Noul atac al forţelor ruse din noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO. Lăcașul de cult a fost fondat de un mitropolit român la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa, bombardată de rușiFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

„Catedrala Schimbarea la faţă, situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată', a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev, potrifi AFP și Agerpres.

Catedrala Schimbarea la faţă este prima, dar și cea mai mare și importantă biserică din orașul Odesa, fiind fondată în 1794 de Gavril Bănulescu-Bodoni, Mitropolit al Moldovei,Poltavei, Kievului, ulterior al Basarabiei.

Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un Seminar Teologic, potrivit Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Ruse.

Gavril Bănulescu-Bodoni s-a născut în 1746 în orașul Bistrița și a murit la Chișinău la vârsta de 75 de ani.

Catedrala a devenit la începutul secolului al XIX-lea principala biserică a Novorusiei, o regiune istorică din sudul Ucrainei.

Catedrala, avariată serios

O rachetă rusească a distrus parțial Catedrala Schimbarea la faţă din Odesa, potrivit Diecezei din Odesa a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), relatează Ukrinform.

„În noaptea de 23 iulie 2023, în timpul unui atac terorist rusesc asupra orașului Odesa, o rachetă inamică a lovit Catedrala Scihimbarea la față. Racheta a lovit direct altarul central, clădirea și cele trei etaje inferioare au fost parțial distruse, în timp ce interiorul și icoanele au fost deteriorate semnificativ", afirmă reprezentanți ai bisericii.

Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al oraşului Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea „enormă" a bisericii, informează The Guardian, citat de news.ro.

„Distrugerile sunt enorme, jumătate din catedrală este acum fără acoperiş", a spus el. Mai multe persoane acţionau pentru a scoate documente şi obiecte de valoare din clădire, a cărei podea a fost inundată de apa folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Sub protecția UNESCO

Două persoane care se aflau în interior în momentul loviturii au fost rănite.

Catedrala aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a fost luată sub protecţia Unesco la începutul acestui an, când centrul istoric al oraşului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariţie.

Fondată în secolul al XVIII-lea, aceasta a fost distrusă în timpul regimului sovietic, dar a fost reconstruită după căderea URSS. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a sfinţit-o personal, scrie The Guardian.

Doi morți în urma atacului de la Odesa

Ministerul de Interne a dat un nou bilanţ după atacul de la Odesa: doi morţi şi 22 de răniţi, printre care patru copii, în cursul tirurilor cu rachete ruseşti din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Ucraina a promis duminică „represalii” după tirul rusesc cu 19 rachete din cursul nopţii.

„Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale (...)”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. ”Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa”, a adăugat el.

Rusia neagă că a lovit catedrala ortodoxă

Ministerul rus al Apărării susține, într-un comunicat citat de Interfax, că nu forțele ruse sunt cele care au lovit cu rahete Catedrala Ortodoxă din Odesa, conform The Guardian.

„Informațiile difuzate de regimul de la Kiev despre distrugerea Catedralei Schimbarea la Față din Odesa ca urmare a folosirii armelor de înaltă precizie nu sunt adevărate”, susține Ministerul rus al Apărării, afirmâd că ţintele sale în Odesa erau situate la o „distanţă sigură” de lăcaşul de cult.

„Cauza probabilă” a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană, mai susține Ministerul rus al Apărării.

Rusia mai susține că a distrus toate ţintele pe care le-a vizat în portul ucrainean Odesa și că locurile lovite erau folosite pentru pregătirea de „acte teroriste” împotriva sa, conform AFP ş Reuters.

„În această noapte, forţele armate ale Federaţei Ruse au efectuat un atac (...) asupra unor instalaţii unde erau în pregătire acte teroriste împotriva Rusiei cu ajutorul unor drone navale”, a mai transmis Ministerul rus al Apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 515-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.