Mai multe înregistrări video apărute pe rețelele de socializare confirmă că luptătorii ceceni ai lui Ramzan Kadîrov s-au întors cel puțin în parte în prima linie a frontului, aceștia publicând filmări caracteristice care le-au atras porecla de „armata TikTok”.

Luptator cecenFoto: East2West News / Profimedia Images

În una dintre înregistrări luptătorii ceceni s-au filmat în mod bizar lansând cu un sistem antitanc portabil o lovitură asupra unui tufiș de la liziera unei păduri. În pofida coloanei sonore antrenante adăugate filmării, în imagini nu se observă ca lovitura să fi distrus vreun vehicul de luptă ucrainean și înspre sfârșitul înregistrării soldații lui Kadîrov par de asemenea să tragă cu puștile din dotare asupra unor poziții ucrainene inexistente.

Pe lângă natura amuzantă a înregistrării, aceasta a atras un val de ironii pe rețelele de socializare după ce o geolocalizare independentă a imaginilor a dezvăluit că acestea au fost filmate la o distanță de aproximativ 2 kilometri de granița ucraineană.

Pagina „Def Mon”, care a realizat geolocalizarea, face o confuzie lingvistică, notând eronat că imaginile ar fi fost filmate în regiunea „Bilhorod” (Cetatea Albă) a Ucrainei, însă verificarea coordonatelor arată că de fapt este vorba de regiunea rusească Belgorod, aflată la granița dintre cele două țări.

O altă înregistrare video dramatică distribuită de soldații ceceni zilele trecute arată însă că o parte a acestora luptă într-adevăr pe front. Cecenii s-au filmat în timpul unei confruntări intense însă acțiunile lor în această situație ridică multe semne de întrebare.

La jumătatea înregistrării se aude cum poziția lor este lovită cel mai probabil de un mortier ucrainean.

Cecenii ar lupta pe frontul din estul Ucrainei

O filmare ceva mai „liniștită” a cecenilor arată că aceștia s-ar afla pe frontul din Bahmut. Prezența lor aici a fost pusă sub semnul întrebării la începutul lunii iunie de către Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, lucru care a stârnit o serie de reacții furioase ale liderilor ceceni.

Militari ai batalionului ucrainean „Aidar” au distribuit de asemenea o înregistrare video despre care afirmă că arată cum au luat cu asalt o poziție apărată de ceceni în apropierea Bahmutului, lichidându-i pe ocupanții săi.

Făcând abstracție de această ultimă filmare distribuită de militarii ucraineni, nu este clar de ce înregistrările video în cauză au apărut în ultimele zile pe rețelele de socializare, după ce imaginile distribuite de luptătorii ceceni par să fi dispărut în totalitate timp de luni de zile.

Amintim că Ramzan Kadîrov a anunțat încă din data de 9 iulie a anului trecut că și-a retras trupele din Ucraina după căderea Liscianskului, ultimul oraș controlat de ucraineni în regiunea Lugansk.

Însă în septembrie liderul cecen a anunțat că va trimite din nou luptători ai săi pe frontul din Ucraina în condițiile în care „operațiunea militară specială” nu decurgea conform planurilor. Anunțul făcut de acesta a venit la doar o zi înainte de confirmarea informațiilor privind prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea Harkov aflată în nord-estul Ucrainei.

Presa rusă a relatat sporadic în lunile care au urmat despre luptele duse de „batalionul Ahmat”, denumirea colectivă folosită inclusiv în Rusia pentru trupele cecene, deși mai multe unități ale lui Kadîrov poartă acest nume, chiar dacă imaginile distribuite de militarii ceceni par să fi dispărut.

În luna mai a acestui an, înainte de a intra în conflict cu Kadîrov și cecenii săi, Evgheni Prigojin anunța că a predat pozițiile ocupate de mercenarii săi Wagner în Bahmut trupelor lui Kadîrov, nu forțelor regulate ale armatei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 524-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.