Drone rusești au atacat și avariat instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii ucrainene Odesa, lângă granița cu România, în primele ore ale zilei de miercuri, dând foc unora dintre ele, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters.

Lovituri rusești cu drone în IzmailFoto: Captura Twitter
  • UPDATE 13:08 Operațiunile au fost suspendate în portul ucrainean Izmail de pe Dunăre după atacul cu drone rusești, au declarat miercuri două surse din industrie pentru Reuters
  • UPDATE 10:54 Prețul grâului a crescut cu 4% pe bursa de la Chicago în urma atacului de miercuri, comercianții fiind din îngrijorați de efectul asupra comerțului global de o scoatere de pe piață a Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.
  • UPDATE 10:39 Ministerul ucrainean al apărării a publicat câteva imagini din Izmail. „Un alt elevator din portul Izmail, regiunea Odesa, a fost avariat de ruși. Cerealele ucrainene au potențialul de a hrăni milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, Rusia a ales calea crimelor, a foametei și a terorismului”, a scris sursa citată.
  • UPDATE 10:11 Loviturile rusești cu drone au provocat daune „serioase” portului ucrainean Izmail de pe Dunăre, a declarat pentru Reuters o sursă din industrie. De asemenea, ministerul ucrainean al apărării a transmis că un siloz a fost afectat de atac.

Nu au fost raportate victime, a scris guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, într-o postare pe Telegram, fără a preciza locul exact al atacului.

Surse neoficiale au declarat, pentru Agerpres, că atacurile cu drone au lovit sediul Administraţiei Portuare din Izmail, Gara fluvială din Izmail, dar şi un depozit de combustibil. Potrivit surselor, patru proiectile rusești și-au atins ținta.

Un clip postat online ce ar fi fost filmat din județul Tulcea, pare să arate o explozie puternică în Izmail, oraș aflat dincolo de graniță.

Un alt clip arată că miercuri dimineață încă era activ un incendiu masiv în Izmail.

„Din păcate, există pagube. Cele mai semnificative sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele, securitatea alimentară globală", a spus președintele Volodimir Zelenski pe Telegram.

Dronele rusești au mers pe lângă granița cu România

Presa ucraineană a relatat că dronele au traversat Marea Neagră și s-au îndreptat spre Izmail, un port cheie în Delta Dunării, de unde cerealele ucrainene sunt transportate cu barje către portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene.

„Inamicul... încearcă să distrugă cerealele ucrainene, atacând infrastructura industrială și portuară. Din păcate, există lovituri, din păcate silozul a fost avariat, iar la fața locului au izbucnit incendii", a declarat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Armatei Ucrainene de Sud.

„Rusia încearcă să scoată Ucraina din viitorul acord privind cerealele și, cel mai important, să rupă strategic țara noastră de pe piața mondială a alimentelor", a spus el.

Dunărea a devenit esențială pentru exporturile de cereale ucrainene

Porturile ucrainene de pe Dunăre au devenit o rută vitală pentru exporturile de cereale ale Ucrainei după ce Rusia a părăsit acordul privind cerealele din Marea Neagră la mijlocul lunii iulie.

Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în urmă cu un an, a permis Ucrainei să mențină exporturile prin porturile sale de la Marea Neagră, pentru a atenua criza alimentară mondială.

Rusia a renunțat la acord la 17 iulie, plângându-se că sancțiunile impuse propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu au fost atenuate și a avertizat că navele care se îndreaptă spre porturile maritime ucrainene ar putea fi considerate ținte militare.

Ca urmare a încetării acordului, exporturile ucrainene de cereale au scăzut în iulie cu 40% față de iunie, potrivit experților.

Amenințarea la adresa transportului maritim în porturile de coastă a forțat Ucraina să direcționeze mai multe transporturi de cereale prin porturile de pe Dunăre, care au gestionat cel puțin un sfert din toate exporturile înainte de încheierea acordului de la Marea Neagră.

La sfârșitul lunii iulie, dronele rusești au vizat Izmailul, distrugând un depozit de cereale. Duminică, presa ucraineană a raportat că mai multe nave de marfă străine au sosit în port din Marea Neagră pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele.