​Parchetul European este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE, iar asta ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război, a declarat sâmbătă procurorul european Laura Codruța Kovesi, aflată în Ucraina.

Laura Codruţa KovesiFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Șefa Parchetului European (EPPO) a participat la conferința „United For Justice” de la Liov, întâlnindu-se și cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de EPPO. Kovesi a spus că se află în Ucraina pentru a lua poziție împotriva „noului avatar al răului radical” și că EPPO trebuie să primească atribuții și în zona de verificare a respectării sancțiunilor introduse de UE împotriva Rusiei.

  • „Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru.
  • Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”, a afirmat Kovesi.

Ea a amintit că în iunie 1940 guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei Uniuni franco-britanice, cu organisme comune de apărare, politică externă, financiară și economică.

  • „Această ultimă încercare de a preveni prăbușirea iminentă a Franței sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că ambele națiuni, și chiar și cetățenii lor individuali, încă mai credeau în adâncul sufletului lor că pot scăpa și supraviețui singure, prin propriile eforturi separate».
  • Astăzi, suntem din nou martori la o tentativă de dominație, punând lumea în pericol de moarte. Suntem noi mai înțelepți decât predecesorii noștri?
  • Peste ani, istoria va analiza fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut. Fiecare fapt pe care vom fi ales să îl ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat.
  • Cu toate acestea, nepoții noștri vor învăța, de asemenea, despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care noi ne-am îndeplinit responsabilitățile.
  • În zilele următoare, colegi mult mai calificați vor expune ororile agresiunii rusești. Veți discuta despre cum să îi tragem la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Doar acest fapt ne duce cu gândul la cele mai întunecate ore ale istoriei europene”, a declarat Kovesi.

„Sunt aici pentru a lua poziție împotriva noului avatar al răului radical”

Kovesi a mai spus că se află în Ucraina „nu doar pentru că viețile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi, ceilalți, să trăim în pace, nu doar pentru că, dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri, nu doar pentru că adevăratul obiectiv al agresorilor este împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene”: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”.

Ea a spus că EPPO poate sprijini autoritățile ucrainene în anchetele care vizează fraudele care afectează interesele financiare ale UE și că ar putea face mult mai mult pentru a ajuta:

  • „EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririi penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război.
  • Sper că veți înțelege de ce astăzi, la Liov, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar.
  • Iată de ce, în calitate de procuror-șef european, am încredere în instituțiile Uniunii Europene pentru a lua poziție față de inițiativa franco-germană de a extinde sfera de competență a EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE. Sunt convins că EPPO este pregătit și ar trebui să facem acest lucru”.