​Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a admis joi că Ucraina are pierderi de echipamente pe câmpul de luptă în cadrul ofensive începute, afirmând însă că rușii arată de o mie de ori aceleași imagini cu echipamentele distruse, relatează Ukraîinska Pravda.

Lloyd Austin (stanga), alaturi de seful de Stat Major al armatei americane, generalul Mark MilleyFoto: Win McNamee / Getty Images / Profimedia Images

„Acesta este un război. Știm că vor exista pierderi [de echipamente] pe câmpul de luptă de ambele părți. Ce este important: ucrainenii au capacitatea de a restaura echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a repara și de a reveni pe câmpul de luptă”, a spus el la o conferință de presă susținută la Bruxelles după o reuniune în format Ramstein între Ucraina și partenerii săi.

Austin a subliniat că importantă este capacitatea aliaților occidentali și ai partenerilor Ucrainei din restul lumii de a continua livrările.

„Vor fi mai multe pierderi pe câmpul de luptă. Cred că rușii ne-au arătat aceleași 5 vehicule de o mie de ori din zece unghiuri diferite. Dar, sincer, ucrainenii au încă multă putere de luptă”, a adăugat el.

Comentariile sale vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis în premieră sâmbăta trecută că forțele armate ale țării sale au declanșat mult așteptata ofensivă împotriva invadatorilor ruși.

Ucraina a declarat de luni de zile că intenționează să desfășoare o ofensivă majoră pentru a recuceri zone de teren ocupate de Rusia în sud și est, dar a impus o tăcere strictă cu privire la operațiunile sale și până la comentariile făcute de Zelenksi în urmă cu câteva zile a negat că a început operațiunea principală.

Ce spune Ucraina despre ofensiva sa

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat joi că armata ucraineană „avansează" pe linia frontului în pofida „rezistenței puternice" a trupelor rusești, în special în sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene au avansat cu „mai mult de trei kilometri" în ultimele zece zile în direcția Bahmut, în estul țării, a declarat Maliar în timpul unei conferințe de presă. În sud, ea a vorbit despre o „avansare treptată, dar sigură" a soldaților ucraineni, chiar dacă trupele rusești „opun o rezistență puternică".

În această zonă, „forțele armate ucrainene se confruntă cu minarea totală a câmpurilor", cu „utilizarea de drone kamikaze" și cu „bombardamente intense", a precizat ea.

În jurul Bahmut, „inamicul mobilizează în prezent rezerve suplimentare" pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene, și în special a transferat o unitate de asalt din sud, a precizat Maliar.

În total, armata ucraineană a recucerit mai mult de 100 de kilometri pătrați într-o săptămână de lupte violente, a susținut și Oleksiï Gromov, un ofițer din cadrul Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 477-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.