Ucraina și-ar putea întoarce direcția principală a ofensivei împotriva forțelor ruse într-o mutare precum cea efectuată de Aliați în al Doilea Război Mondial în timpul „Operațiunii Cobra”, afirmă analistul militar Lukáš Visingr într-un interviu acordat iDNES.

Armata ucraineanaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Mulți oameni spun că Zaporojie va fi ținta, dar nu sunt 100% sigur de acest lucru”, afirmă analistul militar ceh, adăugând că lovitura principală a ofensivei ucrainene ar putea avea loc „oriunde” în nord-estul actualei zone de operațiuni.

Analistul crede că armata ucraineană se pregătește să urmeze un exemplu din istorie și să repete „Operațiunea Cobra” din timpul luptelor din Normandia ce au avut loc în 1944.

„Operațiunea Cobra” a fost numele de cod pentru ofensiva lansată de către Armata I americană la opt săptămâni după debarcarea din Normandia. Inițiată de general-locotenentul american Omar Bradley pentru a profita de faptul că atenția germanilor era îndreptată spre atacurile britanice și canadiene din jurul orașului Caen.

Odată ce a fost creat un coridor, Armata I a putut avansa, obligând armata germană să se retragă și eliberându-se de constrângerile impuse prin operarea pe teritoriul dificil al Normandiei. După un debut lent, ofensiva s-a mobilizat iar rezistența germană a cedat.

„Americanii de acolo au trebuit, de asemenea, să treacă peste liniile germane pentru o vreme și să sufere și pierderi”, explică Visingr, sugerând că direcția principală a ofensivei ar putea fi înspre orașul Starobilsk din regiunea Lugansk.

Va încerca armata ucraineană să îi flancheze pe separatiștii ruși?

Orașul Starobilsk se află sub ocupație rusă din primele zile ale invaziei declanșate anul trecut, trupele trimise de Vladimir Putin în Ucraina intrând în oraș în data de 2 martie. La momentul respectiv pe rețelele de socializare s-au viralizat imagini cu localnicii ieșind cu brațele goale în fața convoaielor blindate rusești, cerându-le militarilor ruși să plece acasă.

Armata rusă a finalizat cucerirea regiunii Lugansk la începutul lunii iulie, odată cu căderea orașului Lisciansk, reușită raportată personal de ministrul apărării Serghei Șoigu lui Vladimir Putin.

La jumătatea lunii septembrie, în contextul prăbușirii catastrofale a frontului rusesc din regiunea Harkov și a derutei generale a forțelor lui Putin din estul Ucrainei, autoritățile ucrainene au declarat că rușii s-ar fi retras și din Starobilsk, informație ce nu s-a confirmat ulterior.

Aflat la nord-vest de Severodonețk, o eliberare a Starobilskului ar permite armatei ucrainene să încerce o acțiune de învăluire a forțelor ruse din regiunea Lugansk printr-un atac înspre sud, către capitala regională omonimă.

„La sfârșitul lunii iunie va fi clar unde va fi direcția principală a atacului. Sau, așa cum se spune în teoria blitzkrieg-ului german, 'schwerpunkt'”, mai afirmă Lukáš Visingr.

„În prima fază a ofensivei, ucrainenii împing în direcții diferite, sondează liniile defensive rusești și efectuează recunoașteri prin luptă”, explică acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 478-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.