Ucraina a anunțat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în lupte pe care le-a descris ca fiind „extrem de violente". Armata ucraineană înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei, au recunoscut oficialii occidentali într-una dintre primele evaluări ale Occidentului cu privire la contraofensiva ucraineană lansată la 4 iunie.

Un pilot ucrainean pe frontul din DonețkFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

07:39 Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski, despre transferul activelor rusești conficate către Ucraina: În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare
  • Locuitorii evacuați din satul rusesc de frontieră din regiunea Belgorod susțin că au fost jefuiți de trupele Moscovei
  • General american: Contraofensiva va „dura mult timp și va avea costuri ridicate” Ucraina face progrese constante în contraofensiva sa încă incipientă împotriva forțelor rusești, dar costul va fi probabil ridicat în ceea ce se dovedește a fi o bătălie dificilă, a declarat un general american de rang înalt.
  • ​Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a admis joi că Ucraina are pierderi de echipamente pe câmpul de luptă în cadrul ofensive începute, afirmând însă că rușii arată de o mie de ori aceleași imagini cu echipamentele distruse.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a lăsat joi deschisă perspectiva ca mandatul său să fie prelungit pentru a patra oară, în timp ce înalți oficiali din țările membre ale alianței au susținut în mod deschis ideea, inclusiv unul dintre potențialii săi succesori, relatează Reuters.
  • Comandantul Serhii Iaremenko detaliază cum a reușit Ucraina să doboare una dintre cele mai moderne rachete balistice din Rusia, Kinjal, folosind un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, relatează CNN.
  • SUA și-au ascutit joi criticile față de Rusia în ceea ce privește traficul de ființe umane, invocând deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia și constrângerea străinilor de a lupta în războiul din Ucraina
  • Un activist anti-război rus a murit într-un centru de detenție din orașul Rostov-pe-Don, după ce, spune avocata sa, el i s-ar fi plâns că este bătut și i se se aplică șocuri electrice.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Elveției să permită ca armele pe care le-a vândut statelor partenere să fie exportate în Ucraina, declarând că această mișcare va fi vitală pentru a-i învinge pe invadatorii ruși, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 477, LIVETEXT:

00:55Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, în discursul său către naţiune de joi seara, două decizii importante în plan diplomatic obţinute de Ucraina - o rezoluţie a Parlamentului European favorabilă aspiraţiilor euro-atlantice ale Kievului şi un proiect de lege în Congresul Statelor Unite care permite transferul şi folosirea de către Ucraina a activelor ruse confiscate în SUA.

00:20Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a lăsat joi deschisă perspectiva ca mandatul său să fie prelungit pentru a patra oară, în timp ce înalți oficiali din țările membre ale alianței au susținut în mod deschis ideea, inclusiv unul dintre potențialii săi succesori, relatează Reuters.

23:57Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a făcut apel la "educația și siguranța" copiilor din țara devastată de război, după ce a distribuit un videoclip cu elevi care dansează în adăposturi antiaeriene.

Copiii și-au sărbătorit absolvirea școlii în întreaga țară - o tradiție în care, de obicei, se dansează val.

"Anul trecut, elevii au dansat valsul de absolvire pe ruinele școlilor. Acum - în adăposturi", a scris Zelenska.

23:38Locuitorii din capitala Ucrainei au fost avertizați că traficul în jurul Kievului va fi restricționat mâine din cauza unui "eveniment".

Poliția le-a spus oamenilor că vor fi anunțați când se va putea relua circulația.

"Mâine, 16 iunie, din cauza evenimentului din timpul zilei, traficul pe străzile centrale ale Kievului va fi restricționat", a precizat aceasta într-o postare pe Facebook.

22:50 Locuitorii evacuați din satul rusesc de frontieră din regiunea Belgorod susțin că au fost jefuiți de trupele Moscovei

Doi locuitori evacuați dintr-un sat rusesc care se învecinează cu Ucraina în regiunea Belgorod au afirmat autorităților că soldații ruși le-au jefuit casele.

Câteva mii de persoane au fost evacuate din zonă atunci când voluntarii ruși care se opun regimului președintelui Vladimir Putin au lansat raiduri transfrontaliere la sfârșitul lunii mai.

22:08SUA și-au ascutit joi criticile față de Rusia în ceea ce privește traficul de ființe umane, invocând deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia și constrângerea străinilor de a lupta în războiul din Ucraina, într-un raport anual privind țările despre care Washingtonul spune că nu reușesc să protejeze victimele traficului uman, relatează Reuters.

Contraofensiva ucraineană va „dura mult timp și va avea costuri ridicate”, spune un general american

21:50General american: Contraofensiva va „dura mult timp și va avea costuri ridicate” Ucraina face progrese constante în contraofensiva sa încă incipientă împotriva forțelor rusești, dar costul va fi probabil ridicat în ceea ce se dovedește a fi o bătălie dificilă, a declarat un general american de rang înalt.

"Ucraina și-a început atacul și face progrese constante. Este o luptă foarte dificilă", a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, generalul Milley, președintele Statului Major Întrunit.

21:33Președintele sud-african, în drum spre Ucraina

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a călătorit astăzi în Polonia, în drum spre Ucraina și Rusia, ca parte a unei misiuni de pace africane, a anunțat biroul său.

Ramaphosa se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski în Ucraina, vineri, și cu Vladimir Putin, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

20:50 Comandantul Serhii Iaremenko detaliază cum a reușit Ucraina să doboare una dintre cele mai moderne rachete balistice din Rusia, Kinjal, folosind un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, relatează CNN.

20:30Experții ONU își exprimă îngrijorarea cu privire la tortura folosită de trupele Rusiei

Un grup de experți ONU a declarat că a scris Moscovei pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la utilizarea torturii de către forțele militare rusești asupra civililor și prizonierilor de război ucraineni, potrivit Sky News.

Experții ONU au afirmat într-o declarație că tortura a inclus șocuri electrice și simulări de execuții și a fost efectuată pentru a obține informații, pentru a forța mărturisiri sau ca răspuns la presupusul sprijin pentru forțele ucrainene.

Aceasta a avut ca rezultat leziuni ale organelor interne, oase fisurate și fracturi, accidente vasculare cerebrale și traume psihologice, au precizat aceștia.

20:05 Şeful agenţiei ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, care a trebuit să treacă printr-un punct de control rusesc pentru a ajunge centrala nucleară Zaporojie, care se află lângă linia frontului militar, a spus că situația de la fața locului este „gravă”, dar că nivelul apei de răcire este suficient, după aruncarea în aer a barajului Kahovka, relatează Reuters.

„Rușii ne-au arătat aceleași imagini de o mie de ori”

19:50În plină ofensivă ucraineană, NATO se confruntă cu provocarea de a înlocui armele occidentale distruse

Într-un moment în care Kievul a lansat o contraofensivă care înregistrează pierderi materiale în creștere, aliații săi din NATO sunt presați să înlocuiască pe termen lung armamentul occidental distrus pe câmpul de luptă și să furnizeze cantități masive de muniții fără a-și afecta propriile apărări.

19:47Un activist anti-război rus a murit într-un centru de detenție din orașul Rostov-pe-Don, după ce, spune avocata sa, el i s-ar fi plâns că este bătut și i se se aplică șocuri electrice. Anatoli Berezikov Berezikov a fost arestat după ce a răspândit pliante care făceau publicitate unui proiect guvernamental ucrainean numit „Vreau să trăiesc”, care ajută soldaţii ruşi să se predea voluntar, relatează Reuters, potrivit News.ro. Un oficial al închisorii ar fi spus că bărbatul s-a sinucis.

19:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Elveției să permită ca armele pe care le-a vândut statelor partenere să fie exportate în Ucraina, declarând că această mișcare va fi vitală pentru a-i învinge pe invadatorii ruși, relatează Reuters.

19:14Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a admis joi că Ucraina are pierderi de echipamente pe câmpul de luptă în cadrul ofensive începute, afirmând însă că rușii arată de o mie de ori aceleași imagini cu echipamentele distruse.

18:30Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, ar fi fost rănit în timpul unui atac cu rachete rusești asupra sediului Direcției Principale de Informații din Kiev și se află acum într-un spital Bundeswehr din Berlin, relatează Ria Novosti.

18:24 Vladimir Putin avut discuții cu președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, în timpul unei vizite de stat făcute de acesta în Rusia, conform Ministerului de Externe de la Moscova, citat de The Guardian. Putin a spus că există „un potențial tangibil de dezvoltare” între cele două națiuni.

Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2 de la partenerii occidentali

17:58 Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că a convocat un diplomat canadian la Moscova în semn de protest față de confiscarea unui avion Antonov la Toronto și a avertizat că relațiile ruso-canadiene sunt „pe cale să fie întrerupte”, relatează Reuters.

17:34Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, a spus că Georgia poate ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei cu „solidaritate”, întrucât țara nu dispune de fondurile necesare din cauza agresiunii ruse. Totodată, aceasta a transmis Ucrainei că „este în interesul întregii Europe să ceară Rusiei să părăsească toate teritoriile ocupate”, relatează Ukrainska Pravda.

16:51 Ucraina va primi încă 14 tancuri Leopard-2 de la partenerii occidentali, finanțate de Danemarca și Țările de Jos, a informat joi cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse NATO, relatează Reuters.

Vehiculele vor fi furnizate și recondiționate de grupul Rheinmetall, scrie ziarul.

Contractele pentru noua livrare au fost deja semnate și guvernul german a fost implicat, deoarece trebuie să fie de acord cu exportul de vehicule, a adăugat acesta.

Livrarea tancurilor de luptă urmează să aibă loc până la sfârșitul lunii ianuarie, a raportat Handelsblatt.

16:47Președintele ceh Petr Pavel, un general în retragere și fost comandant în cadrul NATO, afirmă că toți rușii aflați în străinătate ar trebui plasați sub „supraveghere strictă” de către serviciile de informații din țările care îi găzduiesc.

16:23Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a folosit de scandalul diplomatic în care a fost implicat ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, revocat după ce a i-a comparat pe colegii africani cu maimuțe, susținând că ideologia Occidentului este neo-nazismul.

16:19 Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia și Statele Unite au fost în contact direct în ultimele săptămâni în legătură cu tratatul News START privind armele nucleare, a informat joi agenția de presă de stat TASS, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat în februarie că Rusia își suspendă participarea la tratat, ultimul acord rămas între cele două țări care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări.

Ucraina a recuperat 100 de km pătrați într-o săptămână

16:00Kremlinul a acuzat joi o nouă țară de „isterie rusofobă”, afirmând chiar că aceasta „excelează” la capitolul respectiv.

15:44Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat joi că este „fizic imposibil" să asigure securitatea energetică a țării sale fără importurile de energie din Rusia, informează Reuters.

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Szijjarto a mai spus că se așteaptă ca iarna viitoare să fie mai dificilă, ținând cont de livrările de energie rusești mai limitate și de lipsa oricărei garanții că vremea va fi blândă.

14:28Kievul a anunțat joi că trupele ucrainene fac progrese în contraofensiva recent lansată, în ciuda rezistenței puternice a forțelor rusești.

14:04Parlamentul ungar a inclus pe ordinea sa de zi pentru lunile iunie şi iulie, fără o dată precisă, aprobarea aderării Suediei la NATO, măsura venind la doar o zi după ce Congresul SUA a invocat lipsa de progres a Ungariei în acest sens pentru a bloca vânzarea de sisteme HIMARS către Budapesta.

13:44AvtoVAZ, unul dintre producătorii auto ruși care au preluat activitățile Renault după retragerea companiei franceze din Rusia, a anunțat că va apela la deținuți condamnați la muncă forțată pentru a suplimenta producția de mașini Lada.

13:25Șeful comisiei electorale din Rusia a declarat că Ministerul rus al Apărării și Serviciul Federal de Securitate (FSB) al țării consideră posibilă organizarea de alegeri în septembrie în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a anunțat în septembrie 2022 că le-a anexat, a relatat joi agenția de presă de stat TASS.

Rusia nu controlează în totalitate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar lupte se dau în toate cele patru regiuni. Regiunile urmează să își aleagă guvernatorii locali în septembrie, potrivit Reuters.

Șeful ONU în domeniul nuclear a început vizita la centrala nucleară Zaporojie

12:39 Ministerul rus al justiției a declanșat o anchetă pentru a stabili dacă un centru prezidențial dedicat lui Boris Elțîn, primul șef de stat al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, ar fi un „agent al străinătății”.

12:14Șeful ONU în domeniul nuclear, Rafael Grossi, a început o vizită la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, în sudul Ucrainei, a anunțat joi compania ucraineană de energie nucleară Energoatom, informează Reuters.

Agenția rusă de stat TASS relatase mai devreme că Grossi a trecut printr-un punct de control rusesc în regiunea ucraineană Zaporojie, unde au loc lupte grele, în drumul său spre cea mai mare centrală din Europa.

11:49 Rusia va adopta puteri extraordinare ce permit confiscarea activelor companiilor occidentale „obraznice” pentru a le descuraja să părăsească țara, scriu jurnaliștii de la Financial Times, citând un document oficial al Kremlinului și pe purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

11:06Membrii NATO se grăbesc să finalizeze un plan pentru a oferi sprijin pe termen lung Ucrainei, dar se luptă acum cu cea mai bună modalitate de a-i asigura securitatea până când se va putea alătura alianței militare, relatează Reuters citând oficiali americani și europeni.

Planul ar urma să fie aprobat luna viitoare la summitul NATO de la Vilnius.

10:15Odesa a fost atacat din nou în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Reuters. Autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât toate cele 18 drone rusești care s-au apropiat de regiune.

Autoritățile din Crimeea, controlată de Rusia, au raportat, de asemenea, un atac cu drone, spunând că au doborât 9 drone ucrainene.

Minskul susține că a doborât o dronă ucraineană la frontieră

09:50Poliția de frontieră din Belarus a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Gomel, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat joi agenția de presă rusă de stat TASS, potrivit serviciului de frontieră belarus, citat de Reuters.

08:50Japonia se află în discuții pentru a furniza proiectile de artilerie Statelor Unite pentru a consolida stocurile necesare pentru contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei, a relatat joi Wall Street Journal, citat de Reuters.

Japonia ia în considerare furnizarea de obuze de artilerie de 155 mm. în cadrul unui pact din 2016 pentru a face schimb de muniție ca parte a alianței sale de securitate de lungă durată cu SUA, potrivit publicației americane, citând persoane familiare cu acest subiect.

08:22Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat dens câmpurile pentru a opri contraofensiva mult așteptată a Ucrainei, dar forțele ucrainene „avansează cu încredere", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană la 14 iunie, potrivit The Kyiv Independent.

08:20Orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat din nou cu rachete rusești în noaptea de miercuri spre joi, transmite The Guardian.

„În această noapte, inamicul a atacat din nou Krivoi Rog cu rachete. Au lovit două întreprinderi industriale. Un bărbat de 38 de ani a fost rănit. Este internat în stare gravă”, a declarat joi dimineață șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak.

Apărarea aeriană au doborât o rachetă rusească iar resturile au căzut pe o mașină.

Australia nu permite construirea unei noi ambasade a Rusiei

07:25 Premierul Anthony Albanese a anunţat joi că guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei în apropierea sediului Parlamentului din Canberra, invocând un risc de securitate naţională, informează AFP.

01:18Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că a vorbit aproape o oră la telefon cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, alături de care lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summitul de la Vilnius de luna viitoare, relatează News.ro.

00:22Forțele de ocupație ruse au oprit transmiterea automată a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP). Aceste informații sunt transmise acum manual de către reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Ukrainska Pravda.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că membrii alianței trebuie să se asigure că Ucraina primește în continuare suficiente arme pentru a-și continua contraofensiva împotriva Rusiei.
  • Ucraina a raportat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în ceea ce ministrul adjunct al Apărării a spus că sunt lupte „extrem de aprige”. În ziua trecută, trupele ucrainene au avansat cu 200-500 de metri în diferite zone din apropierea orașului de est, în mare parte devastat, Bahmut și 300-350 de metri în direcția orașului Zaporojie, din sud-estul orașului, a spus Hanna Maliar.
  • Aleksandr Dugin, propagandist și ideolog rus, este acuzat de încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și de apeluri publice la genocid de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.
  • Șeful ONU pentru nucleare Rafael Grossi a amânat miercuri o călătorie la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupația rusă, din motive de securitate, în condițiile în care lupte grele au avut loc în sudul Ucrainei. Kremlinul s-a declarat îngrijorat de rapoartele neconfirmate ale presei conform cărora un comandant cecen înalt a fost rănit în Ucraina. Miercuri mai devreme, postul TV al Ministerului Apărării a raportat că Adam Delimhanov, șeful Gărzii Naționale a Ceceniei, a fost rănit în Ucraina. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut mai târziu că Delimhanov era în viață și sănătos. Rachetele Kalibr au lovit orașul Odesa, din sudul Ucrainei, miercuri, la ora 2.40, incendiind un depozit, un centru de afaceri, o instituție de învățământ, restaurante și magazine. A fost unul dintre numeroasele atacuri din toată țara de miercuri care au făcut 13 civili morți și 24 răniți.
  • Drumul către satul ucrainean proaspăt eliberat Storojeve este mărginit de cadavre ale soldaților ruși și de vehicule blindate arse.
  • Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că grupul sa se va întoarce pe frontul ucrainean în luna august, iar până atunci luptătorii „se odihnesc şi se pregătesc”, relatează CNN, potrivit News.ro. Șeful Wagner a reiterat miercuri refuzul luptătorilor săi de a semna contracte cu Ministerul Apărării, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că acestea sunt necesare.
  • Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a declarat miercuri că a votat în favoarea legislației care va permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori suspectați sau condamnați pentru a lupta în Ucraina.

----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro