Marea Britanie va oferi 28 de tancuri de luptă principale Challenger 2, în loc de cele 14 promise anterior, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, într-un interviu pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de The Kyiv Independent.

Tancul britanic Challenger 2Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dacă ni s-au promis 14 tancuri, atunci, ca urmare a vizitei președintelui Zelenski, acest număr se va dubla", a declarat Pristaiko.

Marea Britanie a promis tancurile Challenger 2 ca parte a pachetului de asistență al aliaților occidentali.

Mai multe țări au promis să trimită zeci de tancuri Leopard 2 fabricate în Germania, iar SUA au promis să trimită 31 de tancuri Abrams în cursul acestui an.

Ministerul britanic al Apărării a publicat la începutul lunii februarie imagini cu echipajele ucrainene care se antrenează pe tancurile Challenger 2 din Marea Britanie, scriind că ucrainenii învață rapid să folosească vehiculele de luptă.

Tancurile de luptă Challenger 2 ar putea începe să sosească în Ucraina în „primăvară", a declarat săptămâna trecută ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-un interviu acordat Reuters.

Marea Britanie ar putea oferi Ucrainei mai multe dintre principalele sale tancuri de luptă, pe lângă cele 14 deja promise, dar acest lucru ar depinde de nevoile de apărare ale țării, a declarat atunci Wallace pentru agenția de presă.

Ministerul britanic al Apărării a precizat într-o declarație că antrenamentele „continuă în ritm susținut" și vor dura câteva săptămâni.

„Ucrainenii vor continua să lupte, iar Marea Britanie, alături de aliații noștri, nu se va clătina", a declarat Wallace. „Vom continua să furnizăm capacitățile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a adăugat el.

Evenimentele de sâmbătă privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro