Premierul Anthony Albanese a anunţat joi că guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei în apropierea sediului Parlamentului din Canberra, invocând un risc de securitate naţională, informează AFP.

Pe terenul pe care Rusia vrea să ridice noua ambasadă există o clădire neocupată și una care aparține ambasadei ChineiFoto: Rod McGuirk / AP / Profimedia

„Guvernul a primit sfaturi de securitate foarte clare cu privire la riscul prezentat de o nouă prezenţă a Rusiei atât de aproape de parlament", a declarat premierul Albanese reporterilor.

Rusia are închiriat în prezent un teren lângă Parlamentul Australiei din Canberra. Guvernul a încercat deja, fără succes, să anuleze acest contract de închiriere, semnat în 2008.

Premierul Anthony Albanese a anunţat că, după ce a explorat în zadar toate căile legale posibile, vor fi votate noi legi de către Parlament pentru a bloca construcţia ambasadei Rusiei pe acest teren.

„Acţionăm rapid pentru a ne asigura că locul închiriat nu devine o prezenţă diplomatică oficială", a spus şeful guvernului australian.

În opinia ministrul australian de interne, Clare O'Neil, noua ambasadă pe care Rusia doreşte să o construiască constituie o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a ţării.

„Principala problemă a planului pentru o a doua ambasadă a Rusiei în Canberra este amplasarea acesteia", a spus ea."Locul este direct adiacent clădirii Parlamentului".

Actuala ambasadă a Rusiei se află în cartierul Griffith din sudul oraşului. (Agerpres)