Cercetătorii de la Universitatea Yale afirmă într-un raport că locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt vizați într-un 1efort sistematic de a-i deposeda de identitatea ucraineană”, potrivit Sky News.

Pasaport rusescFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Raportul spune că cei care nu solicită cetățenia rusă „sunt supuși amenințărilor, intimidărilor, restricțiilor privind ajutorul umanitar și necesitățile de bază, precum și posibilei detenții sau deportări - toate acestea fiind concepute pentru a-i forța să devină cetățeni ruși”.

Această practică a fost posibilă datorită unei serii de decrete semnate de președintele Putin, care îi forțează încet-încet pe ucraineni să obțină pașapoarte rusești.

Unul dintre cercetătorii principali, Nathaniel Raymond de la Școala de Sănătate Publică din Yale, a declarat că Rusia pare să încalce dreptul umanitar internațional.

„Este foarte răspândită și foarte continuă”, a adăugat el.

Kremlinul a negat în mod constant acuzațiile de crime de război comise în Ucraina de către forțele care au luat parte la o „operațiune militară specială” despre care spune că a fost lansată pentru a-și „denazifica” vecinul ucrainean și a proteja Rusia.

În luna mai, premierul rus Mihail Mișușin a declarat că Kremlinul a dat pașapoarte la aproape 1,5 milioane de persoane din părțile anexate din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie începând din octombrie anul trecut.