Statele Unite afirmă că au fost informate că Rusia este dispusă să revină la discuțiile privind restabilirea acordului privind cerealele cu Ucraina, dar admite că nu a văzut încă nicio dovadă, potrivit Sky News.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Rusia „va trebui să revină la acest acord” dacă vrea să își reintroducă îngrășămintele pe piețele globale.

„Am văzut indicii că ar putea fi interesați să revină la discuții”, a declarat ea într-o conferință de presă. „Așa că vom aștepta să vedem dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat”.

Thomas-Greenfield nu a oferit mai multe detalii despre cine a făcut afirmațiile sau când au aflat.

Ea a vorbit în contextul în care SUA au preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU de la Marea Britanie pentru luna august.

Kremlinul s-a retras unilateral din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în urmă cu peste două săptămâni, promițând să revină doar dacă se vor obține „rezultate concrete” pentru a proteja mai bine exporturile agricole rusești.

De asemenea, Rusia a amenințat că va viza navele civile cu destinația Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să răspundă prin anunțarea unor măsuri similare împotriva navelor cu destinația Rusia sau a teritoriului ucrainean ocupat de Rusia.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Verșinin - care a fost implicat în negocierea acordului din vara anului trecut - în marja unui summit al ONU privind alimentația de la Roma.

„Dacă ar fi existat un progres, cred că acesta ar fi fost împărtășit cu voi”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.