Ministerul rus al Apărării a anunțat că Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, a vizitat trupele din regiunea ucraineană Zaporojie, o parte din aceasta fiind controlată de Moscova. Capitala Federației Ruse a fost din nou ținta unui atac cu drone, al cincilea de la începutul lunii mai.

Război în Ucraina. Militari ucraineni în DonbasFoto: Adrien Vautier / Zuma Press / Profimedia

07:46Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, menţionând că a primit un raport de la şeful spionajului militar ucrainean, că ocupaţii vor „simţi cu siguranţă consecinţele muncii” ucrainenilor. ”Le vor simţi puternic”, subliniază el.
  • ​Dronele care au atacat la primele ore ale zilei de marţi Moscova şi regiunea adiacentă au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, de la o distanță de cel puțin 500 de kilometri, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia.
  • Cum reușesc dronele ucrainene să zboare peste 500 de kilometri până la Moscova fără să fie detectate?
  • Elicopterele belaruse „se antrenau când au trecut granița poloneză”. Ministerul polonez al Apărării spune că cele două elicoptere belaruse care i-au încălcat spațiul aerian marți efectuau antrenamente în apropierea graniței
  • Ucraina are un plan în cazul asasinării președintelui Volodimir Zelenski, considerat cel mai valoros lider al său, conducerea țării urmând a fi preluată în esență de o echipă de conducere colectivă, scrie Politico.
  • Statele Unite afirmă că au fost informate că Rusia este dispusă să revină la discuțiile privind restabilirea acordului privind cerealele cu Ucraina, dar admite că nu a văzut încă nicio dovadă
  • Rusia îi spală pe creier pe copii răpiți din Ucraina, afirmă un emisar britanic. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Dame Melinda Simmons, a declarat pentru publicația de știri ucraineană ArmyInform că transferul de copii echivalează cu o răpire, menită să rupă legăturile cu Ucraina.
  • VIDEO Armata de „TikTok” a lui Ramzan Kadîrov s-a întors pe front: Cecenii au atacat un tufiș și au fost loviți în plin de ucraineni

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 524, LIVETEXT:

01:02Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, menţionând că a primit un raport de la şeful spionajului militar ucrainean, că ocupaţii vor „simţi cu siguranţă consecinţele muncii” ucrainenilor. ”Le vor simţi puternic”, subliniază el, potrivit News.ro.

00:02SUA: Rusia este pregătită să revină la discuțiile privind acordul pentru cereale

Statele Unite afirmă că au fost informate că Rusia este dispusă să revină la discuțiile privind restabilirea acordului privind cerealele cu Ucraina, dar admite că nu a văzut încă nicio dovadă, potrivit Sky News.

23:51Martorii spun că elicopterele belaruse "au zburat deasupra caselor oamenilor

Martorii au declarat pentru ziarul Wyborcza că două elicoptere au intrat în Polonia în apropierea satului Grudki, la aproximativ 800 de metri de Bialowieza.

Vehiculele au zburat apoi aproximativ trei kilometri în interiorul țării, trecând pe deasupra caselor oamenilor la o înălțime de aproximativ 200-300 de metri.

23:25 Explozie raportată la o "bază militară" din Sevastopol

O explozie a fost raportată în cel mai mare oraș din Crimeea, Sevastopol, în această seară. Imagini ale exploziei au apărut pe canalele locale Telegram, utilizatorii descriind explozia ca fiind "masivă".

Sky News a reușit să geolocalizeze explozia în districtul Balaklava, în estul orașului, într-o zonă care pare a fi o bază militară. Nu este clar dacă explozia are legătură cu cea cauzată de doborârea de către Rusia a unei drone deasupra Sevastopolului mai devreme.

Cum reușesc dronele ucrainene să zboare până la Moscova fără să fie detectate

22:22Elicopterele belaruse „se antrenau când au trecut granița poloneză”

Ministerul polonez al Apărării spune că cele două elicoptere belaruse care i-au încălcat spațiul aerian marți efectuau antrenamente în apropierea graniței, potrivit Sky News.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate din Polonia, locotenent-colonelul Jacek Horyszewski, a negat luni seara zvonurile apărute pe rețelele de socializare că elicoptere din Belarus ar fi intrat în spațiul aerian al Poloniei.

22:01Cum reușesc dronele ucrainene să zboare peste 500 de kilometri până la Moscova fără să fie detectate?

Analistul militar britanic Sean Bell explică pentru Sky News că aceste atacuri ucrainene cu drone pot fi posibile, chiar dacă sunt mai puțin eficiente.

21:40Rusia îi spală pe creier pe copii răpiți din Ucraina, afirmă un emisar britanic

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Dame Melinda Simmons, a declarat pentru publicația de știri ucraineană ArmyInform că transferul de copii echivalează cu o răpire, menită să rupă legăturile cu Ucraina.

Dame Melinda a declarat că copiii luați sau ținuți de Rusia au fost „supuși unei game extraordinare și necruțătoare de spălare a creierului”, care, la rândul său, „creează o barieră psihologică între copii și părinții lor”.

21:12UNESCO: 274 de situri culturale deteriorate de la începutul războiului

Lista actualizată include 117 situri religioase, 98 de clădiri de interes istoric sau artistic și 27 de muzee.

Armata de „TikTok” a lui Ramzan Kadîrov s-a întors pe front

20:52​Dronele care au atacat la primele ore ale zilei de marţi Moscova şi regiunea adiacentă au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, de la o distanță de cel puțin 500 de kilometri, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia.

20:31 Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei Vasili Zvarîci pentru discuții, după ce Ucraina a luat mai devreme în cursul zilei aceeași măsură în privința ambasadorul polonez de la Kiev pe fondul criticilor de la Varșovia cu privire la presupusa lipsă de recunoștință a Kievului.

20:13VIDEO Armata de „TikTok” a lui Ramzan Kadîrov s-a întors pe front: Cecenii au atacat un tufiș și au fost loviți în plin de ucraineni

19:52 Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate din Polonia, locotenent-colonelul Jacek Horyszewski, a negat luni seara zvonurile apărute pe rețelele de socializare că elicoptere din Belarus ar fi intrat în spațiul aerian al Poloniei.

„Nu a existat nicio încălcare a spațiului aerian polonez (de către elicopterele din Belarus – n.red.). Centrul de Operațiuni, care raportează la Comandamentul Operațional, nu a constatat o astfel de încălcare. Cert este că am observat mișcare în zona de frontieră, dar cel mai probabil acestea au fost zboruri programate ale armatei belaruse”, a menționat el.

19:39Autoritățile ruse din Sevastopol au declarat luni seara că o nouă dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra orașului.

„Conform datelor preliminare, o aeronavă fără pilot a fost doborâtă în ​​zona Kara-Koba. O explozie a avut loc la sol, iarba și tufișurile au luat foc. Pompierii sunt deja la locul lor, au început să stingă incendiul", a scris pe canalul său de Telegram guvernatorul rus al regiunii.

Ucraina are un plan în cazul asasinării președintelui Volodimir Zelenski

19:11 Noi imagini cu vehiculele de luptă a infanteriei Bradley folosite de armata ucraineană pe frontul din Zaporojie, unde și-a concentrat deocamdată principalele eforturi ale ofensivei pentru a tăia culoarul terestru care leagă Rusia de Crimeea:

18:54Ucraina are un plan în cazul asasinării președintelui Volodimir Zelenski, considerat cel mai valoros lider al său, conducerea țării urmând a fi preluată în esență de o echipă de conducere colectivă, scrie Politico.

18:15 ​Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, pe măsură ce traderii evaluează riscurile şi incertitudinea cu privire la iarna următoare comparativ cu gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze.

17:42 VIDEO Prezentatoarea TV Olga Skabeeva, una dintre cele mai cunoscute propagandiste de la televiziunile rusești, a admis după mai bine de un an de zile că Moscova nu a făcut niciun „gest de bunăvoință” față de Ucraina prin retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor sau alte acțiuni.

17:23 Șeful administrației ucrainene din Herson, Alexander Prokudin, a anunțat marți seara un bilanț actualizat al atacului rusesc care a lovit un spital din oraș.

„S-a adus la cunoștință că alți patru lucrători medicali au fost răniți ca urmare a bombardării de astăzi a unui spital din Herson. Au fost diagnosticați cu comoție cerebrală și o reacție acută la stres. Victimelor li s-a acordat asistență medicală, acum viața lor nu este în pericol”.

Autoritățile ucrainene au raportat inițial că o persoană a fost ucisă și o alta rănită în urma atacului.

Operatorii ruși au lovit cu o dronă kamikaze o „momeală” construită să imite un sistem antiaerian IRIS-T

16:50 Ministerul ucrainean al afacerilor externe l-a convocat marți pe ambasadorul Poloniei la Kiev din cauza comentariilor pe care le-a descris drept „inacceptabile” ale lui Marcin Przydacz, consilierul pe probleme de relații externe al președintelui polonez Andrzej Duda.

16:33Alexandr Lukaşenko a mai declarat marţi că jumătate din armele nucleare tactice ruseşti promise de Kremlin au fost deja desfăşurate pe teritoriul țării sale. „Mai mult de jumătate din armele nucleare care urmau să fie desfăşurate au fost deja livrate şi amplasate în diferite părţi ale ţării”, a declarat el în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în regiunea Brest, situată la frontiera cu Ucraina şi Polonia.

„Doamne fereşte să fim nevoiţi să utilizăm aceste arme. În orice caz, sper să nu se întâmple. Noi nu intrăm în grădina nimănui, dar vă rugăm să nu intraţi nici voi în a noastră. Ne garantăm securitatea cu ajutorul prietenilor noştri”, a mai spus Lukașenko, asigurând că bielorușii sunt un popor „pașnic”.

15:55Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a făcut marți noi comentarii acide la adresa Poloniei vecine, afirmând că Varșovia este norocoasă că regimul său îi ține în frâu pe mercenarii Wagner pe teritoriul bielorus.

15:19Gazprom a declarat marți că a stabilit un nou record în ceea ce privește livrările de gaze naturale către China prin intermediul gazoductului „Power of Siberia”, estimând că până la sfârșitul acestui an livrările către țara asiatică vor ajunge la 22 de miliarde de metri cubi de gaz.

15:03VIDEO Imagini rare: O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum operatorii ruși au lovit cu o dronă kamikaze o „momeală” construită să imite un sistem antiaerian IRIS-T primit de armata ucraineană din partea Germaniei.

14:45Guvernul islandez a anunțat că a suspendat activitatea ambasadei sale de la Moscova, subliniind însă că măsura nu vizează o ruptură a relațiilor diplomatice cu Rusia. Executivul islandez a mai spus că „de îndată ce condițiile o vor permite”, Islanda va acorda prioritate reluării lucrărilor ambasadei de la Moscova.

Parlamentul Islandei a adoptat anterior o rezoluție prin care condamnă deportarea ilegală a copiilor ucraineni de către Rusia.

Kremlinul spune că pericolul de atacuri cu drone asupra Moscovei este real

14:29 General-colonelul Vladimir Șamanov, comandantul Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, a declarat marți că toate unitățile aeroportuate ale Districtului Militar Nord sunt angajate în zona „operațiunii militare speciale”.

Acesta a declarat că parașutiștii, atunci când acționează alături de militari din alte ramuri ale forțelor armate, se apără activ, „apărând cu încăpățânare fiecare centimetru de pământ primordial rusesc, măcinând o cantitate uriașă de forță de luptă și echipamente ale inamicului, dar nu este departe ziua când ei vor merge înainte, vor înfrânge complet inamicul și îl subjuga”.

14:10 Kremlinul a declarat marți că este clar că există o amenințare după atacul cu drone asupra Moscovei de marți, după ce o clădire înaltă din cartierul de afaceri al Moscovei a fost lovită pentru a doua oară în trei zile, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă alte comentarii.

Ministerul rus al Apărării a calificat ultimul incident drept o tentativă de „atac terorist" ucrainean. De obicei, Kievul nu revendică responsabilitatea pentru incidente de pe teritoriul rusesc.

13:52 Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să nu folosească atacurile cu drone asupra Moscovei drept pretext pentru a-și escalada operațiunea militară din Ucraina, a declarat marți serviciul diplomatic al blocului comunitar. Acesta a subliniat că armele furnizate de Bruxelles Kievului pot fi folosite doar pentru a proteja teritoriul Ucrainei, nu și pentru atacuri asupra teritoriului rus.

13:43Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a dejucat în cursul nopții un atac cu drone ucrainene asupra unor nave civile de transport în Marea Neagră, a relatat agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

Ministerul a declarat anterior că trei drone maritime ucrainene au atacat două nave militare rusești din Marea Neagră la 340 km la sud-vest de Sevastopol și au fost distruse.

Sabatori ruși, prinși la granița cu Ucraina

12:51Generalul australian în retragere Mick Ryan afirmă că străpungerea liniilor defensive construite de ruși în sudul Ucrainei reprezintă o provocare uriașă pentru orice forță aflată în ofensivă și că sistemul complex de apărare construit de armata rusă este cel mai mortal din ultimii aproape 80 de ani.

12:33Autoritățile ucrainene afirmă că peste 12.000 de gospodării au rămas din nou fără electricitate din cauza atacurilor rusești în regiunile Sumî, Harkov, Donețk, Herson, Cernihiv și Zaporojie.

11:35Moldovenii, dar și turiștii străini, au avut posibilitatea ca timp de trei săptămâni, să afle și să-și împărtășească emoțiile despre suferințele basarabenilor deportați de Stalin în Siberia, în cadrul unei expoziții amenajate în două vagoane din centrul Chișinăului. Corespondenta HotNews.ro a mers acolo și a stat de vorbă cu oamenii.

11:14Un consilier al ministrului rus al Economiei a declarat marți că angajații instituției continuă să lucreze de acasă după atacurile cu drone în inima districtului financiar al Moscovei, iar experții evaluează pagubele produse infrastructurii de acolo, scrie Reuters.

Armata rusă a declarat marți că a dejucat un „atac terorist" ucrainean la începutul zilei și au doborât două drone care vizau Moscova, însă una dintre vehiculele fără pilot a fost neutralizată electronic, a pierdut controlul și a lovit același turn înalt lovit la începutul săptămânii.

11:00Grupul austriac Raiffeisen Bank International, una din băncile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia, a raportat marţi o creştere cu 9% a profitului înregistrat de pe urma operaţiunilor din Federația Rusă în prima jumătate a anului, în timp ce la nivel de grup profitul a scăzut cu 24%, transmit Reuters și Agerpres.

10:16Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video de la pretinsa vizită la un centru de comandă din regiunea Zaporojie, parțial controlată de Moscova.

09:51Ucraina a respins în noaptea de luni spre marți o tentativă a unui grup de sabotori ruși de a trece granița de nord, a scris ministrul de interne Ihor Klymenko pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.

„Noaptea trecută, în regiunea Cernihiv, polițiștii de frontieră au oprit o tentativă a unui grup de sabotori inamici de a trece frontiera de stat a Ucrainei în comunitatea Semenivka", a spus el.

Rusia susține că a distrusa trei drone navale ucrainene

08:38Trei drone navale ucrainene au atacat două nave militare rusești din Marea Neagră la 340 km sud-vest de Sevastopol și au fost distruse, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de TASS, informează Reuters.

Ministerul a precizat că navele se aflau în zonă pentru a controla trecerea altor nave.

07:48Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al forțelor armate ruse, a vizitat trupele din regiunea ucraineană Zaporojie, a anunțat marți agenția de presă Interfax.

Gherasimov a inspectat un centru de comandă și a subliniat importanța loviturilor preventive împotriva forțelor ucrainene, notează presa de stat, potrivit Reuters.

07:15Apărarea aeriană rusă a doborât „mai multe" drone care vizau regiunea Moscovei, a declarat primarul Serghei Sobyanin, una dintre ele lovind un turn care fusese atacat şi duminică, transmite The Guardian.

06:35De ce consideră ucrainenii că n-are nici un sens să negocieze acum cu Rusia

Conform experienței istorice a țării, dacă statul rus există în actuala lui formă, el nu se va implica în negocieri oneste, nici nu va semna cu bună credință un acord de pace, scrie Politico.

06:00Foreign Policy: ​​Cum a devenit Suedia ținta trolilor islamiști și ruși

Conducătorii Iranului și Irakului se folosesc de indignarea provocată de arderea Coranului pentru a distrage atenția de la problemele lor interne, în vreme ce Rusia ajută la diseminarea dezinformării.

00:51SUA nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, afirmă Casa Albă

Statele Unite nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, la CNN.

00:09Zelenski: Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atacul cu rachete de la Krivoi Rog, soldat cu şase morţi şi 69 de răniţi, a fost lansat din Crimeea ocupată. ”Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii”, susţine el.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Statele Unite nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, la CNN.
  • Zelenski: Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii.
  • Kremlinul și-a exprimat nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina, potrivit Sky News.
  • Casa Albă califică drept „nesăbuite și iresponsabile” comentariile lui Medvedev cu privire la armele nucleare.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prevede amenzi atât în cazul mobilizaţilor care refuză să primească ordinele sau care nu se prezintă, cât şi în cazul neînlesnirii mobilizării, relatează CNN.
  • Un tribunal rus menține condamnarea la 25 de ani de închisoare a opozantului Kara-Murza.
  • Pe rețelele de socializare a apărut o nouă înregistrare video care arată distrugerea spectaculoasă a unei baterii antiaeriene Buk a forțelor armate ruse de către militarii ucraineni

-----------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro