Ministerul rus al justiției a declanșat o anchetă pentru a stabili dacă un centru prezidențial dedicat lui Boris Elțîn, primul șef de stat al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, ar fi un „agent al străinătății”, a anunțat miercuri agenția RIA Novosti, citată de Reuters.

Bust al lui Vladimir Putin alaturi de unul al fostului presedinte Boris EltinFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Centrul Elțîn din orașul Ekaterinburg aflat în zona Munților Ural este dedicat explorării vieții, muncii și moștenirii lui Elțîn, care a fost președinte al Rusiei între 1991 și 1999. În ultimii săi ani de viață Elțîn l-a desemnat pe Vladimir Putin drept succesor pe care și-l dorește în fruntea Rusiei.

În rândul membrilor comitetului de organizare al centrului se numără ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, dar și Anton Vaino și Alexei Gromov, doi înalți oficiali de la Kremlin.

Anunțul privind anchetarea centrului a fost făcut joi de către Oleg Sviridenko, viceministrul rus al justiției.

„În ceea ce privește verificarea, am început-o. Nu-mi amintesc care dintre deputați ne-a trimis o astfel de cerere, dar avem o verificare în curs”, a spus el, joi, răspunzând la o interpelare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Rusia invocă din nou legea privind „agenții străinătății”

Sviridenko nu a precizat ce activități ale centrului sunt suspectate că ar cădea sub incidența legii privind „agenții străinătății”, folosită pe larg pentru a suprima opoziția din Rusia încă dinaintea declanșării „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie a anului trecut.

Sfera de aplicare a legii a fost extinsă după începerea invaziei în Ucraina, în prezent putând fi interpretată pentru a desemna orice persoană pe care autoritățile ruse o consideră indezirabilă drept „agent străin”.

Autoritățile ruse au declarat numeroși disidenți aflați în exil, jurnaliști din interiorul țării, dar și organizații internaționale cu prezență în Rusia drept „agenți ai străinătății”. De exemplu, în luna martie a acestui an Rusia a anunțat că nu va participa la „Ora Pământului” deoarece organizaţia aflată în spatele iniţiativei celebrate în întreaga lume, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin”.

Centrul Prezidențial Boris Elțin a fost deschis la Ekaterinburg pe 25 noiembrie 2015. Include un muzeu, un centru de conferințe, centre educaționale, pentru copii și turiști, precum și o galerie de artă. Expoziții, mese rotunde și alte evenimente sunt organizate cu regularitate în clădirile sale.

Urmărește ultimele evoluții din a 477-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.