Trupele ucrainene au lovit cu succes ținte inamice pe teritoriul ocupat de Rusia și au subminat capacitățile de luptă ale armatei ruse, susține Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de duminică.

Soldați ucraineni din brigada 56 trag cu artileria în direcția BahmutFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, Natalia Humeniuk, trupele ucrainene au complicat planurile militare ale Rusiei prin lovirea rezervelor de muniție stocate pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși.

„Acum, logistica rușilor are de suferit", a declarat Humeniuk.

Humeniuk a declarat că numărul scăzut de bombardamente din regiunea Herson din ultima zi îi susține informația. Forțele rusești se confruntă cu „foamea de obuze", a spus ea.

Colonelul ucrainean Serhiy Baranov a declarat sâmbâtă că sistemele occidentale de rachete și artilerie de înaltă precizie au ajutat trupele ucrainene în contraofensivă pentru a forma un „pumn de foc".

Datorită puterii și preciziei sporite a loviturilor, „rușii nu mai sunt capabili să ducă o luptă eficientă de contrabaterie împotriva noastră", a declarat Baranov.

Declarațiile oficialilor indică faptul că loviturile ucrainene în spatele liniilor inamice s-au dovedit a fi un succes în perturbarea logisticii militare rusești și a capacităților de luptă.

Forțele ucrainene duc o campanie de uzură asimetrică în regiunile ocupate de ruși, vizând echipamente militare și erodând resursele trupelor lui Putin.

Potrivit ISW, această strategie „conservă forța trupelor ucrainene cu prețul unui ritm mai lent de câștiguri teritoriale, în timp ce uzează treptat forțele și echipamentele rusești".

Sâmbătă, forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului, apreciază ISW.

Urmărește ultimele evoluții din a 515-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.