de organizații globale" de la sfârșitul lunii mai, au declarat cercetătorii Microsoft pe un blog.

Hackerii au creat domenii și conturi care păreau a fi de asistență tehnică și au încercat să atragă utilizatorii Teams în chat-uri și să îi determine să aprobe solicitările de autentificare multifactorială (MFA), potrivit sursei citate. (Reuters)

09:09 Evaluarea britanică de joi dimineață:

  • „Vegetația înaltă care crește din nou pe câmpurile de luptă din sudul Ucrainei este probabil unul dintre factorii care contribuie la progresul lent al luptelor din zonă.
  • Terenurile predominant arabile din zona de luptă au fost lăsate în paragină de 18 luni, iar revenirea buruienilor și a arbuștilor s-a accelerat în condițiile de vară caldă și umedă.
  • Acoperirea suplimentară ajută la camuflarea pozițiilor defensive rusești și face ca câmpurile de mine defensive să fie mai greu de curățat.
  • Deși vegetația înaltă poate oferi, de asemenea, acoperire pentru mici atacuri de infanterie furișe, efectul net a fost acela de a îngreuna avansarea ambelor părți.”

Motor produs în Cehia, descoperit într-o dronă Lancet

08:40 Ministerul ucrainean al apărării a postat un clip video care arată cum soldați ruși sunt atacați pe timp de noapte cu grenade aruncate din drone:

08:28 Un soldat ucrainean a distribuit fotografii ale resturilor unei drone rusești Lancet doborâte în apropiere de Bahmut, care pare să aibă cuvintele „Made in Czech Republic" pe motor, notează Kyiv Independent.

„Dronele Lancet ne fac multe probleme, distrugându-ne puterea de foc și oamenii noștri. Să vezi componente produse de o țară NATO în drone rusești este cel puțin ciudat și malign", a spus soldatul.

Nou atac cu drone Shahed asupra Kievului

08:02 Forțele ucrainene au continuat miercuri operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului și ar fi avansat în apropiere de Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele sale au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Bahmut și în direcțiile Berdyansk și Melitopol. Un blogger de război afiliat Kremlinului a afirmat că forțele ucrainene au avansat la nord de Kurdyumivka în zona Bahmut.

Surse rusești au afirmat că forțele rusești au respins atacurile ucrainene pe linia Svatove-Kremina în direcția Lîman, lângă Staromayorske la granița dintre regiunile Donețk și regiunea Zaporojie și lângă Robotyne în vestul regiunii Zaporojie.

07:48 Forțele antiaeriene au intrat în acțiune azi-noapte împotriva dronelor de atac rusești în timpul unei alerte de raid aerian de trei ore, în Kiev și în împrejurimi, a anunțat armata, fiind raportate mai multe explozii.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât miercuri seară aproximativ 15 drone care se îndreptau spre Kiev, a anunțat șeful administrației militare din capitală, Serghei Popko, precizând că a fost vorba de drone kamikaze „Shahed". „Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, nu s-au înregistrat victime sau pagube în capitală", a adăugat el.

Autoritățile militare de la Kiev au ridicat alerta imediat după ora 4.00 dimineața. Alertele au fost ridicate și în majoritatea celorlalte zone ale țării. (Reuters, AFP)

Zelenski: Moscova vrea o prăbușire a pieței alimentare globale

07:11Dronele maritime, noua armă a ucrainenilor pe mare: „Îi înspăimântă pe ruşi”. Păstrate de armata ucraineană într-un loc ţinut secret la malul unui lac, aceste drone kamikaze, înzestrate cu 300 de kilograme de exploziv, sunt testate de forţele ucrainene. Ele au drept scop să lovească flota rusă

06:57 Presa rusă: Kievul se pregătește să lovească navele rusești de la gura Dunării / Rușii acuză implicarea unei drone plecată din România

01:30 VIDEO Zelenski: Aceşti nebuni au nevoie ca piaţa alimentară globală să se prăbuşească. Cineva de la Moscova speră că ei vor putea negocia pentru ceva

01:09 Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat miercuri o lege controversată pentru înfiinţarea unei comisii speciale privind influenţa rusă, criticată de Washington şi Bruxelles şi suspectată că vizează opoziţia.

00:48 Cercetătorii de la Universitatea Yale afirmă într-un raport că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt vizați într-un efort sistematic de a-i deposeda de identitatea ucraineană”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------