Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, când va fi semnat acordul privind un centru special pentru inculparea lui Vladimir Putin, relatează DPA și Agerpres.

Război în Ucraina: Civili neidentificați, înmormântați într-un cimitir din Bucha, regiunea KievFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Acordul privind înfiinţarea unui nou Centru internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA) va fi semnat la conferinţă, a anunţat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acesta va asigura dovezi pentru viitoare proceduri legale şi va fi localizat la sediul Agenţiei Uniunii Europene de cooperare în materie de justiţie penală (Eurojust), la Haga.

Rusia şi preşedintele Vladimir Putin trebuie traşi la răspundere pentru crimele teribile împotriva Ucrainei, a afirmat von der Leyen într-un mesaj video. Există dovezi tot mai multe privind atacuri directe asupra populaţiei civile, precum şi asupra aprovizionării cu energie şi a altor infrastructuri.

„Se ştie că forţele ruse au recurs la tortură, rele tratamente, violenţă sexuală şi execuţii sumare. Nici măcar copiii nu sunt scutiţi”, a spus preşedinta CE.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei”, a spus Ursula von der Leyen. UE susţine rolul Curţii Penale Internaţionale (CPI) în acest sens.

Cu toate acestea, UE crede de asemenea că trebuie să existe un tribunal separat care să tragă la răspundere Rusia pentru crima de agresiune, a adăugat ea.

Dat fiind că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia CPI, curtea nu poate să acţioneze în privinţa unor crime comise de această ţară, potrivit Comisiei Europene.

Ca urmare, mai multe alte opţiuni sunt discutate în prezent. ICPA este un prim pas în acest proces de a asigura dovezi pentru procesele de mai târziu.

Evenimentele de sâmbătă privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro