Ministerul ucrainean al afacerilor externe l-a convocat marți pe ambasadorul Poloniei la Kiev din cauza comentariilor pe care le-a descris drept „inacceptabile” ale lui Marcin Przydacz, consilierul pe probleme de relații externe al președintelui polonez Andrzej Duda, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski si Andrzej DudaFoto: Foto Olimpik / Zuma Press / Profimedia

„A fost subliniat în timpul întâlnirii că afirmațiile făcute despre presupusa lipsă de recunoștință a ucrainenilor față de ajutorul Poloniei sunt neadevărate și inacceptabile”, a declarat marți după-amiaza Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

Ministerul de externe al Poloniei nu a comentat deocamdată acțiunea părții ucrainene.

Ambasadorul Varșoviei la Kiev a fost convocat pentru discuții după ce Marcin Przydacz a declarat în urmă cu o zi că Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare pentru sprijinul acordat de Polonia de la declanșarea invaziei rusești, consilierul lui Andrzej Duda făcând comentariul după ce a fost întrebat despre extinderea interdicției privind importul de cereale ucrainene.

„Cel mai important lucru astăzi este apărarea intereselor fermierului polonez”, a subliniat el.

„Cred că ar fi util pentru (Kiev) să înceapă să aprecieze rolul pe care l-a jucat Polonia pentru Ucraina în ultimele luni și în ultimii ani”, a mai spus oficialul polonez.

El a făcut comentariile în contextul în care cinci țări învecinate cu Ucraina, printre care Polonia și România, au cerut luna trecută Comisiei Europene să extindă până la sfârșitul acestui an interdicția privind importurile de cereale ucrainene în spațiul comunitar.

Cerealele ucrainene stârnesc tensiuni între Polonia și Ucraina

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile ţării de la Marea Neagră după începerea invaziei ruse în Ucraina anul trecut.

Guvernele acestor țări se tem că prăbuşirea acordului care permitea exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră ar putea duce la o nouă creştere a fluxurilor de cereale şi la blocaje pe teritoriile lor.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci ţări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicţie ar urma să expire la 15 septembrie, după ce a mai fost prelungită o dată pentru a acoperi toată perioada verii.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a anunțat însă sâmbătă că guvernul de la Varșovia a decis prelungirea interdicției până la sfârșitul anului, fără să mai aștepte o eventuală decizie a Comisiei Europene în acest sens.

Kaczynski, șeful partidului de guvernare Lege și Justiție și politicianul considerat liderul de facto al țării, a mai spus că se așteaptă ca și alte țări să procedeze în mod similar.

Polonia nu-şi poate sacrifica agricultura, „iar prietenii noştri ucraineni ar trebui să fie conştienţi de acest lucru”, a afirmat el, amintind totodată că Varșovia îi ajută pe ucraineni din punct de vedere politic şi militar deoarece „vrem ca ei să câştige acest război”.

Urmărește ultimele evoluții din a 524-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.