Rutele ucrainene de aprovizionare din orașul asediat Bahmut devin „din ce în ce mai limitate”, apărarea ucraineană fiind sub o presiune tot mai mare, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare a situației de pe front.

Război în Ucraina: Orașul Bahmut este în mare parte distrus după luni de lupte acerbeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării spune că Kievul „întărește zona cu unități de elită” și distruge poduri cheie, dar forțele ruse fac progrese suplimentare, conform The Guardian.

  • „Apărarea ucraineană a orașului Bahmut din Donbas este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari, având loc lupte intense în și în jurul orașului”, afirmă Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Conform acestuia, trupele Armatei Ruse și cele ale Grupului Wagner au făcut noi progrese în suburbiile de nord ale orașului, care acum este un punct important, vulnerabil la atacurile rusești din trei părți.

  • „Ucraina consolidează zona cu unități de elită și, în ultimele 36 de ore, două poduri cheie din Bahmut au fost distruse, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de alimentare de la Bakhmut la orașul Chasiv Yar.
  • Rutele de aprovizionare deținute de ucraineni în afara orașului sunt însă din ce în ce mai limitate”, mai arată sursa citată.

Trupele rusești și mercenarii au lansat vineri o ploaie de obuze asupra ultimelor căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, aducând Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război, potrivit AFP și Reuters.

Șeful Wagner Evgheni Prigojin a declarat vineri că orașul este „practic înconjurat" și a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale din orașul pentru care rușii se luptă de luni de zile.