Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Elveției să permită ca armele pe care le-a vândut statelor partenere să fie exportate în Ucraina, declarând că această mișcare va fi vitală pentru a-i învinge pe invadatorii ruși, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Neutra Elveție are o politică de lungă durată de a interzice oricărei țări care cumpără arme de la ea să le reexporte către părțile aflate într-un conflict. În noiembrie anul trecut, a interzis trimiterea munițiilor elvețiene fie către Rusia, fie către Ucraina.

"Știu că există o discuție în Elveția despre exportul de material de război pentru protejarea și apărarea Ucrainei. Acest lucru ar fi vital", a spus Zelenski într-un mesaj video adresat ambelor camere ale parlamentului elvețian. „Avem nevoie de arme ca să putem restabili pacea în Ucraina”.

Problema a stârnit dezbateri ample în Elveția, care a trebuit să-și echilibreze tradiția de neutralitate a politicii externe, ținând cont de preocupările vecinilor săi europeni și ale industriei sale interne de arme.

Zelenski, purtând un tricou negru simplu pe care scria „Ucraina”, a mulțumit Elveției pentru adoptarea sancțiunilor UE în legătură cu invazia, dar a spus că este nevoie de mai mult.

„Este foarte important să arătăm solidaritate, deoarece aceste sancțiuni ne vor ajuta să punem capăt agresiunii”, a spus el. „Trebuie să întărim sancțiunile”.

În ciuda faptului că a adoptat sancțiuni UE și a înghețat active rusești în valoare de 7,5 miliarde de franci elvețieni, Elveția a respins cererile Germaniei, Danemarcei și Spaniei de a reexporta muniții, arme și vehicule militare elvețiene în Ucraina.

Discursul lui Zelenski a creat tensiuni în Parlamentul elvețian

În discursul său, Zelenski a invitat Elveția să găzduiască un summit global pentru pace privind Ucraina. El a spus că a vorbit cu președintele elvețian Alain Berset despre această inițiativă în martie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Federal de Afaceri Interne a declarat că președintele elvețian a avut mai multe schimburi cu Zelenski în acest an, dar a refuzat să comenteze despre un posibil summit.

Cererea lui Zelenski a fost precedată de zile de atacuri cibernetice asupra site-urilor guvernamentale elvețiene revendicate de un grup pro-rus.

De asemenea, a declanșat tensiuni în parlament, Partidul Popular Elvețian (UDC), de dreapta, a afirmat că simplul fapt că a fost permisă transmiterea mesajului lui Zelenski încalcă neutralitatea țării.