Ceea ce a început ca un discurs despre economia Rusiei de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg s-a transformat rapid în subiectul războiului din Ucraina, potrivit Sky News.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele rus a afirmat că armata ucraineană nu are „nicio șansă” în fața trupelor sale și că a rămas fără echipament propriu.

Tema dezanificării

De asemenea, el a atacat moștenirea evreiască a lui Volodimir Zelenski, spunând că acesta este o „rușine pentru poporul evreu”.

„Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă”, a declarat Vladimir Putin, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea rusă.

El l-a acuzat din nou pe preşedintele ucrainean că „îi acoperă pe acei nenorociţi de neonazişti” şi că îi tratează ca pe nişte eroi pe colaboratorii nazişti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "De ce nu ne ascultă?", a întrebat el retoric. "Suntem obligaţi să luptăm împotriva acestui lucru", a afirmat Putin.

„Avem tot dreptul să considerăm că obiectivul de denazificare a Ucrainei este unul dintre obiectivele-cheie", a adăugat el reluând acuzaţiile de presupus "genocid" asupra rusofonilor din Ucraina, invocate în momentul invadării ţării vecine.

Bombardarea Kievului ca pedeapsă

Vorbind despre o escaladare a războiului, Putin spune că există un „pericol serios” ca NATO să fie atrasă și mai mult în conflict și că nu există „nicio îndoială” că tancurile occidentale „ard” deja în Ucraina.

Trecând la atacurile de la granița Rusiei, el spune că trupele sale ar putea distruge părți din centrul Kievului ca represalii, dar că a ales să nu o facă din „diverse motive”.

El descrie atacurile transfrontaliere, pentru care Ucraina a negat orice responsabilitate, au încercat să distragă atenția forțelor Moscovei de pe alte fronturi.

În ceea ce privește armele nucleare, el spune că Rusia ar putea „teoretic” să folosească arme nucleare dacă ar exista o amenințare la adresa integrității sale teritoriale sau a existenței sale, dar că nu a fost nevoie să o facă.

Urmărește ultimele evoluții din a 478-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.