Armata ucraineană a afirmat că a recâștigat controlul a peste 100 de km pătrați de teritoriu în urma contraofensivei, iar Kievul a adăugat că forțele ucrainene au avansat în sectoare cheie ale liniei frontului. Deși urmează bătălii mult mai grele, iar terenul recucerit în puțin peste o săptămână reprezintă doar o foarte mică parte din teritoriul pe care Rusia îl controlează în Ucraina, avansurile sunt cele mai mari ale trupelor Kievului din ultimele luni.

Soldat ucrainean cu un lansator portabil pe frontul din HarkovFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

08:56 Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

 • Eşec la NATO. Aliaţii nu au reuşit să aprobe primul plan de apărare după Războiul Rece
 • Rusia a mutat deja în Belarus arme nucleare tactice, anunţă Putin. El spune în ce condiţii ar putea fi folosite
 • Fiecare metru de teritoriu ucrainean recucerit de la forțele de ocupație rusești este „de cea mai mare importanță”, a declarat vineri Volodimir Zelenski.
 • VIDEO Un moment hilar a avut loc vineri la Forumul Economic de la Sankt Petersburg găzduit de președintele Vladimir Putin, o mașină marca Lada, noua mândrie a industriei auto ruse, având probleme la pornire.
 • Oficialii ruşi spun că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit
 • Zelenski exclude negocierile cu Moscova după întâlnirea cu liderii africani / Referire la acordurile de la Minsk
 • Zelenski e o „rușine” pentru poporul evreu, „pericolul grav” cu care se confruntă NATO și un avertisment pentru centrul Kievului - ce a spus Putin despre Ucraina
 • Ucraina va rămâne în curând fără propriul echipament militar, afirmă Putin. El a adăugat că Ucraina nu a reușit să facă progrese în contraofensiva sa și a spus că armata ucraineană nu are "nicio șansă" împotriva celei rusești.
 • Rusia nu vrea ca firmele occidentale să revină în țară, spune Putin / Se contrazice la următoarea propoziție

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 478, LIVETEXT:

00:59Zelenski face o menţiune misterioasă despre şeful serviciului de spionaj al armatei, Kirilo Budanov, despre care Moscova susţine că a fost rănit grav

Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit, vineri seara, în alocuţiunea rostită către compatrioţi, că a avut o şedinţă a unui cabinet de război din care fac parte principalii comandanţi militari, inclusiv şeful spionajului militar, generalul Kirilo Budanov, despre care propaganda rusă susţine că ar fi fost rănit grav şi ar fi tratat în Germania.

00:35Președintele Biden mai elimină un obstacol pentru ca Ucraina să adere la NATO

Președintele american Joe Biden este de acord cu eliminarea unuia dintre obstacole pentru ca Ucraina să adere la NATO, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit sursei, Biden ar fi dispus să renunțe la Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP) pentru Ucraina, care a fost descris într-un acord din 2008 ca fiind "următorul pas pentru Ucraina ... pe drumul lor direct spre aderare".

00:11Fiecare metru de teren recuperat este de cea mai mare importanță, spune Zelenski

Fiecare metru de teritoriu ucrainean recucerit de la forțele de ocupație rusești este „de cea mai mare importanță”, a declarat vineri Volodimir Zelenski.

„Mișcarea noastră înainte este cel mai important lucru”, a declarat președintele ucrainean în discursul său video nocturn după ce s-a întâlnit cu comandanții militari de top.

Zelenski exclude negocierile cu Moscova

23:18Eşec la NATO. Aliaţii nu au reuşit să aprobe primul plan de apărare după Războiul Rece

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.

22:05Livrarea de arme nucleare rusești în Belarus trebuie luată "foarte în serios", afirmă ambasadorul ucrainean

Afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora primele arme nucleare rusești au ajuns în Belarus trebuie luate "foarte, foarte în serios", a declarat ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie pentru CNN.

Vadym Prystaiko a declarat că reînarmarea Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, reprezintă o încălcare a acordurilor internaționale și o încercare de șantaj la adresa Occidentului.

21:57Oficialii ruşi spun că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit

Oficiali ruşi de rang înalt au declarat vineri că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit în circumstanţele actuale, dar au dat asigurări că Moscova lucrează pentru a se asigura că ţările mai sărace nu vor suferi o criză alimentară atunci când acesta se va încheia, relatează Reuters.

21:20Zelenski exclude negocierile cu Moscova după întâlnirea cu liderii africani / Referire la acordurile de la Minsk

„Astăzi am spus clar în timpul întâlnirii noastre (cu delegația africană) că a permite orice negocieri cu Rusia acum, când ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă înghețarea războiului, înghețarea durerii și a suferinței", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderii africani.

Putin spune că există un „pericol serios” ca NATO să fie atrasă și mai mult în conflict

20:10Arme nucleare în Belarus: „Niciun motiv” pentru a schimba poziția SUA, spune Antony Blinken

Statele Unite nu au „niciun motiv” pentru a-și schimba poziția nucleară, în pofida amplasării de focoase nucleare rusești în Belarus, a declarat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken, citat de AFP.

19:55Geoană, despre aderarea Ucrainei la NATO: Suntem încrezători că vom veni cu sprijin coerent şi consistent

Secretarul generaj adjunct al NATO Mircea Geoană a precizat, întrebat despre declaraţia de vineri a ministrului german al Apărării potrivit căreia NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea aderării Ucrainei la NATO, că aliaţii din Est insistă să fie un calendar precis pentru aderarea Ucrainei, iar alţi aliaţi propun un mecanism de apropiere de Alianţă, în termenii practici.

19:50 Cel puțin 23 de persoane au fost rănite într-un atac "masiv" cu obuze împotriva orașului Herson din sudul țării, a declarat un oficial ucrainean.

Șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a declarat că atacurile au lovit trei zone diferite ale orașului, avariind o unitate medicală, un supermarket și o grădiniță.

19:30'Am fost forțat să invadez Ucraina', continuă să susțină Putin

Deși a anexat Crimeea în 2014 și a sprijinit forțele separatiste pro-ruse din Donețk, Putin a încadrat atacul asupra Ucrainei ca fiind în afara controlului său.

"Războiul din Ucraina a fost început de regimul ucrainean cu sprijinul sponsorilor lor occidentali în 2014", spune el.

"Atunci au început bombardamentele în Donbas, un război. Am fost nevoit să folosesc forțele armate ca răspuns la cererea Donețkului pentru a opri această operațiune armată", scrie Sky News.

19:06Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană anunţă că Alianţa va crea o unitate specială pentru protejarea cablurilor şi conductelor submarine din Marea Neagră

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a vorbit despre faptul că miniştrii Apărării din ţările NATO au discutat, vineri, despre , „cea mai importantă transformare a modului în care facem apărarea teritoriului aliat de la Războiul Rece încoace” şi anume diverse planuri militare, forţe militare şi 300.000 de militari din Alianţă care vor fi arondaţi acestor planuri. La summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, liderii NATO vor vorbi despre creşterea investiţiilor în apărare a mai spus Geoană care a adăugat că aceştia vor aproba crearea unei unităţi speciale pentru protejarea structurilor critice submarine din Marea Neagră, potrivit News.ro.

Putin spune că forțele ucrainene nu au nicio șansă în fața celor ruse

18:53Rusia a mutat deja în Belarus arme nucleare tactice, anunţă Putin. El spune în ce condiţii ar putea fi folosite

Liderul de la Kremlin a confirmat, vineri, că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, aşa cum declarase zilele trecute şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters şi Bloomberg.

Declaraţia a fost făcută de Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a luat cuvântul.

18:31Zelenski e o „rușine” pentru poporul evreu, „pericolul grav” cu care se confruntă NATO și un avertisment pentru centrul Kievului - ce a spus Putin despre Ucraina

Vorbind despre o escaladare a războiului, Putin spune că există un „pericol serios” ca NATO să fie atrasă și mai mult în conflict și că nu există „nicio îndoială” că tancurile occidentale „ard” deja în Ucraina.

Trecând la atacurile de la granița Rusiei, el spune că trupele sale ar putea distruge părți din centrul Kievului ca represalii, dar că a ales să nu o facă din „diverse motive”.

17:31Ucraina va rămâne în curând fără propriul echipament militar, afirmă Putin

Vorbind mai devreme la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus a declarat că Volodimir Zelenski va depinde în curând în totalitate de echipamentele furnizate de Occident.

El a adăugat că Ucraina nu a reușit să facă progrese în contraofensiva sa și a spus că armata ucraineană nu are "nicio șansă" împotriva celei rusești.

17:25Cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni "transmite un mesaj către Africa”

"Putin "construiește încredere" prin lansarea celui mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni, exact în mijlocul vizitei liderilor africani în capitala noastră", a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe.

"Rachetele rusești sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace".

Cea mai mare bancă de stat din Rusia a ieșit complet de pe piața din Europa

17:01 VIDEO Un moment hilar a avut loc vineri la Forumul Economic de la Sankt Petersburg găzduit de președintele Vladimir Putin, o mașină marca Lada, noua mândrie a industriei auto ruse, având probleme la pornire.

16:38Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a anunţat vineri că a finalizat vânzarea subsidiarei din Austria, ceea ce înseamnă că a ieşit complet de pe piaţa bancară din Europa,conform Reuters.

Vineri, banca rusească a anunțat că toate acțiunile la la Sber Vermogensverwaltungs AG, cunoscută anterior sub denumirea Sberbank Europe AG, au fost achiziţionate de o companie austriacă controlată de omul de afaceri Stefan Zochling. Sberbank nu a dorit să dezvăluie preţul tranzacţiei, dar a subliniat că a obţinut toate aprobările necesare.

Imediat ce a început invazia rusească din Ucraina, Sberbank a fost vizată de sancţiuni occidentale, astfel că a renunţat la majoritatea operaţiunilor sale europene.

16:30Națiunile "neprietenoase" nu vor să permită accesul oamenilor de afaceri ruși pe piețele lor, se plânge Putin

Vladimir Putin vorbește în continuare la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

El a vorbit despre PIB, cheltuielile pentru apărare și șomaj, iar acum și-a îndreptat atenția spre ajutorarea întreprinderilor rusești.

Președintele rus spune că oamenii de afaceri din țară "nu au reușit până acum să se descurce" din cauza modului în care sunt tratați de către națiunile străine.

„Acești oameni nu au fost capabili să reușească... Adesea din cauza insistențelor națiunilor străine neprietenoase care pur și simplu nu vor să permită accesul oamenilor de afaceri ruși pe piețele lor”, acuză el.

16:24Rusia nu vrea ca firmele occidentale să revină în țară, spune Putin / Se contrazice la următoarea propoziție

Vorbind despre companiile occidentale care părăsesc Rusia, Vladimir Putin spune că țara nu dorește ca acestea să se întoarcă.

El a declarat în cadrul forumului că țara reușește să își acopere propriile nevoi „mai mult sau mai puțin” și că au existat „circa 90.000 de noi companii înființate”.

Vladimir Putin, discurs major la Sankt Petersburg

16:02Putin se plânge de lipsa forței de muncă

Rusia "suferă" din cauza lipsei de muncitori calificați, afirmă Vladimir Putin, care a declarat la forumul economic că ocuparea forței de muncă se află "în centrul" atenției sale.

El spune că politicile de ocupare a forței de muncă sunt "foarte importante" în acest moment, iar țara trebuie să le ofere "cetățenilor șansa de a participa la toate acestea și de a se dezvolta".

15:55Fostul secretar de stat american Henry Kissinger afirmă într-un interviu acordat Bloomberg că este „improbabil” ca Vladimir Putin să supraviețuiască la putere unei înfrângeri în Ucraina.

15:28 LIVE VIDEO Vladimir Putin, discurs major la Sankt Petersburg: Economia Rusiei ar putea să crească anul acesta cu 2% / Firmele străine nu vor fi lăsate să se întoarcă / Avem cel mai redus șomaj din istorie

15:23Preşedinţia cehă a atenuat vineri declaraţiile şefului statului Petr Pavel cu privire la necesitatea monitorizării ruşilor care trăiesc în ţările occidentale, pe care i-a comparat joi cu cetăţenii de origine japoneză din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

14:54 Principalul consilier al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Ușakov, a declarat vineri că este puțin probabil ca Rusia să renunțe la acordul privind cerealele din Marea Neagră înainte de momentul în care acesta ar trebui reînnoit, la 17 iulie, potrivit presei de stat. Cu toate acestea, oficialii ruși au declarat că nu văd niciun motiv pentru a-l prelungi dincolo de această dată.

Tot vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, întrebat despre posibilitatea de a prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră, a răspuns: „Cum poți prelungi ceva care nu funcționează?".

14:41 Președintele Emiratelor Arabe Unite, care nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, i-a spus vineri lui Putin că națiunea sa dorește să consolideze legăturile bilaterale.

„Sunt încântat să mă aflu astăzi aici cu dumneavoastră, Excelența Voastră, și dorim să dezvoltăm această relație și ne punem încrederea în dumneavoastră pentru a face acest lucru", i-a spus șeicul Mohammed lui Putin în marja unui forum organizat la Sankt Petersburg.

„Emiratele Arabe Unite continuă să susțină toate eforturile menite să ajungă la o soluție politică prin dialog și diplomație - în direcția păcii și stabilității globale", a transmis șeicul Mohammed pe Twitter după întâlnire.

14:33 „O concluzie cu grad de certitudine de peste 80%”: Cine a distrus barajul Kakhovka, potrivit unei echipe internaționale de experți care s-a dus în Herson

Va declanșa armata ucraineană o „Operațiune Cobra”?

13:47 Este „imposibil" să se prelungească acordul privind cerealele transportate pe Marea Neagră în circumstanțele actuale, a declarat vineri președintele Camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matviyenko, potrivit agenției de presă Interfax.

Matiyenko, vorbind în marja forumului economic la Sankt Petersburg, a spus că „limitele răbdării noastre... au fost epuizate", o declarație similară cu cele făcute la începutul acestei săptămâni de Putin și de alți înalți oficiali ruși. Cu toate acestea, ea a spus și că ar fi important să se evite exacerbarea unei crize alimentare în țările mai sărace.

13:32Ucraina și-ar putea întoarce direcția principală a ofensivei împotriva forțelor ruse într-o mutare precum cea efectuată de Aliați în al Doilea Război Mondial în timpul „Operațiunii Cobra”, afirmă analistul militar Lukáš Visingr.

13:29 Imagini apărute online ar arăta intercepțiile făcute de un sistem Patriot contra valului de rachete trase vineri de ruși:

Putin s-a putea duce în vizită în Turcia

13:18​Președintele rus Vladimir Putin - pe numele căruia există un mandat de arestare emis în martie de Curtea Penală Internaţională (CPI) - ar putea face o vizită în Turcia, țară membră NATO, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan, reales recent pentru un nou mandat la conducerea Turciei, scrie publicația turcă Daily Sabah.

13:09 Un cuplu a fost ucis de bombardamentele rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei în cursul nopții, a declarat vineri guvernatorul regional. Guvernatorul Oleksandr Prokudin a spus că forțele rusești au bombardat așezarea Novoberyslav, situată pe malul drept al Niprului, de pe o poziție ocupată de ruși pe malul opus al fluviului.

„Un cuplu a murit ca urmare a unei lovituri asupra uneia dintre case. Femeia a murit pe loc. Medicii au încercat să îl salveze pe bărbat, dar acesta a murit din cauza rănilor pe drumul spre spital", a spus Prokudin pe Telegram.

12:51 Rusia a luat măsuri de securitate fără precedent pentru organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Kremlinul justificând precauțiaprin faptul că „inamicul acționează cu îndrăzneală” și „fără scrupule”.

12:42 Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului, liderii africani din misiunea de pace au fost duși într-un adăpost antiaerian / Aceștia au venit cu un plan care prevede retragerea trupelor rusești din Ucraina.

General ucrainean: Rușii opun o „rezistență disperată” în Bahmut

12:05 Delegația africană, din care fac parte lideri din Africa de Sud, Senegal, Comore și Egipt a fost nevoită să intre într-un adăpost antiaerian din cauza alarmei. Liderii africani urmează să se întâlnească vineri cu Zelenski, iar vineri vor merge la Sankt Petersburg, pentru o discuție cu Putin.

O echipă de televiziune Reuters i-a văzut pe liderii africani sosind la Kiev într-un convoi de mașini și intrând într-un hotel pentru a folosi adăpostul antiaerian al acestuia.

Un colaborator Reuters din centrul Kievului a declarat că a auzit două explozii în oraș, iar primarul Vitali Klitschko a raportat, de asemenea, explozii în districtul central Podil și a avertizat că mai multe rachete se îndreaptă spre capitală. Un alt corespondent Reuters din capitală a văzut în aer dâra de fum a două rachete. Nu era clar dacă aceste rachete au fost lansate de Rusia sau de apărarea aeriană ucraineană.

11:50 Trupele ucrainene care avansează se confruntă cu o „rezistență disperată" din partea forțelor ruse în jurul orașului Bahmut, a declarat vineri un comandant ucrainean de rang înalt.

Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, care conduce forțele terestre ucrainene, a spus că situația din est este tensionată și că Rusia își aduce cele mai bune divizii în sectorul Bahmut, sprijinite de artilerie și avioane.

„Continuăm să desfășurăm acțiuni ofensive în direcții separate, ocupând înălțimi dominante, precum și fâșii de pădure cu scopul de a forța inamicul să plece treptat de la periferia orașului Bahmut. Dându-și seama de acest lucru, unitățile inamice opun o rezistență disperată", a scris Syrskyi pe aplicația Telegram.

11:37Administrația militară de la Kiev a anunțat că au intrat în acțiune sisteme de apărare antiaeriană de lângă capitală și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi. Suspilne a transmis că jurnaliștii săi au auzit explozii în Kiev.

Alarmă aeriană în Kiev în timpul vizitei liderilor africani din misiunea de pace

11:14 Alarmă ariană în Kiev, chiar în timpul vizitei făcute de lideri africani în cadrul unei „misiuni de pace”.

Televiziunea de stat ucraineană Suspilne, citând comandamentul forțelor aeriene ucrainene, relatează că „mai multe rachete de tip Kalibr se îndreaptă spre nord" dinspre Marea Neagră.

11:05 Primele confirmări oficiale că aliații NATO ar putea fi dispuși să elimine unele obstacole din calea Ucrainei în calea alianței militare.

„Există tot mai multe semne că toată lumea va fi capabilă să cadă de acord asupra acestui lucru", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius la Bruxelles, întrebat despre informațiile potrivit cărora Washingtonul ar fi dispus să permită Kievului să renunțe la un proces formal de candidatură, cerut în trecut de unele alte națiuni. „Aș fi deschis la această idee", a adăugat Pistorius.

10:53 Kremlinul a anunțat că au fost luate măsuri de siguranță „fără precedent" la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, în cadrul căruia președintele rus Vladimir Putin urmează să ia cuvântul vineri, a relatat agenția de presă de stat rusă TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că măsurile au fost necesare deoarece „inamicul acționează cu tupeu".

10:48Trupele rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea separatistă Transnistria sunt cele mai puțin capabile din armata rusă, afirmă analista Dara Massicot de la RAND Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri specializate pe probleme militare și securitate din lume.

Ucraina trimite „câteva zeci" de piloți care să învețe să lupte pe F-16

10:32 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 590 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate, 19 tunuri, 13 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete și 24 de drone.

10:24 Statele Unite sprijină preliminar un plan care ar elimina barierele în calea intrării Ucrainei în NATO, fără a stabili un calendar pentru admiterea acesteia, un pas modest care, speră oficialii americani, poate reduce diviziunile dintre țările membre cu privire la calea Kievului spre aderarea la alianța militară, scrie Washington Post.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru publicația citată că administrația Biden se simte „confortabil" cu o propunere a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care ar permite Ucrainei să renunțe la un proces formal de candidatură care a fost cerut de unele națiuni, o mișcare care ar putea grăbi aderarea acesteia.

„Aceasta este un potențial punct de acord în această dezbatere", a declarat oficialul, care, ca și alte surse, a vorbit sub rezerva anonimatului.

09:51„Nu este vorba de antrenament, ci de recalificare": Ucraina va trimite „câteva zeci" de piloți care să învețe să lupte pe avioane F-16

Ramaphosa se vede vineri cu Zelenski, sâmbătă se va întâlni cu Putin

09:30 Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit vineri în Ucraina în cadrul unei misiuni africane de pace, a anunțat președinția sud-africană pe Twitter. Ramaphosa este așteptat să se întâlnească vineri cu Zelenski și apoi să se deplaseze în Rusia sâmbătă pentru discuții cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg.

Președinția sud-africană a postat imagini cu Ramaphosa sosind cu trenul în zona Bucha, în apropiere de Kiev, după ce a călătorit prin Polonia. (Reuters)

09:08 Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni vineri, la Sankt Petersburg, cu președintele Emiratelor Arabe Unite, a anunțat agenția de presă de stat RIA.

08:32Evaluarea serviciilor militare britanice de vineri dimineață:

 • „Generalul-maior Serghei Goriacev a fost aproape sigur ucis într-un atac asupra unui post de comandă la 12 iunie 2023 sau în jurul acestei date, în sudul Ucrainei. Goriacev era șeful de stat major al Armatei 35 de Arme Combinate (CAA 35 ).
 • Având în vedere că cel numit la comanda CAA 35, generalul-locotenent Alexandr Sanchik, suplinea un post într-un comandament superior, există o posibilitate reală ca Goriacev să fi fost comandantul interimar al armatei la momentul morții sale.
 • Goriacev este primul general rus confirmat ca fiind ucis în Ucraina de la începutul anului 2023. El continuă un bilanț de război care a fost atât dificil, cât și controversat pentru CAA 35: în martie 2022, elemente ale armatei au fost prezente în timpul masacrului civililor din Bucha, iar în iunie 2022, această forță a fost în mare parte anihilată lângă Izium.”

Incendiu în Kursk după un atac cu drone

08:19 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei direcții și se pare că au obținut joi progrese, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW evaluează că operațiunile ofensive ucrainene în curs de desfășurare creează probabil condițiile pentru obiective ucrainene mai largi de contraofensivă care nu sunt clare la acest moment și, prin urmare, reprezintă faza inițială a unei contraofensive în curs de desfășurare.

08:13Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare personale blindate și patru tancuri Leopard 2A4, a declarat joi ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, într-un comunicat de presă/

07:51 Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul rusesc Kursk imediat după ora locală 02.00, a relatat publicația Ukrainska Pravda, citând canalele rusești Telegram. Incendiul ar fi fost provocat de un atac cu drone asupra unui turn de comunicații din apropiere.

Stoltenberg: Piloții ucraineni au început deja antrenamentele pe F-16

07:18 Jens Stoltenberg: Piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pe avioane F-16. Aliaţii din NATO nu au ajuns încă la un acord privind livrarea aşa-numitelor avioane de luptă americane de generaţia a patra către Ucraina, dar Stoltenberg a declarat că instruirea personalului ucrainean este în curs de desfăşurare.

06:51 Analiști: „Strategia Kremlinului e de a câștiga timp și speră la realegerea lui Donald Trump în 2024”

06:40 Plafonarea prețului la petrol în Rusia a dus la o scădere cu 50% a veniturilor din petrol în primele cinci luni ale acestui an, potrivit secretarului adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.

00:54 Zelenski, despre transferul activelor rusești confiscate către Ucraina: În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------