Președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eșuat", în timp ce l-a primit duminică la Sankt Petersburg pe liderul belarus Alexander Lukașenko, aliatul său apropiat, pentru discuții, informează Reuters.

Putin și Lukașenko la Sankt PetersburgFoto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

„Nu există nicio contraofensivă", a declarat Lukașenko, citat de agențiile de presă rusești.

Putin a replicat: „Ea există, dar a eșuat".

Kievul și-a început contraofensiva mult așteptată luna trecută, dar până acum a obținut doar mici câștiguri împotriva forțelor rusești care controlează mai mult de o șesime din teritoriul Ucrainei după aproape 17 luni de război.

Pot ucrainenii penetra centurile de apărare ale rușilor?

Şeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a declarat marți că ofensiva ucraineană este „departe de a fi un eșec", dar că va fi lungă, dură și sângeroasă.

„Ucrainenii sunt pregătiți, din punct de vedere militar, politic, financiar, pentru a efectua luni și, eventual, ani de zile aceste atacuri pentru a penetra centurile de apărare de tip 1914-18, formate din capcane pentru tancuri, sârmă ghimpată, câmpuri de mine, buncăre și linii de tranșee?”, se întreba colonelul Richard Kemp, fost comandant al forțelor britanice din Afganistan, în ediția de vineri a cotidianului The Telegraph, citat de The Guardian.

„Ministerul britanic al Apărării a descris aceste fortificații rusești ca fiind unele dintre cele mai extinse sisteme militare de apărare văzute oriunde în lume", a spus Kemp.

Gluma lui Lukașenko

Un canal Telegram apropiat de Lukașenko l-a citat liderul belarus spunând pe un ton glumeț că mercenarii Wagner, care antrenează acum armata din Belarus, sunt dornici să treacă granița în Polonia, țară membră NATO.

„Băieții din grupul Wagner au început să ne streseze - vor să meargă spre vest. Să mergem într-o excursie la Varșovia și la Rzeszow'", a spus acesta.

Nu a existat niciun indiciu că Lukașenko ar fi luat în considerare în mod serios această idee.

Polonia deplasează trupe suplimentare spre granița cu Belarus ca răspuns la sosirea forțelor Wagner care s-au mutat acolo după rebeliunea lui Evgheni Prigojin în Rusia de luna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 515-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.