Polonia a trimis peste 1.000 de soldați la granița sa estică cu Belarus din cauza amenințării grupului de mercenari Wagner, promițând să trimită și mai mulți după ce două elicoptere belaruse au fost raportate ieri în spațiul aerian polonez, potrivit Sky News.

mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militareFoto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia

Letonia și Lituania s-au alăturat, de asemenea, Poloniei și au amenințat că își vor închide granițele cu Belarus.

Institutul pentru Studiul Războiului a postat o hartă care arată unde se crede că se află și se antrenează forțele Wagner.

O astfel de bază confirmată pentru exerciții Wagner se află în în orașul Brest, care este al șaselea oraș ca mărime din Belarus, cu o populație de puțin peste 300.000 de locuitori.

Având în vedere că periferia orașului Brest se află la câteva sute de metri de granița poloneză, Polonia ar putea avea motive de îngrijorare.

De asemenea, numărul vehiculelor și echipamentelor militare a crescut la baza militară Tsel din centrul Belarusului, unde sunt staționați mercenarii Wagner, potrivit imaginilor din satelit de la compania de tehnologie Umbra, relatează CNN.

Însă reacția Poloniei, Letoniei și Lituaniei a fost criticată de unii ca fiind prea precaută și reacționară.

Chiar ieri, purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, John Kirby, a declarat că Casa Albă nu are cunoștință de nicio amenințare specifică reprezentată de Wagner la adresa Poloniei sau a oricărei țări NATO.

ISW se face ecoul acestei poziții, afirmând că Wagner nu reprezintă nicio „amenințare serioasă” pentru Polonia sau Ucraina.

„Nu există niciun indiciu că grupul Wagner din Belarus are de fapt materialul necesar pentru a putea organiza un atac serios”, spune analistul pentru Rusia al ISW, George Barros.

Barros conduce echipa de informații a ISW care analizează imaginile colectate prin satelit și a analizat aceste imagini de la compania americană de sateliți MAXAR.

El spune că imaginile indică faptul că „vehiculele parcate acolo sunt în principal mașini, camioane, semiremorci, autobuze și un număr limitat de vehicule blindate de transport de personal rezistente la mine”.

De asemenea, Barros a declarat că imaginile din satelit disponibile sugerează că Wagner și-a predat într-adevăr echipamentul greu Ministerului rus al Apărării, așa cum a promis atunci când a pus capăt rebeliunii de scurtă durată din iunie.

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a făcut marți noi comentarii acide la adresa Poloniei vecine, afirmând că Varșovia este norocoasă că regimul său îi ține în frâu pe mercenarii Wagner pe teritoriul bielorus, relatează Reuters.

Un număr necunoscut de mercenari Wagner care au participat la rebeliunea militară din luna iunie au plecat ulterior în Belarus și au început să instruiască armata lui Lukașenko, mutare care a făcut guvernul polonez să transfere peste 1.000 de militari în apropierea graniței comune dintre cele două țări.

Lukașenko, cel mai apropiat aliat extern al președintelui Vladimir Putin, a glumit luna trecută că o parte a luptătorilor Wagner sunt entuziasmați să înainteze în Polonia și să „meargă într-o excursie la Varșovia și Rzeszow”.