Fetița din Ucraina pe care Vladimir Putin a pus-o să urce pe o scenă de pe stadionul Lujniki în cadrul unui concert pro-război se numește Anna și a rămas orfană după ce mama ei a murit în timpul bombardamentelor asupra orașului Mariupol, relatează CNN.

Vladimir Putin la concert la MoscovaFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Anna a fost prezentată în timpul concertului ținut în cinstea armatei înainte de împlinirea unui an de război ca fiind o fată salvată de militari ruși din Mariupol,, oraș care acum este ocupat de forțele Moscovei, și apoi a fost încurajată de un organizator să îmbrățișeze un bărbat în uniformă descris ca fiind salvatorul ei.

„Salvatorul” de pe scenă a fost prezentat ca „îngerul” a 367 de copii din Mariupol, care a fost aproape complet distrus de bombardamentele rusești în prima jumătate a anului 2022.

În cadrul concertului-miting pro-război la care a participat președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pe 22 februarie, alături de Anna a fost și un grup de copii, de asemenea, salvați din orașul portuar, potrivit organizatorilor ruși.

Potrivit publicației independente Important Stories, Anna a fost luată de ruși împreună cu sora ei și mai are un frate.

Jurnalista CNN Melissa Bell a relatat că mama Annei, care avea trei copii, a fost ucisă în Mariupol, după ce a părăsit un adăpost din subsol.

Jurnalista a reușit să ia legătura cu o rudă a Annei și o femeie care s-a adăpostit în oraș timp mai multe săptămâni cu adolescenta pe care rușii pretind că au salvat-o.

Femeia a fost șocată și a izbucnit în lacrimi la un moment dat, spunând „este vorba de un copil, iar ceea ce i se face este pur și simplu complet inuman".

Potrivit unui nou raport publicat la mijlocul lunii februarie, guvernul rus a pus bazele unei rețele de tabere în care sunt ținut mii de copii ucraineni.

Site-ul guvernamental ucrainean Children of War estimează că 16.000 de copii ucraineni au fost răpiți în Rusia de la începutul invaziei.