Rusia a lansat duminică un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră, în urma bombardamentelor două persoane fiind ucise și alte peste 20 rănite. Atacurile au afectat infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare catedrală ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită, relatează Reuters.

Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa a fost bombardată de rușiFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

12:35Bilanțul noului atac lansat sâmbătă noapte de ruși asupra portului ucrainean Odesa a urcat la doi morți și la 22 de răniți şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO, spun autoritățile de la Kiev.

Ministerul de Interne a transmis un nou bilanţ - doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în urma atacurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Catedrala Schimbarea la faţă, situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată” a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis duminică „represalii”, conform AFP: „Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale . Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa”.

......................

Forţele aeriene ucrainene au declarat că după miezul nopţii Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei, scrie news.ro.

„Odesa: un alt atac nocturn al monştrilor", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Din păcate, avem un civil care a fost ucis", a anunţat guvernatorul.

Dintre cei 18 răniţi, 14 au fost spitalizaţi, inclusiv trei copii.

Agenţia de ştiri RBC-Ucraina a informat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, Catedrala Spaso-Preobrajenski, sfinţită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor. Videoclipuri pe reţelele sociale arată dărâmături în interiorul unei biserici în care s-a declanşat şi un incendiu, în timp ce un bărbat îndurerat merge şi repetă: „Biserica nu mai este".

În ultima săptămână, Rusia a bombardat aproape zilnic Odesa şi alte instalaţii ucrainene folosite pentru exportul de produse alimentare, după ce Moscova s-a retras din acordul care asigura un coridor maritim securizat pentru transporturile martitime de cereale ucrainene.

Moscova a spus că atacurile sunt o răzbunare pentru atacul ucrainean asupra podului Kerci şi a acuzat Ucraina că se folosea de coridorul maritim pentru a lansa „atacuri teroriste".

Urmărește ultimele evoluții din a 515-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.