Arestarea unui fost ofițer rus și ultranaționalist care l-a criticat pe Vladimir Putin este o dovadă a schimbării echilibrului de putere din spatele scenei, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

Igor Ghirkin a fost arestat pentru incitare la extremismFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin a fost arestat la Moscova și este acuzat de incitare la activități extremiste, potrivit agențiilor de presă rusești.

El l-a acuzat anterior pe președintele rus de slăbiciune și indecizie în timpul invaziei sale în Ucraina.

Ghirkin a comandat separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei în 2014 și a fost condamnat de un tribunal olandez pentru implicare în doborârea avionului MH17 în același an.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că demersul de arestare a lui Ghirkin ar putea fi o manifestare publică a schimbării echilibrului de putere în interiorul Kremlinului, posibil în detrimentul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Surse interne rusești au afirmat că arestarea lui Ghirkin face parte din eforturile administrației prezidențiale ruse de a lua măsuri drastice împotriva unor ultranaționaliști ruși de profil înalt, după rebeliunea armată a finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit ISW.

Reținerea lui Ghirkin nu este atipică, anterior au fost formulate acuzații penale împotriva altor ultranaționaliști care au avut în trecut legături cu serviciile de securitate rusești.

Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării a afirmat în evaluarea de sâmbătă dimineață că arestarea lui Ghirkin „va înfuria probabil colegii din comunitatea mil-bloggerilor și elemente din cadrul armatei ruse, care îl consideră în mare parte pe Ghirkin un analist militar și patriot iscusit".

Serviciile militare secrete britanice cred că „în timp ce Ghirkin nu este un aliat al Grupului Wagner, el a fost probabil pregătit să depășească limitele criticii publice doar în contextul revoltei abandonate din iunie 2023 a șefului Wagner, Evgheni Prigojin”.

Ghirkin stă în arest până în septembrie

Proeminentul naționalist rus Igor Ghirkin, care a fost reținut de ruși sub acuzația de incitare la extremismdupă criticile aduse președintelui Vladimir Putin și liderilor armatei regulate a Rusiei, a fost prezentat vineri în fața tribunalului districtual Meshchansky din Moscova.

Tribunalul a hotărât că Igor Ghirkin va rămâne în custodie pentru derularea anchetei până pe 18 septembrie, a informat site-ul de știri RBK.

Procurorii serviciului de securitate al Serviciului Federal de Securitate (FSB) au cerut tribunalului districtual Meshchansky din Moscova să-l aresteze preventiv pe Ghirkin, sub acuzația de incitare la extremism și au cerut o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, au informat agențiile de presă de stat TASS și RIA Novosti.

Arestarea de vineri a lui Ghirkin pare să survină într-un moment de epurare ordonată de Putin după rebeliunea militară oprită în ultimul moment de Prigojin.

Ghirkin nu era un apropiat al șefului Wagner, cei doi aflându-se în conflict deschis, însă arestarea sa ar putea fi o nouă măsură a Kremlinului în vederea controlării spațiului informațional rusesc.

Urmărește ultimele evoluții din a 514-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.