​La o zi după ce șeful Wagner Evgheni Prigojin susținea că a încercuit Bahmutul și cerea Ucrainei sa-și retragă truepele, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat sâmbătă informațiile potrivit cărora ar pregăti o retragere în masă a trupelor ucrainene din orașul minier din regiunea Donețk, unde se duc lupte acerbe de luni de zile, relatează The Guardian. Analiștii ISW susțineau în evaluare de sâmbătă dimineață că acțiunile trupelor de la Kiev sugerează o posibilă retragere în masă.

Soldați ucraineni în BahmutFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au sugerat în evaluarea de sâmbătă dimineață că forțele ucrainene pregătesc probabil o retragere controlată din unele părți din Bahmut, care a ajuns să fie un adevărat iad în urma luptelor tot mai intense.

„Luptele din Bahmut sunt mai mult la periferie, orașul fiind controlat de forțele de apărare ucrainene: Forțele Armate ale Ucrainei, Garda de Frontieră și Garda Națională”, a declarat Serghei Cherevati, purtatorul de cuvant al Grupului de Forte de Est al Fortelor Armate ale Ucrainei pentru CNN.

Întrebat dacă armata ucraineană se gândește la o retragere în masă a unor unități, el a adăugat: „De asemenea, nu există o retragere în masă a trupelor ucrainene."

Cherevati a oferit detalii și despre atacurile rușilor și pierderile lor.

„Numai în apropiere de Bahmut au avut loc 21 de atacuri inamice cu utilizarea diferitelor sisteme de artilerie și MLRS, precum și 9 angajamente de luptă. În total, pe acest front au avut loc 131 de atacuri și 38 de angajamente de luptă", a spus purtătorul de cuvânt.

Mai mult de 150 de soldați ruși au fost uciși și 239 au fost răniți, iar trei au fost luați prizonieri, a adăugat el. Cifrele nu au putut fi verificate independent de presă.

Pe de altă parte, Ucraina a pierdut 490 de militari în cursul zilei în direcția Donețk, ca urmare a ofensivei unităților grupării "Sud" a trupelor rusești, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, notează agenția de presă TASS. Cifrele, de asemenea, nu au putut fi verificate independent.

Ofensivă nereușită a rușilor

Cherevati a mai subliniat la televiziunea ucraineană că situația este dificilă în Bahmut, dar sub control și că în ciuda faptului că rușii au aruncat în aer podul care leagă Bahmut de satul Khromove, trupele ucrainene își vor reconstrui apărarea și vor continua să respingă atacul, scrie Ukrinform.

El a mai comentat, de asemenea, că Vladimir Putin încearcă să cucerească întregul teritoriu al regiunilor Lugansk și Donețk până în aprilie. Cherevati a menționat că există deja opt date diferite până la care conducerea rusă dorea să obțină controlul asupra Donbasului.

Și Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că sâmbătă trupele rusești au continuat ofensivele nereușite în zona Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Vuhledar, în special, încercând fără succes să cucerească Bahmut, notează Ukrainska Pravda.

Trupele ucrainene se vor retrage „în funcție de necesități”

Potrivit unor imagini geolocalizate de ISW trupele ucrainene au distrus două poduri critice în zona Bahmut - unul peste râul Bakhmutivka în nord-estul Bahmut și unul de-a lungul rutei Khromove-Bakhmut, chiar la vest de Bakhmut

Distrugerea preventivă a podurilor este probabil un indicator al faptului că trupele ucrainene ar putea încerca să inhibe mișcarea rusă în estul Bahmut și să limiteze potențialele rute de ieșire a rușilor din Bahmut spre vest, consideră ISW.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksandr Rodnianski a declarat la începutul săptămânii că forțele ucrainene ar putea alege să se retragă de pe pozițiile din Bahmut în funcție de necesități.

Rodnianski a remarcat, de asemenea, că Ucraina a fortificat zona de la vest de Bahmut astfel încât, chiar dacă trupele ucrainene încep să se retragă, forțele rusești nu ar fi neapărat capabile să cucerească rapid întregul oraș.

Rutele Kievului, „din ce în ce mai limitate”

Rutele ucrainene de aprovizionare din orașul asediat Bahmut devin „din ce în ce mai limitate”, apărarea ucraineană fiind sub o presiune tot mai mare, a afirmat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață a situației de pe front.

Kievul „întărește zona cu unități de elită” și distruge poduri cheie, dar forțele ruse fac progrese suplimentare, au observat serviciile militare secrete britanice.

„Apărarea ucraineană a orașului Bahmut din Donbas este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, având loc lupte intense în și în jurul orașului”, afirmă Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Conform acestuia, trupele Armatei Ruse și cele ale Grupului Wagner au făcut noi progrese în suburbiile de nord ale orașului, care acum este un punct important, vulnerabil la atacurile rusești din trei părți.

„Ucraina consolidează zona cu unități de elită și, în ultimele 36 de ore, două poduri cheie din Bahmut au fost distruse, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de alimentare de la Bakhmut la orașul Chasiv Yar.

Rutele de aprovizionare deținute de ucraineni în afara orașului sunt însă din ce în ce mai limitate”, mai arată sursa citată.

Șeful Wagner susține că Bahmut este „practic înconjurat”

Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război, potrivit AFP și Reuters.

Șeful Wagner Evgheni Prigojin a declarat vineri că orașul este „practic înconjurat" și a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale din orașul pentru care rușii se luptă de luni de zile.

Bahmutul, distrus de război

Viceprimarul din Bahmut Oleksandr Marchenko a vorbit la BBC despre situația din oraș, spunând că se dau lupte pe străzi și că nu există clădire care să fi rămas „neatinsă” de război.

  • „Există lupte în oraș și sunt și lupte de stradă, dar datorită forțelor armate ucrainene rușii încă nu au preluat controlul asupra orașului.
  • Singurul lor scop este uciderea oamenilor și genocidul poporului ucrainean....
  • Ei vor să distrugă Bahmut, vor să distrugă orașul”, a afirmat oficialul ucrainean pentru BBC, conform The Guardian.

Viceprimarul din Bahmut a mai spus că în oraș ar mai fi „4.000 sau 4.500” de civili ucraineni, însă nu știe numărul exact.

Cei care au mai rămas în Bahmut locuiesc în adăposturi fără apă, gaz sau electricitate.

  • „Orașul este aproape distrus și nu există nicio clădire care să fi rămas neatinsă în acest război.
  • Sunt complet distruse cartiere, clădiri și blocuri de apartamente”, a mai spus viceprimarul din Bahmut.

Sâmbătă, o echipă a jurnaliștilor AP în apropiere de Bahmut a văzut un pod de pontoane instalat de soldații ucraineni pentru a-i ajuta pe puținii locuitori rămași în oraș să ajungă în satul Khromove, aflat în apropiere. Mai târziu, au văzut cel puțin cinci case în flăcări ca urmare a atacurilor din Khromove.

O sursă AP a declarat că este prea periculos pentru civili să părăsească orașul din regiunea Donețk cu mașină și că trebuie să fugă pe jos.

Evenimentele de sâmbătă privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro