Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că verificărille făcute în ceea ce priveşte „comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri, scrie News.ro. „Sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înţeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu preţul deciziilor. Oameni care au văzut războiul şi au trecut prin el ar trebui să lucreze în «birourile de înrolare în armată»”, afirmă el.

Volodimir ZelenskiFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a avut o şedinţă privind Platforma Crimeea - conţinutul summitului care va avea loc în august la nivel de şefi de stat şi de guvern, prezenţa internaţională la acesta şi impactul asupra abilităţii de a menţine presiunea pentru eliberarea Crimeei.

De asemenea, el a menţionat că este a doua zi a întâlnirii cu ambasadorii Ucrainei, în regiunea Transcarpatia, arătând că diplomaţii au avut discuţii cu miniştri, comandanţi şi conducerea Verkhovna Rada.

„Este important ca ambasadorii Ucrainei să fie pe deplin informaţi, în detaliu, despre fiecare necesitate a Ucrainei. Arme, echipamente, muniţie, finanţe, anumite decizii politice”, a explicat el.

Zelenski a adăugat că a primit informări, inclusiv despre inspecţiile privind „comisarii militari”.

„Inspecţiile au scos la iveală multe abuzuri. Sincer, unele dezgustătoare. Toate faptele dezvăluite de ofiţerii de aplicare a legii vor fi prezentate publicului şi investigate în cadrul unor proceduri penale. Concluzia este evidentă: sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înţeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu preţul deciziilor. Oameni care au văzut războiul şi au trecut prin el ar trebui să lucreze în «birourile de înrolare în armată». Sunt cei care, din păcate, şi-au pierdut membre, dar nu şi-au pierdut demnitatea şi nu au pierdut Ucraina. Le sunt recunoscător”, a subliniat el.

„Luptele sunt grele, este dificil peste tot. Dar indiferent ce face duşmanul, forţele ucrainene sunt cele care domină”

Alte discuţii au vizat protejarea centrelor de importanţă critică, inclusiv centralele nucleare, situaţia din regiunile afectate de atacul terorist al ruşilor de la hidrocentrala de la Kahovka şi asigurarea celor necesare populaţiei, dar şi situaţia de pe linia frontului.

„Luptele sunt grele, ocupanţii încearcă din răsputeri să îi oprească pe băieţii noştri. Atacurile sunt violente. Direcţiile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Mariinka, Avdiivka. Direcţiile sudice. Este dificil peste tot. Dar indiferent ce face duşmanul, forţele ucrainene sunt cele care domină”, a adăugat Zelenski.

El a arătat că, în total, teroriştii au lansat cel puţin 1.961 de drone Shahed împotriva Ucrainei şi un număr semnificativ dintre ele au fost doborâte.

„Din păcate nu toate. Lucrăm pentru a doboră mai multe - pentru a doborî cât de multe se poate. Lucrărim pentru a avea mai multe sistem de apărare anti-aeriană. Mai exact, este o misiune pentru fiecare ambasador al nostru, pentru toţi reprezentanţii Ucrainei. Toată lumea trebuie să lucreze pentru victorie, pentru protejarea vieţii. Vieţile oamenilor şi protejarea frumoasei noastre Ucraina! Vom câştiga cu siguranţă”, a conchis el.

____