Mii de militari ai grupării ruse Wagner sunt într-o tabără de lângă localitatea Tsel din Belarus, imaginile din satelit arătând sute de corturi și vehicule, notează ministerul britanic al apărării.

Soldați belaruși împreună cu mercenari WagnerFoto: Belarus Defense Ministry / AP / Profimedia

De acolo pare să lipsească, însă, o componentă esențială a puterii de luptă grupării de mercenari a lui Evgheni Prigojin - vehiculele blindate de luptă.

Ce spun experții militari britanici despre tabăra Wagner din Belarus:

  • „Aproximativ 300 de corturi și 200 de vehicule au fost identificate în Tsel, Belarus. Corturi și adăposturi pentru vehicule au fost identificate pe baza fotografiilor din satelit capturate la 19 iulie 2023.
  • De la jumătatea lunii iulie 2023, cel puțin câteva mii de soldați Wagner s-au stabilit probabil într-o tabără militară la Tsel, în centrul Belarusului.
  • Imaginile arată că, de la jumătatea lunii iulie 2023, sute de vehicule au sosit în această unitate, care anterior era în mare parte goală.
  • Relatări separate sugerează că majoritatea vehiculelor vizibile sunt camioane și microbuze, existând puține vehicule de luptă blindate.
  • Rămâne neclar ce s-a întâmplat cu echipamentele grele pe care Wagner le-a folosit în Ucraina; există o posibilitate reală ca Gruparea să fi fost forțată să le returneze armatei ruse.
  • Capacitatea Wagner de a-și asigura echipamente grele și servicii precum transportul aerian va fi un factor cheie pentru viitoarea sa eficacitate în luptă.”