​Armata ucraineană rezistă în regiunea Donețk și nu ia în considerare retragerea, chiar dacă trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, unde se dau cele mai sângeroase lupte din război.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Viceprimarul din Bahmut a declarat sâmbătă că există lupte pe străzi, dar că Rusia nu a preluat încă controlul asupra orașului. Afirmațiile oficialului sunt susținute de armata ucraineană care a negat că se pregătește o retragere în masă a trupelor.
  • O femeie a fost ucisă și doi bărbați au fost grav răniți sâmbătă în urma bombardamentelor în timp ce încercau să traverseze un pod improvizat pentru a ieși din Bahmut, potrivit trupelor ucrainene care le acordau asistență.
  • Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a familiilor și a locuitorilor vulnerabili din orașul Kupiansk, aflat pe linia frontului, și din teritoriile adiacente din nord-estul țării. Ordinul a fost dat din cauza „situației instabile de securitate" provocate de bombardamentele constante ale Rusiei asupra orașului și împrejurimilor sale. Trupele rusești s-au retras din orașele cheie din regiunea nord-estică Harkov, inclusiv din Kupiansk, iar Ucraina l-a recucerit în septembrie anul trecut.
  • Artileria rusă a bombardat ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului asediat din estul Ucrainei. Reuters a observat un bombardament intens al Rusiei asupra rutelor care duc spre vest, la ieșirea din Bahmut, o încercare aparentă de a bloca accesul forțelor ucrainene în și dinspre oraș.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a pretins că a efectuat o vizită la forțele rusești din Ucraina. Într-o declarație publicată pe canalul de Telegram, Ministerul rus al Apărării din a declarat că Șoigu „a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile districtului militar de est în direcția sud Donețk".
  • Ministerul britanic al Apărării a afirmat în evaluarea de sâmbătă că forțele ucrainene se află sub „presiune severă" în Bahmut, adăugând că rutele ucrainene de realimentare din orașul asediat devin „din ce în ce mai limitate".
  • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut ca Ucrainei să i se permită să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, în timpul unei vizite făcute sâmbătă. Ea a declarat că are „speranța" că negocierile ar putea începe „anul acesta".
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este încrezător că țările occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului și că este optimist că războiul se va încheia anul acesta. Într-un interviu acordat ziarului german Bild, Reznikov a declarat că Ucraina se așteaptă să primească „două-trei tipuri diferite" de avioane de luptă și că el crede că acest lucru se va face din nou printr-un fel de coaliție", referindu-se la „coaliția tancurilor" prin care se vor livra tancuri Leopard 2 de la aliații occidentali.
  • Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, când va fi semnat acordul privind un centru special pentru inculparea lui Vladimir Putin, relatează DPA și Agerpres.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 374, LIVE-TEXT:

23:02Marea Britanie va oferi 28 de tancuri de luptă principale Challenger 2, în loc de cele 14 promise anterior, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, într-un interviu pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de The Kyiv Independent.

22:42Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost ucis sâmbătă în urma unui bombardament rusesc asupra satului Lvove din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni, transmit CNN și The Kyiv Independent.

De asemenea, au fost avariate câteva case și Palatul Culturii din zonă, potrivit administrației militare regionale din Herson.

22:05 Premierul leton Krisjanis Karins a declarat, sâmbătă, pentru Spiegel că este convins că statele occidentale vor livra Ucrainei avioanele de luptă cerute, spunând că este „o chestiune de timp” luarea unei decizii.

El a mai afirmat că ucrainenii au demonstrat în mod repetat că învață rapid să opereze echipamente noi.

Livrarea de noi avioane de luptă este văzută drept o provocare logistică semnificativ mai mare, în comparație cu furnizarea de tancuri construite în vest.

22:00Guvernul va folosi activele confiscate de la două bănci rusești, MR Bank și Prominvestbank, pentru reconstrucția țării, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Denis Shmihal, citat de The Kyiv Independent.

La începutul lunii decembrie, Banca Mondială a estimat la peste 600 de miliarde de euro costurile reconstrucției postbelice a Ucrainei.

În decembrie 2022, Senatul SUA a aprobat un amendament care permite transferul bunurilor confiscate de la oligarhii ruși către poporul Ucrainei.

Cine este fata pe care Vladimir Putin susține că a salvat-o din Mariupol

21:33Universul paralel al lui Putin. Fetița din Ucraina pe care Vladimir Putin a pus-o să urce pe o scenă de pe stadionul Lujniki în cadrul unui concert pro-război se numește Anna și a rămas orfană după ce mama ei a murit în timpul bombardamentelor asupra orașului Mariupol, relatează CNN.

20:50Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, întrebat despre reacţia NATO în eventualitatea unui atac al Rusiei, că românii pot să fie liniştiţi precizând că articolul 5 este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii, scrie News.ro.

„Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO”, a spus Geoană, sâmbătă, la Prima TV, întrebat dacă suntem siguri că statele NATO vor activa articolul 5 în cazul în care Rusia ar ataca România.

20:12Aproape o întreagă brigadă a Flotei Mării Negre a Rusiei și-a dat demisia invocând nerespectarea termenilor stipulate în contracte, însă comandamentul militar le-a respins cererea, relatează publicația independentă The Moscow Times.

19:38Ucraina susține că Rusia a pierdut 152.190 de soldați de la începutul invaziei din care 820 în ultimele 24 de ore.

19:11Armata ucraineană nu se retrage din „iadul” de la Bahmut. La o zi după ce șeful Wagner Evgheni Prigojin susținea că a încercuit Bahmutul și cerea Ucrainei sa-și retragă truepele, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat sâmbătă informațiile potrivit cărora ar pregăti o retragere în masă a trupelor ucrainene din orașul minier din regiunea Donețk, unde se duc lupte acerbe de luni de zile, relatează The Guardian. Analiștii ISW susțineau în evaluare de sâmbătă dimineață că acțiunile trupelor de la Kiev sugerează o posibilă retragere în masă.

Kovesi, în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

18:51Centrala nucleară Zaporojie, sub ocupaţia forțelor ruse de un an, nu mai produce electricitate şi acum este doar bază militară pentru trupele ruse, susține primarul exilat al oraşului Energodar, potrivit Le Monde.

18:45Potrivit serviciilor de urgență, cele 11 persoane ucise într-un atac cu rachetă lansat de ruși în 2 martie în Zaporojie erau o fetiță de 8 luni și întreaga ei familie, scroe The Kyiv Independent. O rachetă rusă S-300 a lovit o clădire rezidențială la primele ore ale zilei de 2 martie. Sâmbătă, salvatorii au găsit cadavrul unei femei sub dărâmături, ducând numărul morților la 11.

17:33Parchetul European este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE, iar asta ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război, a declarat sâmbătă procurorul european Laura Codruța Kovesi, aflată în Ucraina.

16:52FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, a anunțat că a arestat o rusoaică din Moscova pentru că ar fi acordat ajutor financiar forțelor armate ucrainene, relatează Interfax, potrivit Meduza.

16:30Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, când va fi semnat acordul privind un centru special pentru inculparea lui Vladimir Putin, relatează DPA și Agerpres.

Șeful Wagner susține că trimite trupurile militarilor ucraineni în „patria lor”

16:12Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat sâmbătă o înregistrare video care arată, potrivit declaraţiilor lui, sicrie în care sunt trupurile militarilor ucraineni pe care îi repatriază către teritorii controlate de Kiev, transmite Reuters.

15:55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată sâmbătă în vizită în Ucraina, şi-au exprimat speranţa ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să poată începe chiar în acest an.

„Sper ca negocierile de aderare să poată înceapă în acest an. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană”, a spus Metsola, care a lăudat „impresionantele” progrese făcute atât de guvernul, cât şi de parlamentul de la Kiev în privinţa candidaturii Ucrainei la blocul comunitar.

15:50Ministerului Apărării avertizează că o știre falsă care are scopul de a manipula opinia publică despre un „acord secret între guvernele României și SUA în privința construirii unei baze militare în Delta Dunării” circulă în spațiul public românesc din surse afiliate propagandei pro-ruse.

15:43O femeie a fost ucisă, iar doi bărbați au fost grav răniți de obuze în timp ce încercau să treacă sâmbătă un pod improvizat din Bahmut, potrivit trupelor ucrainene care îi ajutau, scrie The Guardian.

Un reprezentant al armatei ucrainene care a cerut să nu îi fie publicat numele a declarat pentru Associated Press că la acest moment este prea periculos pentru civili să părăsească orașul cu mașinile și că ar trebui să încerce să fugă pe jos.

O echipă AP aflată în apropiere de Bahmut a văzut sâmbătă un pod cu pontoane ridicat de soldații ucraineni pentru a-i ajuta pe puținii locuitori rămași ai orașului să ajungă în satul din apropiere, Khromove. Mai târziu, au văzut cel puțin cinci case incendiate în urma atacurilor din Khromove.

Atacuri lansate de ruși în cel puțin 8 regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore

15:00Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat sâmbătă că armata rusă „va ura bun venit” cu rachete Kalibr şi alte „focuri de artificii pirotehnice” viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina, scrie EFE.

14:34Aliat surpriză pentru participarea sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024 de la Paris. Comitetele Olimpice Africane sunt în favoarea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris din 2024, ele motivând că „politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile”.

14:03Fabrica de oțel din Krivoi Rog, care în mod uzual repară echipamente miniere, a început să producă buncăre metalice pentru trupele ucrainene din prima linie, scrie The Guardian, citând Associated Press.

Conform sursei citate, proiectul a fost lansat de compania ucraineană de minerit și metale Metinvest, iar muncitorii fabricii spun că sunt bucuroși să contribuie la rezistența Ucrainei în fața Rusiei.

Ei au expediat deja 123 de structuri în zone din regiunile Zaporojie și Donețk din estul Ucrainei.

13:40Forțele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni din Ucraina în ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin patru civili și rănind 12, au anunțat sîmbătă autoritățile locale, citate de The Kyiv Independent.

13:26Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul vizitei acesteia la Liov, conform The Kyiv Independent.

„Ucraina își propune să finalizeze punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene și să înceapă negocierile pentru aderarea la UE în acest an”, a scris Zelenski pe Telegram.

Ucraina a obținut statutul de candidat la UE în iunie, solicitând aderarea la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, la 24 februarie 2022.

Oficialii ucraineni, discuții cu producătorul german de arme Rheinmetall pentru construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina

13:02Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că le-a transmis liderilor ucraineni cu care s-a întâlnit în diverse ocazii, că se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească, scrie News.ro.

„Eu nu cunosc detalii, că sunt detalii tehnice şi înţeleg că au început ceva discuţii. Dar eu le-am spus liderilor ucraneni cu care m-am întâlnit, m-am întâlnit şi Munchen, m-am întâlnit şi la Bruxelles, mă întâlnesc des cu ei pentru că colaborăm foarte bine cu ei şi le-am spus ca şi coleg, ”Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească!”. Şi e păcat de Dumnezeu, pentru că românii au fost şi româncele am fost excepţional de solidari cu ei şi istoria României cu Ucraina nu a fost simplă istoric, nu a fost simplă niciodată. Şi e acolo o chestiune care trebuie tratată. Şi polonezii au avut cu ucrainenii probleme şi mai mari decât noi. Au avut bucăţi de sute de kilometri de ţară mutată către vest şi Prusia Orientală e astăzi Polonia, Ucraina de Vest şi Belarusul a fost Polonia. Deci au probleme alţii mai complicate”, a afirmat Mircea Geoană, întrebat, sâmbătă, la la Prima TV, dacă diferendul legat de canalul Bâstroe ar putea schimba percepţia românilor faţă de Ucraina şi faţă de războiul din Ucraina.

12:30Producătorul german de arme Rheinmetall este în discuţii cu oficialii ucraineni cu privire la construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, scrie The Kyiv Independent, citând Der Spiegel.

Potrivit şefului companiei, Armin Papperger, o fabrică ar putea fi înfiinţată în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro şi ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther.

12:17Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu sunt văzute condiţii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina, precizând că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni.

El a menţionat că aceste câteva luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict.

“Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean, este un front pe flancul estic şi pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie şi ceva de kilometri. E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu au mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a explicat secretarul general adjunct al NATO sâmbătă, la Prima TV, întrebat cum vede continuarea războiului din Ucraina şi dacă poate deveni mai sângeros decât până acum.

Serghei Șoigu, vizită rară la trupele ruse din Ucraina

11:48Viceprimarul din Bahmut Oleksandr Marchenko a vorbit la BBC despre situația din oraș, spunând că se dau lupte pe străzi și că nu există clădire care să fi rămas „neatinsă” de război.

11:15La un an după ce a scris o celebră pledoarie împotriva războiului pe obiectivul unei camere de televiziune, tenismenul rus Andrei Rublev şi-a exprimat din nou ostilitatea faţă de războiul care face ravagii în Ucraina de mai mult de un an.

Anul trecut, la Dubai, Rublev a scris un mesaj puternic pe obiectivul camerei: „Fără război, vă rog”, la doar câteva zile după invazia Rusiei din Ucraina.

„Nu poţi să-l ignori pentru că este oribil. Este o nebunie că atât de mulţi oameni normali suferă şi mor. Singurul lucru pe care îl sper este că în curând va fi pace în toate ţările”, a spus el vineri, tot la Dubai.

10:35Rutele ucrainene de aprovizionare din orașul asediat Bahmut devin „din ce în ce mai limitate”, apărarea ucraineană fiind sub o presiune tot mai mare, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare a situației de pe front.

10:15Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi făcut o vizită în cartierul general de comandă al unui grup de forțe desfășurate în Ucraina, scrie The Guardian.

09:56Informaţiile iniţiale americane care sugerează că China se gândeşte să furnizeze ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina au fost strânse de la oficialii guvernamentali ruşi, potrivit unui actual şi unui fost oficial american familiarizat cu acest caz, scrie NBC, conform News.ro.

08:53Salvatorii au recuperat cadavrele a încă trei persoane din dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Zaporojie lovită joi de forțele ruse, a transmis sâmbătă Serviciul de Urgență al Ucrainei din regiunea Zaporojie, conform The Kyiv Independent. Astfel, bilanțul civililor uciși în atac a ajuns la zece, între aceștie fiind și un copil.

Peste 16.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în primul an de război - BBC

08:25Datele publice sugerează că peste 16.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în primul an de război, conform The Kyiv Independent.

Cel puțin 16.071 de soldați ruși au murit începând cu 24 februarie 2022, potrivit BBC Rusia, care, împreună cu site-ul independent rus Mediazona, face o evidență a morților, nume cu nume.

La un an de la începutul războiului, numărul victimelor militare ruse verificate prin surse deschise a depășit acum numărul confirmat oficial de morți în timpul războiului de nouă ani din Afganistan. Peste 15.000 de soldați sovietici au fost uciși în Afganistan din 1979 până în 1989.

BBC și Mediazona au identificat, de asemenea, că cel puțin 1.366 dintre cei uciși începând din februarie 2022 erau recrutați ruși mobilizați. Aproximativ 40% dintre aceștia ar fi murit în ultimele două luni. Potrivit jurnaliștilor, cei mai mulți dintre cei uciși erau din regiunile Sverdlovsk și Chelyabinsk, Bașkiria, Buriația și Daghestan.

Pierderile totale ale Rusiei, care includ răniți, uciși sau dispăruți, se pot ridica la cel puțin 144.500 de persoane.

08:01Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat vineri că se pregăteşte deschiderea la Kiev a unui birou al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în contextul în care autorităţile ucrainene urmăresc să înfiinţeze un tribunal special care să pună sub acuzare liderii ruşi, conform AFP.

07:54Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că au loc discuţii pentru tragerea la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei şi că lumea are o obligaţie morală faţă de luptătorii ucraineni.

„Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. (...) Facem totul pentru a ne asigura că Curtea Penală Internaţională reuşeşte să îi pedepsească pe criminalii de război ruşi”, a spus el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că la Liov a avut loc Conferinţa Uniţi pentru Justiţie, la care au participat reprezentanţi ai ţărilor din Uniunea Europeană, ai instituţiilor europene, între care comisarul european pentru Justiţie, dar şi din Marea Britanie şi Statele Unite.

„Principala temă la toate aceste întâlniri şi la conferinţa de la Liov este tragerea la răspundere. Tragerea la răspundere a Rusiei şi a conducerii sale este personală! Pentru agresiune şi teroare împotriva statului şi poporului nostru. Şi când va exista tragerea lor la răspundere justiţia va fi restabilită. Strângem cât de mult sprijin pentru tribunalul pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru draftul rezoluţiei noastre privind protecţia dreptului internaţional, care va fi supus la vot în Adunaerea Generală a ONU. Facem totul pentru a ne asigura că Curtea Penală Internaţională reuşeşte să îi pedepsească pe criminalii de război ruşi. Şi că instituţiile noastre naţionale de impunere a legii şi judiciare asigură sentinţe corecte pentru toţi criminalii şi călăii ruşi”, a arătat Zelenski.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Rusia este aproape de a încercui Bahmutul după luni de lupte. Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război, potrivit AFP și Reuters.
  • Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, primindu-l pe cancelarul german la Casa Albă, că sprijinul lui Olaf Scholz pentru Ucraina a „făcut o diferenţă enormă” în timpul războiului, relatează CNN.
  • Procurorul general al SUA, Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei în administraţia Biden, a făcut vineri o vizită surpriză în Ucraina, fiind deja a doua sa deplasare în această ţară de la invazia rusă din urmă cu puţin peste un an.
  • Reacția R. Moldova la acuzele Moscovei privind renunțarea la „limba moldovenească”: „Suntem indignați de indignarea Rusiei”. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a răspuns la reacția Moscovei, care a criticat votul Parlamentului de la Chișinău privind excluderea sintagmei „limba moldovenească” din toată legislația R.Moldova spunând că această decizie aparține exclusiv Chișinăului și nimeni din exterior nu are dreptul să o conteste, potrivit deschide.md.
  • Lavrov afirmă că Moscova „nu va permite Occidentului să arunce din nou în aer conductele de gaz” și că nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic, potrivit Reuters.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la întâlnirea G20 din India că Rusia nu a atacat pe nimeni și doar s-a apărat de atacul desfășurat asupra ei prin intermediului Ucrainei. Moment în care majoritatea celor prezenți în sală au început să râdă.
  • Moscova ar putea rămâne fără bani anul viitor, potrivit unui oligarh rus. Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska, care s-a manifestat în mod deschis împotriva războiului dus de Moscova, potrivit CNN.