Un atac aerian rusesc asupra orașului ucrainean Odesa, duminică dimineața, a ucis o persoană, a rănit aproape 20 și a avariat grav o catedrală ortodoxă, iar oficialii au declarat că au recuperat icoana protectoarei orașului portuar de sub dărâmături.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 515, LIVETEXT:

22:45 Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat anul trecut o parte din armele şi echipamentele furnizate de Occident şi destinate trupelor ucrainene, dar până la urmă acestea au fost recuperate, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării obţinut de CNN, scrie News.ro.

20:42Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a dat asigurări, duminică, că Kievul și Varșovia vor fi „întotdeauna unite”, după remarcile lui Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko în care au acuzat Polonia că dorește, potrivit acestora, să recupereze teritorii din vestul Ucrainei, relatează AFP.

19:26Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini cu distrugerile provocate de ruși, care au bombardat Palatul Culturii din Ceasov Iar, regiunea Donețk, care era folosit drept centru pentru ajutor umanitar și acordarea de îngrijiri medicale.

19:22Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face un nou apel către Occident pentru a livra Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, el publicând pe Twitter și un videoclip cu distrugerile suferite de Ucraina în urma bombardamentelor rușilor.

„Am arătat deja că putem doborî chiar și rachetele rusești cu care se lăudau teroriștii. Datorită ajutorului partenerilor noștri și a sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, apărătorii noștri au salvat mii de vieți. Dar avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru întregul nostru teritoriu, pentru toate orașele și comunitățile noastre. Lumea nu trebuie să se obișnuiască cu teroarea rusă – teroarea trebuie învinsă. Și este posibil!”, a scris Zelenski.

19:00Propagandistul rus Vladimir Soloviov și invitații său au dezbătut în acest weekend la TV dacă să cruțe de bombardamente vreo clădire din orașul portuar Odesa sau nu. VIDEO

18:19Unilever, compania britanică declarată sponsor al războiului lui Putin, a spus ca va permite angajaților să fie mobilizați pe front, dacă sunt chemați, relatează BBC.

Ucraina a recuperat 50% din teritoriul capturat de Rusia - Antony Blinken

18:14Rusia și China și-au încheiat exercițiile navale comune în Marea Japoniei, a anunțat ministerul rus al Apărării, în timp ce cei doi aliați încearcă să-și intensifice legăturile militare, scrie AFP.

Cele două țări, care au în comun dorința de a contracara hegemonia americană, s-au apropiat în sfera militară de când Rusia a lansat anul trecut ofensiva în Ucraina, o mișcare pe care China nu a condamnat-o, mai notează AFP.

17:15Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului anul trecut, deși contraofensiva Kievului se va prelungi câteva luni, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters.

16:40 Rusia - care în această săptămână a rupt acordul mijlocit de ONU ce permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră - ar fi pregătit un plan de a furniza cereale Africii prin blocarea accesului Ucrainei la piața globală, conform unor surse Financial Times, scrie The Guardian.

15:50Ocupanții ruși au distrus Palatul Culturii din Ceasov Iar, regiunea Donețk, care era folosit ca centru pentru ajutor umanitar și acordarea de îngrijiri medicale, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk.

15:47Discuțiile despre ATACMS bat pasul pe loc de câteva luni. Nu există nicio schimbare în politica SUA cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în pofida presiunilor tot mai mari din partea congresmanilor americani și a guvernului de la Kiev, relatează Washington Post, citat de The Guardian.

15:15Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat în cazul avarierii catedralei ortodoxe din Odesa în urma unui atac lansat de forțele ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Ministerul rus al Apărării neagă că a lovit catedrala ortodoxă din Odesa

14:22Trupele rusești au atacat Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, transmite The Kyiv Independent.

Mai multe clădiri au fost avariate, a precizat Lysak. Nu au existat victime.

14:11 Slujbă în aer liber la catedrala ortodoxă din Odesa avariată în urma bombardamentelor:

14:06Noul atac al forţelor ruse din noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO. Lăcașul de cult a fost fondat de un mitropolit român la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

13:33Președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eșuat", în timp ce l-a primit duminică la Sankt Petersburg pe liderul belarus Alexander Lukașenko, aliatul său apropiat, pentru discuții, informează Reuters.

13:04Ministerul rus al Apărării susține, într-un comunicat citat de Interfax, că nu forțele ruse sunt cele care au lovit cu rahete Catedrala Ortodoxă din Odesa, conform The Guardian.

„Informațiile difuzate de regimul de la Kiev despre distrugerea Catedralei Schimbarea la Față din Odesa ca urmare a folosirii armelor de înaltă precizie nu sunt adevărate”, susține Ministerul rus al Apărării, afirmâd că ţintele sale în Odesa erau situate la o „distanţă sigură” de lăcaşul de cult.

„Cauza probabilă” a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană, mai susține Ministerul rus al Apărării.

Rusia mai susține că a distrus toate ţintele pe care le-a vizat în portul ucrainean Odesa și că locurile lovite erau folosite pentru pregătirea de „acte teroriste” împotriva sa, conform AFP ş Reuters.

„În această noapte, forţele armate ale Federaţei Ruse au efectuat un atac (...) asupra unor instalaţii unde erau în pregătire acte teroriste împotriva Rusiei cu ajutorul unor drone navale”, a mai transmis Ministerul rus al Apărării.

Cel puțin 2 morți și 22 de răniți în urma noilor atacuri ale rușilor la Odesa

12:37Bilanțul noului atac lansat sâmbătă noapte de ruși asupra portului ucrainean Odesa a urcat la doi morți și la 22 de răniți şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO, spun autoritățile de la Kiev.

Ministerul de Interne a transmis un nou bilanţ - doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în urma atacurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Catedrala Schimbarea la faţă, situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată” a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

12:29Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Moscova că va riposta după atacul asupra unor ținte civile din Odesa.

„Rachete împotriva unor orașe pașnice, împotriva unor clădiri rezidențiale, a unei catedrale... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și va exista cu siguranță o ripostă la adresa teroriștilor ruși pentru Odesa. Ei vor simți această represalii”, a scris Zelenski pe Twitter.

12:06Trupele ucrainene au lovit cu succes ținte inamice pe teritoriul ocupat de Rusia și au subminat capacitățile de luptă ale armatei ruse, susține Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de duminică.

11:55 17.876 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, prin punctele de la graniţă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, potrivit Agerpres.

11:40 Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul de sâmbătă noapte de la Odesa. Amnesty Ucraina a denunțat, de asemenea, modul în care forțele rusești au dat dovadă „în mod continuu de dispreț față de viața civililor".

Un mercenar Wagner a povestit cum a început rebeliunea lui Prigojin

10:50Un centru de reparaţii în Polonia pentru tancuri germane de luptă Leopard 2 folosite în Ucraina, cerut de ministrul german al apărării Boris Pistorius, a fost finalizat şi pus în funcţiune, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak, potrivit dpa.

„Centrul de reparaţii din Gliwice este funcţional! Primele două Leopard au ajuns deja din Ucraina la uzina Bumar”, a scris Blaszczak pe Twitter sâmbătă seara.

10:00Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, scrie Agerpres, citând dpa.

Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza „consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Sâmbătă, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

09:20 Un mercenar care a participat în urmă cu o lună la rebeliunea de o zi a lui Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare ruse spune că el și camarazii săi „habar nu aveau" de planul liderului grupului paramilitar care a ordonat ocuparea orașului Rostov-pe-Don și marșul spre Moscova, scrie BBC.

08:22Rusia a lansat duminică un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră, în urma bombardamentelor o persoană fiind ucisă şi 18 rănite, inclusiv patru copii. Atacurile au afectat infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită, relatează Reuters.

08:14Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ajuns sâmbătă la Sankt Petersburg, unde are programată pentru duminică o întâlnire cu Vladimir Putin, informează CNN și news.ro.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro.