Ucraina face progrese constante în contraofensiva sa încă incipientă împotriva forțelor rusești, dar costul va fi probabil ridicat în ceea ce se dovedește a fi o bătălie dificilă, a declarat un general american de rang înalt, potrivit Sky News.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West PointFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

„Ucraina și-a început atacul și face progrese constante. Este o luptă foarte dificilă”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, generalul Milley, președintele Statului Major Întrunit.

„Este o luptă foarte violentă și va dura probabil o perioadă de timp considerabilă, cu un cost ridicat”, a declarat el.

Milley a lăudat conducerea, abilitățile și moralul forțelor ucrainene și a făcut un contrast cu Rusia, spunând: „Conducerea lor nu este neapărat coerentă, moralul trupelor lor nu este ridicat, iar acestea stau în poziții defensive și mulți dintre ei nici măcar nu știu de ce se află acolo.”

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a admis joi că Ucraina are pierderi de echipamente pe câmpul de luptă în cadrul ofensive începute, afirmând însă că rușii arată de o mie de ori aceleași imagini cu echipamentele distruse, relatează Ukraîinska Pravda.

„Acesta este un război. Știm că vor exista pierderi [de echipamente] pe câmpul de luptă de ambele părți. Ce este important: ucrainenii au capacitatea de a restaura echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a repara și de a reveni pe câmpul de luptă”, a spus el la o conferință de presă susținută la Bruxelles după o reuniune în format Ramstein între Ucraina și partenerii săi.

Și președintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forțelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, potrivit AFP.