Guvernul elvețian a declarat vineri că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor produse pe teritoriul său către alte state, în ciuda presiunii a numeroase țări care cer dreptul de a transfera armei Ucrainei, scrie Reuters.

ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Apelurile pentru ca Elveția să renunțe la secole de tradiție ca stat neutru au crescut atât pe plan intern, cât și extern, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an. În ianuarie, două comisii parlamentare au recomandat o relaxare a acestor reguli.

Cu toate acestea, cabinetul a respins apelul în urma unei reuniuni.

„Consiliul federal este angajat față de valorile neutralității elvețiene și va continua să lucreze pentru a se asigura că beneficiile neutralității sunt realizate”, a declarat acesta într-o declarație.

Cu toate acestea, a precizat că va continua să monitorizeze dezbaterile și va face o declarație suplimentară „dacă va fi necesar”.

De la începutul războiului, Elveția a primit cereri din partea Germaniei, Danemarcei și Spaniei pentru reexportul de material de război elvețian în Ucraina, dar toate aceste cereri au fost respinse. Cu toate acestea, a adoptat sancțiunile Uniunii Europene și a cerut în mod repetat retragerea trupelor rusești din Ucraina.