Ministerul Apărării avertizează că o știre falsă care are scopul de a manipula opinia publică despre un „acord secret între guvernele României și SUA în privința construirii unei baze militare în Delta Dunării” circulă în spațiul public românesc din surse afiliate propagandei pro-ruse.

Baza militara de la KogalniceanuFoto: US Army JTF-E Public Affairs Office

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, MApN semnalează apariția în spațiul public a unei știri false cu privire la construcția „unei baze militare în Delta Dunării” în urma unui acord făcut între țara noastră și SUA.

„Noua bază militară” ar urma să aibă rachete nucleare de ultimă generație și va fi folosită pentru „a controla noul front deschis din Transnistria”. Pentru asta, „americanii au nevoie de canalul Bâstroe”, se pretinde în știrea falsă semnalată de MApN.

  • „Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată.
  • Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune.
  • Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să "susțină" falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală”, se arată în mesajul MApN.

MApN a explicat aici în ce constă manipularea.