Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru toate scenariile posibile de apărare împotriva Moscovei și a aliatului său Belarus, în timp ce Vladimir Putin se îndreaptă spre Belarus și trupele rusești staționate acolo se pregătesc să efectueze exerciții. Zelenski susține că energia electrică a fost restabilită pentru încă trei milioane de ucraineni după ultimele atacuri rusești asupra infrastructurii, ajungând la un total de nouă milioane după două zile.

Rusia a atacat cu drone Kievul in dimineata zilei de 19 decembrieFoto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei

  • Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, spune directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, relatează Știrile TVR.
  • Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că nu deține informații privind un eventual atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova, în timp ce experți moldoveni în securitate, citați de TVR Moldova, susțin că o posibilă invazie a Republicii Moldova prin Transnistria este puţin probabilă și că riscul unui atac în Republica Moldova este minim, în condiţiile în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina.
  • Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, relatează Kyiv Independent.
  • Vladimir Putin a călătorit în Belarus pentru a se întâlni cu președintele Alexander Lukașenko, în timp ce la Kiev cresc temerile că Moscova își împinge cel mai apropiat aliat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.
  • Putin a descris discuțiile ca fiind "foarte productive" și a insistat asupra faptului că Rusia nu are niciun interes să "absoarbă" pe nimeni, adăugând că "dușmani" nespecificați au vrut să oprească integrarea Rusiei cu Belarus. Lukașenko a declarat că negocierile la nivel înalt dintre Belarus și Rusia au acoperit "întreaga gamă de chestiuni privind relațiile dintre Belarus și Rusia".
  • Ministerul apărării din Belarus a declarat că a finalizat o serie de inspecții ale pregătirii militare a forțelor sale armate, cu câteva ore înainte de vizita lui Putin la Minsk. Săptămânile de manevre și inspecții militare au generat temeri la Kiev că Belarus, care a servit drept punct de sprijin pentru Rusia în lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie, s-ar putea pregăti să joace din nou un rol mai activ în conflict.
  • Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită pentru "toate scenariile de apărare posibile" împotriva Moscovei și a aliatului său. "Protejarea frontierei noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, este prioritatea noastră constantă", a declarat Zelenski duminică, după o întâlnire cu comandamentul militar suprem al Ucrainei. "Ne pregătim pentru toate scenariile posibile de apărare".
  • Liderul opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tihanovskaia, a avertizat că șansele ca Minskul să trimită soldați în Ucraina "ar putea crește în următoarele săptămâni". Kievul "are dreptate să se pregătească" pentru ca Minskul să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea "ar putea crește în săptămânile următoare", a declarat Tihanovskaiaa într-un interviu pentru Kyiv Post.
  • Un atac cu drone rusești a provocat luni pagube "destul de serioase" în regiunea Kiev, iar trei zone din regiune au rămas fără alimentare cu energie electrică,. Rusia a lansat 35 de drone "kamikaze" asupra Ucrainei în primele ore ale zilei de luni, în timp ce mulți oameni dormeau, lovind infrastructuri critice în Kiev și în jurul acestuia, în cel de-al treilea atac aerian al Moscovei asupra capitalei ucrainene în șase zile.
  • Rusia a primit 250 de noi drone Shahed-136 din Iran, pe care le folosește pentru a ataca Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 decembrie în timpul summitului Forței expediționare comune (JEF) al liderilor din Europa de Nord din Letonia, relatează Kyiv Independent.
  • Germania promite Slovaciei să îi consolideze apărarea aeriană / Care sunt principalele obiective considerate vulnerabile? Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis, care îi va consolida apărarea aeriană, a declarat ministrul slovac al apărării, citat de AFP.

Cele mai importante informații de luni, ziua 299 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:07 Președintele Vladimir Putin a ordonat luni consolidarea granițelor Rusiei și a instruit serviciile speciale să păstreze un control mai mare asupra societății și să asigure siguranța oamenilor din regiunile din Ucraina pe care Moscova le pretinde ca fiind proprii, au informat agențiile de presă, relatează Reuters.

00:00 Rusia a primit 250 de noi drone Shahed-136 din Iran, pe care le folosește pentru a ataca Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 decembrie în timpul summitului Forței expediționare comune (JEF) al liderilor din Europa de Nord din Letonia, relatează Kyiv Independent.

23:40Secretarul general al ONU: Războiul din Ucraina va continua / Nu văd perspective serioase de negociere

António Guterres, secretarul general al ONU a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat, potrivit The Guardian.

23:18Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, i-a cerut pe 19 decembrie președintelui Volodimir Zelenski să semneze o lege care prevede o răspundere juridică mai mare pentru acțiuni precum dezertarea, părăsirea unei unități militare și neascultarea ordinelor de luptă, relatează Kyiv Independent.

23:02Germania promite Slovaciei să îi consolideze apărarea aeriană / Care sunt principalele obiective considerate vulnerabile?

Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis, care îi va consolida apărarea aeriană, a declarat ministrul slovac al apărării, citat de AFP.

22:15Germania suspendă comenzile pentru blindatele Puma în urma unor avarii

Germania va suspenda noile comenzi de vehicule blindate Puma după ce problemele operaționale au evidențiat încă o dată eșecul echipamentelor armatei germane, a anunțat luni ministrul apărării, citat de AFP.

21:40Putin afirmă că Rusia „nu are niciun interes” în absorbția Belarusului

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarusul, cel mai apropiat aliat al său, care este puternic dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze și petrol, potrivit AFP.

Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus

21:21Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

20:38 Putin afirmă că Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că armata rusă desfășoară în prezent exerciții militare pe teritoriul Belarusului, ca parte a eforturilor de a proteja "siguranța țărilor noastre", potrivit CNN.

Vorbind alături de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, la Minsk, Putin a declarat că Rusia și Belarus vor continua să coopereze îndeaproape în sfera militară, să facă schimb și să dezvolte echipamente și arme militare.

20:34Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că nu deține informații privind un eventual atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova, conformdeschide.md.

„Războiul pe care Rusia îl duce în statul vecin este unul care nu are succes. Vedem Ucraina într-o poziție destul de bună. Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol Republica Moldova (...) Nu estimăm și nu am informații cu privire la riscuri de acest gen împotriva Republicii Moldova”, a declarat Aurescu într-o conferință de presă comună cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu.

19:58 Canada va pune sechestru pe bunurile oligarhului rus Abramovici

Guvernul canadian a anunțat luni că a început procesul de confiscare a 26 de milioane de dolari de la o companie deținută de oligarhul rus Roman Abramovici, care face obiectul unor sancțiuni ca represalii pentru invazia Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Riscurile ca Belarus să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”

19:52 Experții în securitate susțin că afirmaţiile directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate s-au referit, de fapt, la regiunea transnistreană, unde staţionează ilegal truple Federaţiei Ruse, iar o posibilă invazie a Republicii Moldova prin acea zonă este puţin probabilă. Aceiași experți spun că riscul unui atac e minim, în condiţiile în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina, conform TVR Moldova.

19:30Guvernul ungar a acuzat compania petrolieră croată Janaf că a crescut pentru anul viitor cu 80% taxele de tranzit pentru transportul petrolului pentru a profita astfel de pe urma situaţiei create în urma invaziei ruse în Ucraina, conform EFE. „Compania petrolieră croată a făcut o propunere neloială, întrucât cere pentru 2023 un preţ de tranzit (al petrolului) mai mare cu 80%”, a declarat presei ungare la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

El acuză compania croată că astfel caută „să profite de pe urma situaţiei de război”, întrucât cele trei ţări central-europene care importă petrol rusesc prin conducta Drujba (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) s-ar putea confrunta cu o situaţie dificilă dacă va fi întrerupt fluxul de petrol prin această conductă care traversează Ucraina.

Cele trei ţări central-europene sunt exceptate de la aplicarea embargoului UE asupra petrolului rusesc întrucât nu au ieşire la mare.

Ministrul Szijjarto a mai spus că va solicita companiei croate să prezinte o ofertă ''onestă'', amintind că pentru statele central europene singura alternativă la conducta Drujba este conducta Adria, care trece prin Croaţia.

19:22Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni asupra aliatul său apropiat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

18:49Germania are „îngrijorări” cu privire la vizita lui Vladimir Putin în Belarus și dacă discuțiile dintre liderul rus și omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, vor afecta rolul lui Mink în războiul din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează The Guardian.

„Desigur, există îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea implica această vizită: dacă rolul Belarusului în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se va schimba din nou sau va fi modificat”, a spus Steffen Hebestreit

El a spus că există posibilitatea ca Belarus să intensifice ajutorul pentru armata rusă, dar a avertizat că este necesară așteptarea rezultatelor discuțiilor și să nu se tragă concluzii în avans.

Acord UE privind plafonarea prețului gazelor

18:15Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene au aprobat luni un plafon la prețurile gazelor, care ar fi declanșat dacă prețurile de referință ale gazelor ar crește la 180 de euro pe megawat oră, potrivit oficialilor și unui document văzut de Reuters.

17:40Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko au evitat să menționeze Ucraina în declarațiile lor publice la un summit de la Minsk, relatează CNN.

Putin a spus că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și că se așteaptă să se atingă un record în comerțulul dintre cele două țări,echivalentul a 40 de miliarde de dolari.

Lukașenko a spus că Rusia și Belarus vor găsi răspunsuri la toate amenințările; și și-a exprimat speranța că Occidentul va „asculta vocea rațiunii”, astfel încât să se poată relua un dialog privind securitatea.

Putin a spus că Moscova este pregătită să continue să ajute Minskul să-și dezvolte industria nucleară, relatează The Guardian, citând Tass.

„Lucrăm intens în aproape toate domeniile. În sectorul energetic – așa cum am observat cu [președintele belarus] Alexandr Grigorievici [Lukașenko], Rusia, în detrimentul său, continuă totuși proiectul nuclear – construim o centrală nucleară”.

17:38VIDEO O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată o improvizație de data aceasta cel puțin îndoielnică, aceștia vizând să doboare rachete kamikaze iraniene primite de ruși cu o mitralieră veche de peste 100 de ani.

Marea Britanie promite ajutor militar constant pentru Ucraina

17:29Marea Britanie va livra „sute de mii de muniții de artilerie” Ucrainei în 2023, în baza unui nou contract de 250 de milioane de lire sterline, relatează Kyiv Independent.

„Va asigura un flux constant de muniție de artilerie critică pentru Ucraina” pe tot parcursul anului viitor, potrivit guvernului Regatului Unit.

Prim-ministrul Regatului Unit Rishi Sunak a anunțat noul ajutor în timpul unui summit al Forței Expediționare Comune (JEF) din Letonia, pe 19 decembrie, a informat Politico.

Forța Expediționară Comună este o alianță militară a țărilor din Europa de Nord condusă de Regatul Unit și care reunește Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Suedia și Norvegia.

17:06Guvernul canadian a declarat luni că va începe procesul de confiscare a 26 de milioane de dolari de la Granite Capital Holdings Ltd, o companie deținută de oligarhul rus Roman Abramovici, relatează Reuters.

Oligarhii ruși sunt complici la „invazia ilegală și barbară a Ucrainei”, iar Canada „nu va fi un refugiu pentru câștigurile lor ilicite”, a declarat ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland într-un comunicat.

Rusia ar vrea să invadeze și Republica Moldova - șeful Serviiului de Informații de la Chișinău

16:54Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, spune directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, relatează Știrile TVR.

15:57Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că a încălcat siguranța nucleară prin trimiterea unei drone kamikaze deasupra centralei nucleare din regiunea Nikolaev, potrivit The Guardian.

Energoatom a anunțat că o dronă de fabricație iraniană a fost detectată luni dimineață deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.

14:51Atacul cu drone lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni a provocat din nou întreruperi majore în alimentarea cu energie, mai ales la Kiev, iar în capitală şi în alte regiuni sirenele de raid aerian au fost din nou declanşate luni la prânz, relatează agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, compania Ukrenergo, a anunţat că sistemul energetic se află într-o situaţie dificilă după acest nou atac, în total sunt afectate zece regiuni, adică aproape jumătate din ţară, şi restabilirea furnizării energiei ar putea dura mult timp.

SUA ar fi încercat să împiedice eliminarea şefului de Stat Major al armatei ruse

14:46Statele Unite au încercat să împiedice la sfârşitul lunii aprilie eliminarea de către forţele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov şeful de Stat Major al armatei ruse, scrie "The New York Times". Temându-se de o agravare a conflictului în cazul eliminării numărului unu din armata rusă, americanii au vrut să îi împiedice pe ucraineni să îl vizeze pe general. "Le-am spus să nu o facă", a declarat un oficial american pentru "The New York Times". Numai că operaţiunea era deja în curs de desfăşurare. Lovitura a ucis mai mulţi ofiţeri ruşi, însă şeful de Stat Major a scăpat cu viaţă. De atunci, vizitele liderilor militari ruşi au fost mult reduse în Ucraina ocupată.

14:38Președintele rus Vladimir Putin a ajuns la Minsk pentru o vizită oficială, prima din ultimii trei ani, în cadrul căreia va avea o întâlnire cu „program bogat” cu omologul său belarus Alexander Lukanșenko, relatează agenția rusă de știri TASS. După o întrevedere tet-a-tet, cei doi lideri vor ține o conferință comună și vor acceptat întrebări de la presă, mai precizează agenția de stat.

Televiziunea rusă de stat a arătat imagini cu Putin coborând din avion înainte de a fi întâmpinat călduros de Lukașenko și de un comitet de primire pe pista aeroportului, la temperaturi scăzute.

14:29Armata rusă a afirmat luni că a doborât patru rachete HARM de fabricaţie americană deasupra teritoriului său, pe cerul regiunii ruse Belgorod aflate la frontiera cu Ucraina.

13:48O instanță din Sevastopol l-a condamnat Evgheni Petrușin, un cetățean rus pe care îl acuză de spionarea Flotei Mării Negre, la 12 ani de închisoare într-o colonie cu regim strict pentru trădare în favoarea Ucrainei.

13:44Rusia are „suficiente” stocuri de rachete pentru încă trei-patru atacuri de amploare asupra Ucrainei, dar apoi va rămâne „complet fără rachete", a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, citat de The Kyiv Independent.

Zelenski cere mai mult armament

13:16Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor occidentali reuniți în Letonia, inclusiv premierului britanic Rishi Sunak, să furnizeze sisteme de apărare aeriană și alte tipuri de armament, relatează Reuters.

„Vă cer să creșteți posibilitatea de a furniza sisteme de apărare aeriană țării noastre și să contribuiți la accelerarea deciziilor relevante care urmează să fie luate de partenerii noștri", i-a cerut Zelenski lui Sunak în timpul discursului său prin legătură video la reuniunea de la Riga a liderilor țărilor din cadrul Forței Expediționare Comune.

La întâlnirea Forței Expediționare Comune, configurată pentru a răspunde rapid la crize în nordul Europei, participă lideri din Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Suedia și Suedia.

13:05Ministerul Apărării din Belarus a anunțat luni că a finalizat o serie de inspecții privind pregătirea militară a forțelor armate, cu câteva ore înainte de o vizită la Minsk a celui mai important aliat al Belarusului, președintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Săptămânile de manevre militare și inspecții au generat temeri la Kiev că Belarus, care a servit drept punct de sprijin pentru Rusia în lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie, s-ar putea pregăti să joace din nou un rol mai activ în conflict.

12:56Un cetățean grec de orgine rusă în vârstă de 39 de ani, suspectat de spionaj pentru Moscova, a fost identificat în timp ce forțele speciale Cobra au făcut perchiziții la domiciliul acestuia din Viena, au anunțat autoritățile austrice, relatează Reuters și Kronen Zeitung. Bărbatul este fiul unui diplomat rus care a fost agent sub acoperire al Serviciului Federal de Securitate în Germania și Austria. Suspectul, care este în libertate, ar fi în slujba serviciului de informații militare rus GRU în detrimentul Austriei, potrivit Die Presse.

11:50VIDEO Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și în prezent unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ruși, afirmă că va fi spânzurat la Kiev dacă Rusia pierde războiul din Ucraina și îl atacă direct pe președintele Vladimir Putin.

Soldații ruși fac „exerciții tactice” în Belarus

11:10Unităţi militare ruse vor efectua „exerciţii tactice” în Belarus, la frontiera cu Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus, informează AFP.

10:58Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei susține că Rusia a pierdut 98.800 de soldați de la începutul invaziei.

10:20Membrele trupei ruse Pussy Riot, care critică constant Kremlinul, au fost reținute duminică după ce au încercat să intre pe teren la finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina, a încarcerării liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi și a opresiunii femeilor în Iran, au declarat activiștii fundației Cinema for Peace, informează Reuters.

08:51Un pom de Crăciun cu ghirlande luminoase alimentate de un generator a fost instalat în centrul Kievului, un gest sfidător al ucrainenilor care suferă din cauza penelor de curent dese cauzate de atacurile constante ale rușilor.

Kievul, atacat din nou cu drone

08:40Forțele aeriene ucrainene doboară 30 de drone peste noapte. Rusia a atacat din nou Ucraina cu zeci de drone kamikaze de fabricație iraniană în noaptea duminică spre luni. 30 de drone au fost doborâte, a anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

08:25Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, zboară luni în Belarus, fiind prima vizită oficială din ultimii trei ani, pe fondul temerilor de la Kiev că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front, transmite Reuters. În schimb, președintele belarus Alexander Lukașenko adoptă un ton sfidător înaintea rarei întâlniri omologul rus, respingând zvonurilor potrivit cărora „rușii deja umblă și conduc țara" sa. Opoziția din Belarus crede că Rusia vrea să anexeze țara pe ascuns prin intermediul formării unui „ stat unional supranațional”.

07:53 Rusia trimite mai mulți soldați lângă Melitopol, afirmă Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei. Acesta ar putea fi un răspuns al forțelor rusești la informațiile potrivit cărora ar fi iminentă o contraofensivă a forțelor ucrainene în sud-estul țării, potrivit The Kyiv Independent.

07:43Kievul a fost atacat din nou cu drone iraniene. Ultimele atacuri ale Rusiei au lovit luni „infrastructura critică" din Kiev și case din apropierea capitalei, au declarat autoritățile ucrainene, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus aproximativ 15 drone îndreptate spre capitală, potrivit Reuters.

00:00Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său de duminică seară, că a avut un discurs pregătit pentru a fi prezentat înainte de finala Cupei Mondiale şi că FIFA nu a fost de acord, însă cuvintele sale au fost auzite de lume, discursul fiind distribuit în social media de vedete ale fotbalului. Liderul ucrainean le-a mulțumit celor care i-au distribuit discursul, inclusiv lui Răzvan Raţ.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia din Ucraina, el precizând că potenţialul ocupanţilor este redus treptat.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Trupele rusești care au fost staționate în Belarus în octombrie pentru a face parte dintr-o formațiune regională vor efectua exerciții tactice de batalion, a relatat luni agenția rusă de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.
  • Președintele Vladimir Putin a cerut propuneri de la comandanții forțelor armate cu privire la modul în care aceștia consideră că ar trebui să decurgă campania militară a Rusiei în Ucraina, a declarat Kremlinul.
  • Zelenski a declarat duminică că lumea a auzit apelul său pentru un summit global pentru pace, în ciuda deciziei FIFA de a refuza să permită difuzarea unui mesaj video înainte de finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.
  • Veteranul diplomat american Henry Kissinger a declarat că se apropie momentul pentru o pace negociată în Ucraina pentru a reduce riscul unui alt război mondial devastator, dar Kievul a respins comentariile sale ca fiind echivalente cu „liniștirea agresorului".
  • Ultima rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza Ucrainei nu va face decât să exacerbeze problemele din cadrul blocului comunitar, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
  • Membrele trupei ruse Pussy Riot au fost reținute duminică după ce au încercat să ia cu asalt terenul de joc la finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina, a încarcerării liderului opoziției ruse Alexei Navalny și a opresiunii femeilor în Iran, au declarat activiștii.
  • Marea Britanie urmează să anunțe un nou pachet major de artilerie pentru Ucraina, în timp ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak se pregătește să se întâlnească luni, la Riga, în Letonia, cu omologii săi nordici, baltici și olandezi.
  • Ucraina a declarat că bombardamentele rusești au vizat duminică orașul Herson din sudul țării, care s-a confruntat cu atacuri repetate de când forțele Kievului l-au recucerit luna trecută.
  • Patru persoane din regiunea Belgorod, aflată la granița de sud a Rusiei, ar fi fost rănite duminică de bombardamente, a declarat guvernatorul. Martorii au raportat explozii puternice în capitala regiunii.
  • Forțele ucrainene își mențin pozițiile în orașul Bahmut, în estul țării, unde se duc lupte grele, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Rusia va desfășura muzicieni pe linia frontului ucrainean în încercarea de a ridica moralul, potrivit Ministerului britanic al Apărării. „Brigada de creație de pe linia frontului" va avea sarcina de a menține „moralul ridicat în rândul participanților la operațiunea militară specială".

---------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe HotNews.ro